Парацелзус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Теофрастус Филипус Ауреолус Бомбастус фон Хоенајм

Paracelsus.jpg
Парацелзус
„Отац токсикологије“

Општи подаци
Датум рођења 11. новембар 1493.
Место рођења Ајнзиделн (Швајцарска)
Датум смрти 24. септембар 1541.
Место смрти Салцбург (Аустрија)
Рад

Парацелзус, право име Теофрастус Филипус Ауреолус Бомбастус фон Хоенајм (нем. Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim; Ајнзиделн, 11. новембар 1493Салцбург, 24. септембар 1541) је био алхемичар, лекар, астролог и бавио се окултизмом. Своје право име је касније у животу у већој мери престао да употребљава, служивши се именом Парацелзус, што у слободном преводу значи „преко, изнад Целзуса“.

Живот[уреди]

Парацелзуз је рођен у Швајцарској али је тамо релативно кратко остао. Након краћег периода своје младости који је провео радећи као аналитичар у оближњем руднику, Парацелзус почиње студије медицине у Базелу, убрзо се пребацује у Беч а докторат коначно стиче на Универзитету у Ферари, Италија.

Убрзо након докторирања, Парацелзус напушта Европу, и у Египту, Арабији, Константинопољу и Светој земљи тражи алхемичаре од којих би могао да учи. Парацелзусова алхемијска учења означила су епоху у којој алхемија полако почиње да одумире. Парацелзус је одбацио магијске традиције који су његови претходници практиковали у алхемији, за разлику од њих, он је у потпуности одбио гностичке традиције и практиковање алхемије стриктно вазано за окултизам, преферирајући херметичка учења. Ипак, за Парацелзуса, као и за већину универзитетски образованих људи тог времена, астрологија је имала важну улогу и он је ишао толико далеко да преписује и одговарајуће астролошке талисмане за поједине болести.

Своја схватања алхемији резимирао је реченицом: „Многи су говорили о алхемији, да служи прављењу сребра и злата. За мене то није циљ, већ само да размотрим какве врлине и моћ могу да леже у лековима.“

Ипак Парацелзусова пракса медицине увела је и број револуционарних третмана. Пракса је у то време била да се ране каутеризују врелим уљем или да се гангренозни удови ампутирају. Парацелзус је ипак открио да уколико се рана редовно дренира и држи чистом, шанса да се сама залечи је далеко већа него код тада стандардне процедуре. Овакав третман донео му је славу у круговима западне медицине. Такође, он је први увео употребу разних хемикалија и минерала у лечењу, први давши име цинку. Веровао је ипак, да је здравље могуће остварити само кроз хармонију човека, микрокосмоса и макрокосмоса.

Једно време био је професор Универзитета у Базелу али многи извори говоре да је имао велика неслагања са колегама, док су чак постојале и гласине да је спаљивао традиционалне уџбенике које је држао погрешним. Базел је морао да напусти због извесне тужбе. Крај живота провео је у данашњој Аустрији, где је преминуо и сахрањен у Салцбургу. Након његове смрти јавља се покрет Парацелзусијанизам, захваљујући коме је остао запамћен у историји медицине.

Доприноси токсикологији[уреди]

Парацелзус се често спомиње као отац токсикологије. У том смислу посебно је значајна његова реченица:

Све ствари су отровне и ништа није без отрова; само је доза оно што чини да нека ствар није отров.
нем. Alle Ding' sind Gift und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, das ein Ding kein Gift ist.

Ово остаје основни принцип токсикологије. Количина супстанце је изузетно важна приликом њене примене. Мале количине могу да имају позитиван жељени ефекат, док при већим могу да буду смртоносне.

На сличну тему написао је и рад о болестима и ризицима везаним за рад у рудницима.

Спољашње везе[уреди]