Никола Кајтез

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Кајтез
Лични подаци
Датум рођења(1942-03-15)15. март 1942.
Мјесто рођењаУсорци, Краљевина Југославија
Војна каријера
СлужбаСФР Југославија
Република Српска
ВојскаЈугословенска народна армија
Војска Републике Српске
Чинпуковник
Учешће у ратовимаРат у Словенији
Рат у Хрватској
Рат у Босни и Херцеговини

Одликовања

Никола Кајтез (Усорци, 15. март 1942.) је пуковник Војске Републике Српске. Током Одбрамбено-отаџбинског рата командовао је 6. санском лаком пјешадијском бригадом.

Биографија[уреди | уреди извор]

Средњу војну школу, смјер противавионска артиљерија, завршио је 1960, а Војну академију копнене војске ЈНА, истог смјера, 1967. у Београду. Службовао је у гарнизонима Задар, Кичево, Бриони, Загреб, Крижевци, Јастребарско, Љубљана и Бања Лука. Службу у ЈНА завршио је на дужности начелника артиљеријско-ракетних јединица у команди корпуса, у чину потпуковника. У ВРС је био од дана њеног оснивања до пензионисања, 16. јануара 1997. Био је начелник штаба, уједно замјеник команданта 6. санске пјешадијске бригаде, командант пјешадијске бригаде и начелник штаба пјешадијске дивизије. У чин пуковника унапријеђен је 15. септембра 1992. У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом и Орденом за војне заслуге са златним мачевима, а у ВРС Орденом Карађорђеве звијезде III реда.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Енциклопедија Републике Српске. 5, К-Л. Бања Лука: Академија наука и умјетности Републике Српске. 2023. стр. 38. ISBN 978-99976-42-72-1.