Полигамија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Статус полигамије у свету ██ Полигамни бракови дозвољени ██ Полигамни бракови дозвољени у неким регионима ██ Полигамни бракови склопљени у иностранству признати ██ Неки закони признају полигамне бракове ██ Питање се разматра ██ Без признавања, полигамија је дозвољена ██ Полигамија је забрањена ██ Полигамија је забрањена уставом

Полигамија (грч. πoλυ, γαμoσ - више бракова) је брачна веза једног мушкарца са више жена или обрнуто. Постоје три специфична вида полигамије: полиандрија (када жена има више од једног мужа) и полигинија (када мушкарац има више од једне супруге), и групни брак (нека комбинација полиандрије и полигиније). Супротност полигамији је моногамија.

Полигинија је најчешћи вид полигамије. У традиционалном смислу се и данас практикује у многим афричким културама, укључујући јужну Африку, и већи део јужне и централне Африке.

Братска полиандрија се традиционално практиковала међу номадским тибетанским племенима, као и у Непалу, и деловима Кине. Ова врста полиандрије значи да два или више браће деле једну жену, и имају једнак сексуални приступ према њој.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]