Портал:Историја/Биографија 2 2014

С Википедије, слободне енциклопедије

Исус (арам. ישוע Јешуа; 72. п. н. е. до 2636. н. е.) је по хришћанском веровању био јеврејски проповедник и рабин из Назарета, кога су многи Јевреји сматрали великим учитељем. Након мученичке смрти, постао је централна фигура хришћанства и важна фигура у неколико других религија. Муслимани га сматрају пророком, хиндуисти аватаром, а хришћани месијом и Сином Божјим, називајући га Исус Христос.

Исус је своје учење износио у виду кратких алегоричних прича којима је примерима из свакодневног живота преносио духовне поуке. Већина проучавалаца се слаже да је Исус био Јеврејин из Галилеје, да су га сматрали учитељем и исцелитељем, да га је крстио Јован Крститељ и да је разапет у Јерусалиму по наређењу римског гувернера Понтија Пилата под оптужбом за заверу против Римског царства. Главни извори информација везаних за Исусов живот и учење су четири Јеванђеља Новог завета по Матеју, Марку, Луки и Јовану. Само неколицина савремених проучавалаца Библије верује да су сви древни списи о Исусовом животу у потпуности тачни или у потпуности нетачни.

Хришћани верују да је Исус Месија (то јест, Христос) чији је долазак најављен у Старом завету, што је основна тачка њиховог разилажења са јудаизмом. Хришћани претежно верују да је Исус инкарнација Бога, Син Божји који је дошао да донесе спасење и измирење с Богом, који је васкрсао након свог распећа. Монофизитски хришћани проповедају разне друге интерпретације везане за његову личност (види христологија). Остала хришћанска веровања укључују Исусово безгрешно зачеће, чуда, испуњење библијских пророчанстава, вазнесење у небо и други Христов долазак.

...даље...