Кућа Ивка Милошевића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Ивка Милошевића
Опште информације
МестоБајина Башта
ОпштинаБајина Башта
Држава Србија
Време настанказадња четвртина 19. века.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Кућа Ивка Милошевића, названа по садашњем власнику, налази се у Бајиној Башти, подигнута је у задњој четвртини 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе. Кућа је подигнута за механу (кафану), коју је према сачуваним оригиналним документима, држао трговац Јевто Јелисавчић, тако да је зграда позната као и Јелисавчића кафана.[1]

Положај и изглед куће[уреди | уреди извор]

Зграда је подигнута у оквиру некадашње старе чаршије, на некадашњем ужичком путу, као најстаријој и основној саобраћајници око које се развијало насеље. Постављена је на веома нагнутом терену, тако да се под половином куће налази подрум, у који се улази са дворишне (северне) стране, док са уличне одаје утисак приземне грађевине.

Улична фасада је подељена на пет неједнаких поља, одвојени плитким пиластрима у која су смештени отвори - три прозора и двоја врата. Прозори су двокрилни, двоструки, лучно завршени, где се спољна крила отварају упоље. Двокрилна врата, делимично застакљена, уводилла су у повећу просторију, некадашњу кафану, док мања једнокрилна у мању просторију, која је некад служила као дућан или као мала сала. Улична фасада, по својим елементима (декоративна пластика, распоред и облици отвора, обрада столарије и др.) одаје несумњиво утицаје грађанске архитектуре из друге половине 19. века.

Дворишна страна грађевине, са карактеристичним елементима народног градитељства, потпуно је симетрична. У доњој зони има масивна двокрилна подрумска врата и два мала прозора са решеткама. Надвратак и натпрозорници су лучно изведени од опеке, у зиду од ломљеног, притесаног камена који је раније био малтерисан као и сокл. Спратни, дворишни део куће има шест једнаких правилно распоређених прозора.

Са бочне стране постоји степениште са тремом са којег се улазило у ходник паралелан са улицом, а из њега у четири собе намењене за смештај гостију. Међуспратне конструкције су изграђене у дрвету као и четвороводни кров, покривен бибер црепом.

Велику вредност грађевине представља квалитетан одабир материјала и квалитетна градња, као и брига власника да сачувају првобитан изглед, тако да је Одлука о проглашавању куће Ивка Милошевића за културно добро-споменик културе донета решењем број 06-111/88 од 30. децембра 1988. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Гласник Друштва конзерватора Србије 12”, Београд 1988.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа Ивка Милошевића”. Дрина инфо. Приступљено 3. 6. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]