Портал:Историја/Изабрани 21 2009

С Википедије, слободне енциклопедије
Конкистадори оснивају град Сантијаго у Чилеу
Конкистадори оснивају град Сантијаго у Чилеу

Конкистадори (шп. conquistador - освајач) је назив за шпанске војнике, истраживаче и авантуристе, који су освојили велики део Америке и ставили под шпанску колонијалну власт током XVI века, што доводи до стварања вицекраљевстава и капетанија. Тај период у историји америчког континента, који је познат под именом конкиста (шп. conquista освајање), није трајао ни цео век. Конкиста је званично укинута 1573. године и термин замењен речју пацификација.

Прво шпанско освајање је било освајање острва Хиспањоле (Хаити и Доминиканска Република ). Одатле је Хуан Понсе де Леон освојио Порторико, а Дијего Веласкез де Куељар Кубу. Прво насеље се звало Даријен и основао га је Васко Нуњез де Балбоа у Панами, 1512. Пошто на Карибима нису нашли злато ни зачине, конкистадори су кренули у даља истраживања.

Између 1520. и 1521. Ернан Кортес је уз помоћ домородачких савезника освојио царство Астека. Мексико је постало шпанска колонија Нова Шпанија. Подједнако значајно је било освајање Царства Инка, које је извео Франсиско Пизаро.

Приче о златним градовима ("Елдорадо") биле су инпсирација за многе походе. Огромна количина злата коју је цар Инка Атауалпа платио Франсиску Пизару пребачена је у Шпанију и помогла је да се финансирају многе конкистадорске експедиције, као и други ратови које су водили шпански краљеви, као на пример у Фландрији. Шпански Хабзбурзи су добијали краљевски удео у сваком освајању, а то је била једна петина блага. Након отварања рудника сребра у Потосију шпанска круна је имала стални доток огромне количине сребра и злата. Економија саме Шпаније се запуштала, а долазак сребра и злата изазива инфлацију у Шпанији, што је уназадило домаћу економију и било узрок почетка опадања шпанске империје.

...даље...