Порторико

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 18° 15′ СГ Ш, 66° 30′ ЗГД

Комонвелт Порторико
Estado Libre Asociado de Puerto Rico
Commonwealth of Puerto Rico
Застава Порторика Грб Порторика
Застава Грб
крилатица: Juan es su nombre (Хуан му је име)
Химна
La Borinqueña
Положај Порторика
Главни град Сан Хуан
Службени језик Шпански, енглески
Облик државе Република
 — Председник Барак Обама
 — Гувернер Луис Фортуњо
Површина  
 — укупно 9,104 km² (169)
 — вода (%) 1.6
Становништво  
 — 2013. 3.615.086 [1] (131)
 — густина 430/km² 
Валута Амерички долар
Временска зона UTC -4
Интернет домен .pr
Позивни број +1-787 и +1-939

Комонвелт Порторико (шп. Estado Libre Asociado de Puerto Rico; енгл. Commonwealth of Puerto Rico) је једно од острвских територија САД, острвска држава Кариба удружена са САД. Састоји се од острва Порторико и више мањих острва, Вијекес, Кулебра, Кулебрита, Паломино, Мона и Монита. Порторико је најисточније и најмање острво Великих Антила.

Историја[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Историја Порторика

Открио га је Кристифор Колумбо на свом другом путовању 1493. и тако постало део шпанских поседа. Петнаест година касније Хуан Понсе де Леон је почео са колонизовањем острва, што је довело до истребљења Индијанаца и насилног довођења црних робова из Африке.

Још пре добијања унутрашње аутономије 1897. од Шпаније, на острву је 1837. укинуто ропство.

Годину дана касније, 10. децембра 1898, Сједињене Америчке Државе су анектирале Порторико. То је била последица шпанско-америчког рата. Са доношењем Џонсовог акта (1917) Порторико поново добија право на унутрашњу самоуправу, која се 1948. још проширује. Дана 25. јула 1952. острво добија комонвелтски статус.

У гласањима 1967. и 1993. Порториканци су се изјаснили против независности и за наставак повезаности са САД. Реорганизацију у стандардну америчку савезну државу су одбили и предност су дали статусу из 1952. године.

Политика[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Политика Порторика

Порторико је придружена слободна држава унутар САДа.

Порториканци су грађани САД, али на изборима у САД немају гласачко право. У Представничком дому Конгреса САД Порторико је заступљен са једним представником, али без права гласа.

На једном од малих острва испред Порторика, Виекуесу, морнарица САД је од Другог светског рата тестирала оружје, не обазирући се при томе превише на становништво и екологију. Грађани су повремено запоседали то подручје. Борили су се за тренутни прекид маневара, делом потпомогнути локалним политичарима. Муниција, међу осталим и оно са осиромашеним ураном и остаци хемикалија доводе, по њиховом мишљењу, до повећаног оболевања деце од рака као и других нежељених утицаја на здравље становништва. Након политичке борбе која је трајала десенијама, 2001. постигнут је договор са Владом САД, па је у мају 2003. почело повлачење војних снага САД са острва Виекуес.

Странке[уреди]

Политичко поднебље у Порторику се разликује од америчког. Имају више странака које су својим деловањем окренуте пре свега унутрашњим проблемима Порторика.

Географија[уреди]

Положај Порторика
Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Географија Порторика

Острво има много брдовитих подручја (60% површине), али има и подручја са прашумама, пустињама и плажама.

Острво је окружено врло дубоким деловима океана: дуж севера острва протеже се Порториканска бразда са дубином од 9.219 m у Атлантику, а на југу је венецуелански базен дубине 5.649 m у карипском мору.

Становништво[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Демографија Порторика

Становништво Порторика је подељено на 78 општина. Више од 80% од непуних 4 милиона становника Порторика су католици (практични католици су њих око 55%). Иако је острво део САД, само њих око 10% се изјашњава да су Американци. Већина (читавих 87%) сами себе виде као потомке Шпанаца или афричких робова. Као први језик, шпански говори више од 93%, а први језик је енглески само за њих 7%. На универзитетима се углавном предаје само на енглеском.

Привреда[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Привреда Порторика

Најважнији пољопривредни производи су им шећерна трска, банане, кафа, ананас и дуван, а важан је и риболов. Важније индустријске гране су прехрамбена производња, текстилна и цементна индустрија и производња машина, али је важан привредни фактор и туризам.

У Арецибу се у једној котлини налази Телескоп Арецибо, највећи радио-телескоп на свету.

Клима[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Клима Порторика

На острву влада субтропска клима са просечном температуром од 28°C. Северна обала и виши делови острва имају редовне пљускове, док је јужни део релативно сув.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :