Односи Северне Македоније и Грчке

С Википедије, слободне енциклопедије
Односи Северна Македонија-Грчка
Map indicating locations of Грчка and Македонија

Грчка

Северна Македонија

Односи Северне Македоније и Грчке су инострани односи Хеленске Републике и Северне Македоније.

Од кад се Северна Македонија одвојила од Југославије Грчка је не признаје под именом Македонија.

Политичка Македонија
Μακεδονία (Македонија, највећи регион савремене Грчке)
Северна Македонија (у црвеном), суседна држава грчком региону

Грчка држи вето на амбиције Македоније да се придружи ЕУ и НАТО.

Односи[уреди | уреди извор]

Спор око заставе[уреди | уреди извор]

Северна Македонија се 1991. године одвојила од Југославије, на својој застави је изабрала симбол Сунца Вергине или Звезда из Кутлеша са црвеном позадином. Тај потез је изазвао оштру реакцију званичне Грчке и целе јавности у држави, јер је већ користила симбол за свој регион Македонију и сматра је својом баштином. Грчка је одговорила тако што је симбол Сунца из Вергине убацила у готово све своје институције. Додато је на кованицу од 100 драхми почетком 1992. године и појавило се на полицијским униформама у Атини. ТВ канал „Македонија”, са седиштем у Солуну је заменио свој лого, а банка Македоније и Тракије је прихватила као свој симбол.[1] У фебруару 1993. грчки парламент је усвојио резолуцију о проглашењу Сунца Вергине за званични национални симбол.[2] У јулу 1995. године, Грчка је послала захтев Светској организацији за интелектуалну својину (ВИПО) да има ексклузивна права на интелектуалну својину за симбол.[3] Спор је делимично решен октобра 1995. године у компромису који је предложен од стране Уједињених нација. Симбол је уклоњен са заставе Северне Македоније у склопу споразума којим су успостављени дипломатски и економски односи између Северне Македоније и Грчке. Након тога Северна Македонија је променила изглед заставе, а Грчка је укинула трговински ембарго.[4]

Дипломатски представници[уреди | уреди извор]

У Атини[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Macedonia Redux", Eugene N. Borza, in The Eye Expanded: life and the arts in Greco-Roman Antiquity, ed. Frances B Tichener & Richard F. Moorton. . University of California Press. 1999. ISBN 978-0-520-21029-5. 
  2. ^ The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World, Loring M. Danforth. . Princeton University Press. 1997. ISBN 978-0-691-04357-9. 
  3. ^ "Greece petitions for int'l rights to Vergina Star", ANA, 31. 7. 1995. (језик: енглески) 19. 12. 2011.
  4. ^ Wood, Michael C., Participation of Former Yugoslav States in the United Nations and Multilateral Treaties, "Max Planck Yearbook of United Nations Law" Архивирано на сајту Wayback Machine (29. новембар 2014), Vol. 1, 1997, p. 240.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]