Корисник:Petarelite3219/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Srednje-Azijski ovčar (ALABAI)[уреди | уреди извор][уреди | уреди извор]

Srednje-azijski ovčar, takođe poznat kao Alabai ili Azijat, je rasa pastirskih pasa. Tradicionalno, ova rasa se koristila za čuvanje stada ovaca i koza, kao i za zaštitu.

To je velika rasa pasa koju je FCI priznala kao rasu pasa tipa molosoida sovjetskog porekla pod ruskim patronatom. Brojni predstavnici ove rase žive u Rusiji, a zvaničnici lokalnog kinološkog kluba nazivaju Centralne Azijce jednom od najpopularnijih rasa pasa u zemlji, ocenjujući ih kao rasu broj 1 u oko 2000 zemalja sirom sveta.

Istorija[уреди | уреди извор]

Predak srednje-azijskog ovčara nastao je na geografskom području između Urala, Kaspijskog mora, Male Azije i severozapadne granice Kine.  Aboridžini iz Centralne Azije, kao i mešavine, i dalje se mogu naći u zemljama porekla, kao što su Turska, Iran, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kazahstan, Avganistan, Uzbekistan i zemlje u okruženju. Smatra se simbolom ponosa i nacionalnog nasleđa u Turkmenistanu, gde je zlatna statua životinje otkrivena 2020. godine.  Neki služe kao čuvari stoke, neki štite svoje vlasnike, a neki se koriste za borbe pasa, što je nacionalna tradicija u mnogim zemljama tog regiona. Ova rasa ima jaku genetsku sličnost sa drugim aboridžinskim rasama pasa čuvara stoke iz tog regiona, poput gruzijskog ovčara (Nagazi), psa Kangal i Akbaša.

Ruski biolozi i naučnici proučavali su lokalnu populaciju pasa od 18. veka. Nakon komunističke revolucije, sovjetska vlada usredsredila se na rase radnih pasa za Crvenu armiju, a u Rusiju je uvozila najbolje predstavnike rasa prema zahtevima vojnih pasa i pasa čuvara. Decenijama je ova praksa nanosila štetu lokalnom stanovništvu. Uvođenje novih rasa u region dovelo je do ukrštanja. Na kraju su čistokrvni psi ostali samo kod stočara, ljubitelja pasmina i farmi, sa viškom krstova na drugim mestima. Međutim, populacija srednje-azijskih ovčara je generalno i dalje stabilna i reproducira neke kvalitetne pse hvaljene zbog radnih sposobnosti, bez obzira na zemlju porijekla. Trgovanje krvnim lozama i kupovina nepovezanih matičnih životinja između Rusije, drugih "bivših republika SSSR -a" (poput Ukrajine, Belorusije itd.) I zemalja u kojima je CAO (srednjoazijska ovčarka) još uvek u starosedelačkoj fazi je danas uobičajena praksa.

Ova rasa obuhvata brojne vrste rasa. Razlikuju se po veličini, boji, tipu glave i tipu kose. Srednje-azijci imaju tendenciju da formiraju društvenu grupu, koju čine različiti članovi koji imaju različite dužnosti; tako se štenci različitih radnih kvaliteta normalno rađaju u istom leglu. Ove karakteristike pasa, kao i različita tradicionalna imena pasa, daju osnovu za komplikacije sa standardom rase. Najvažniji, čistokrvni Centralni Azijci imaju jedinstvene karakteristike rase.

Anatomija pasa specifična za ovu rasu uključuje ekskluzivne karakteristike, kao što su vrlo uočljivi izuzetno fleksibilni zglobovi, lažna rebra, specifična garnitura za glavu i vrlo snažan vrat sa masivnim prekrivačem. Izražajne, gotovo ljudske oči, koje otkrivaju neponovljivu inteligenciju.

Mladunče Azijata

Zbog radnih kvaliteta, savremeni Centralni Azijci su uzgajani u različitim pravcima, u zavisnosti od potražnje za specifičnim sposobnostima. Tradicionalne borbe pasa oduvek su bile nacionalna tradicija na mestima izvornog staništa, ali nikada nisu bile okrutne i razorne kao borbe kod rase pitbul. Svi stočari iz istog područja godišnje su se sastajali i borili sa svojim najjačim muškim psima čuvarima da izaberu pobednika. Radilo se o dominaciji, a ne o uništavanju sopstvene vrste. Većina pasa je ocenjivala jedni druge kada su se sreli na terenu i slabiji ili podložniji pas je otišao, preuzimajući gubitak. Psi se retko povređuju, nanoseći uglavnom manje ogrebotine u kratkom vremenskom periodu. Samo su pravi vođe morali da odrede najjačeg psa kroz pravu borbu; ali to je bilo neznatno, u poređenju sa njihovim svakodnevnim obavezama, sa predatorima i otrovnim zmijama.

Savremene komercijalne borbe pasa često se razlikuju od tradicionalnih onoliko koliko se psi čuvari stoke razlikuju od borbenih pasa. Postoje različita pravila i različite rase. Većina Centralnih Azijata koji se koriste za moderne komercijalne borbe dolaze sa borbenih linija. Većina uzgajivača je svesna porekla svojih pasa i reći će da li pas potiče od linija koje se koriste za borbu. Uvek se može očekivati visok nivo agresije prema drugim psima od CAO -a sa pozadinom borbe pasa. Uvek je važno razlikovati da li će pas ispoljavati agresiju samo prema čudnim, neprijateljskim psima koji ulaze na njihovu teritoriju, istovremeno uspostavljajući i održavajući uobičajene društvene odnose sa drugim životinjama u prostorijama; ili će napasti bez obzira na to da li je drugi pas pripadnik iste društvene grupe. Promiskuitet u agresiji prema strancima i prijateljima vrlo je atipičan za rasu.

Mladunci Azijata

Srednje-azijci su i dalje traženi kao čuvari stoke, mada ni približno kao nekada. Ovi psi, u različitom stepenu, štite od ljudskih uljeza; veoma su teritorijalni, bezbedni sa decom; vole i poštuju starije ljude, štite sve male životinje od predatora i veoma su nežni prema članovima porodice.

Mogu doći s radnih linija, borbenih linija i linija čuvara stoke i ponašati se u skladu s tim, bez obzira iz koje zemlje dolaze. Jednostavno istraživanje pedigrea i razgovor sa odgajivačem otkrit će osnovne instinkte koje možete očekivati od psa. Centralni Azijci iz čistih izložbenih linija su vrlo retki, jer većina registara zahteva radne testove pre parenja.

Nije im potrebna nikakva komplikovana obuka da nauče osnovna kućna pravila i da se prema vlasniku odnose sa istim velikim poštovanjem sa kojim su se njihovi preci odnosili prema stočaru. Ovi psi su sa velikim uspehom predstavljeni svetskoj uzgojnoj zajednici ovaca. Psi čuvari moraju biti sposobni da rade kao tim kako bi zaštitili ovce od predatora; stoga preterano agresivni Azijati, kao i svi drugi psi, ne mogu biti članovi čopora i neće proći ovaj jednostavan test u skladu sa svrhom porekla rase.

Opšti utisak[уреди | уреди извор]

Ova rasa se smatra sa jaku, silovitu rasu, koja je veća od prosečne veličine pasa. Snažni su i jaki.Oni su nezavisni, znatiželjni i oprezni, a ipak neometani. Pas je dugačak koliko je visok u grebenu ili nešto duži od njegove visine. Dlaka je kratka ili umereno duga sa teškom poddlakom. Uši su mu, u praksi, vrlo kratko ošišane, a rep je umereno skraćen kod psa ( to se radi 15-20 dana starosti, osim kod pasa iz zemalja u kojima su kozmetičke operacije nezakonite).

Najčešće boje su crno/bela; smeđe boje različitih nijansi, od gotovo bele do tamno crvene; tigrasta. Neki imaju crnu masku. Glava je vrlo čvrsta, bez izraženog zaustavljanja ili lobanja. Vrat je nisko postavljen, kratak, sa preklopom. Telo je prilično široko, proporcionalno, mišići prilično ravni. Grudni koš izgleda veoma dugačak zbog razvijenih lažnih rebara. Noge su ravne, sa jakim kostima i umerenim, ali definisanim uglom. Kosti nogu moraju biti proporcionalne i nikada neće ostavljati utisak da je bilo koja kost kratka. Zadnjica je široka. Tipičan hod je galop; međutim, Azijat može kaskati satima bez iscrpljivanja. Turkmenski predsednik Gurbanguli Berdimukhamedov napisao je knjigu o životinji i 2017. godine ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poklonio Verni, štene kao rođendanski poklon.

Popularnost[уреди | уреди извор]

U Turkmenistanu je 2021. ustanovljen Nacionalni praznik Turkmen Alabaia. U aprilu 2021. godine u Turkmenistanu je održano prvo takmičenje lepote „Hrabri turkmenski Alabaj godine“ povodom Nacionalnog praznika Turkmen Alabai. Takmičenje se održava svake godine u Turkmenistanu u čast praznika Alabai koji se slavi poslednje nedelje aprila. Kancelarija Međunarodnog udruženja „Turkmen Alabai“ nalazi se u Аšhabadu. U cilju razvoja uzgoja pasa u Turkmenistanu, popularizacije na međunarodnom nivou uspeha postignutih u ovom smeru, Udruženje „Turkmen Alabai“ izdaje časopis „Turkmenin nusgalik alabayi“ („Uzorni Turkmen Alabai“).

Simbol[уреди | уреди извор]

Psi Alabai bili su maskota Azijskih dvoranskih i borilačkih igara 2017. Slika Alabaia je nacrtana na državnim medaljama "Narodni uzgajivač pasa Turkmenistana" i "Počasni uzgajivač pasa Turkmenistana". U novembru 2020. godine u Ašhabatu je otvoren 15-metarski spomenik Alabai.

Radni zahtevi i ispitivanja[уреди | уреди извор]

Centralna Azija je radna rasa pasa, a različite organizacije odgajivača rase izdaju setove ili pravila i preporuke važne za očuvanje sposobnosti pasa da obavljaju određene dužnosti. Ovo uključuje posebne testove za utvrđivanje urođenih kvaliteta psa i stepene obuke ili titule čiji je cilj da pokažu šta pas može naučiti. Nacionalni klub rasa u Rusiji razvio je test temperamenta kako bi otkrio spremnost i sposobnost psa da zaštiti prostorije, kao i naslove u Poslušnosti (kao što je OKD) i U Zaštiti (poput ZKS ili KS) za pse u većini rodovnica iz Rusiji i drugim zemljama tog regiona.

Postoji još nekoliko vrsta testova i naslova za obuku, od jednostavnih do izuzetno komplikovanih. Klubovi rasa u evropskim zemljama retko imaju zahteve, dok uobičajeni sportovi pasa, poput Šutchunda (Schutzhunda) ili IPO -a, nisu savršeno pogodni za psa čuvara stoke. Neke zemlje Evropske unije razvile su posebne testove za velike rase pasa s ciljem otkrivanja ukupne stabilnosti psa, kao što je test za procenu mentaliteta u Švedskoj. Borbeni testovi su uobičajeni u zemljama u kojima je rasa još u aboridžinskom stadijumu ili u procesu formiranja.

Uprkos lošoj reputaciji komercijalnih borbi pasa, borbeni testovi imaju za cilj da otkriju spremnost i sposobnost psa da se bori protiv predatora. U zemljama sa visoko razvijenim ovčarstvom, veliki gubici stada mogu biti uzrokovani grabežljivošću divljih pasa i hibrida vučjih pasa, a psi čuvari stoke moraju biti u stanju zaštititi ovce od njih. Borbeni testovi su uspostavljeni da bi se održala ova važna osobina rase. I, konačno, pravi životni test za Centralnu Aziju je jednostavno biti pas sa farme ili pas za zaštitu stada u bilo kojoj zemlji. Informacije o ponašanju pasa čuvara stoke i specifičnostima mogu se pronaći u Udruženju pasa čuvara stoke.