Федерација спортова на леду Грчке

С Википедије, слободне енциклопедије
Грчка ФСЛ Грчке Грчка
Грб савеза
Спортхокеј на леду, уметничко клизање, клизање, боб, санкање, скелетон
Изворно име Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών
СедиштеAkakion 52, 15125 Polydroso Amarousiou
Члан ИИХФ од29. април 1987.
ПредседникЈоргос Маркуизос
Репрезентација М44. место (2013)
www.hisf.gr

Федерација спортова на леду Грчке (Е. О. ПАГ) (грч. Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών (Е. О. ПАГ)) кровна је спортска организација задужена за промоцију и организацију такмичења у спортовима на леду на подручју Грчке. Поред хокеја на леду ФИСГ је задужен и за брзо и уметничко клизање, боб, санкање и скелетон.

Савез је пуноправни члан неколико међуанродних спортских организација, укључујући и Међународну хокејашку федерацију (ИИХФ) чији је придружени члан од 29. априла 1987. године.

Седиште Савеза налази се у атинској општини Маруси.

Хокеј на леду у Грчкој[уреди | уреди извор]

Хокеј на леду у Грчкој почиње да се игра релативно касно, тек 1984. године, а убрзо су почели и да се оснивају први клубови у земљи (два у Атини и по један у Пиреју, Солуну и Халкиди). Прва службена хокејашка утакмица одиграна је у Атини 1985. године.

Прво национално првенство одржано је 1989. на леду Дворане мира и пријатељства у Пиреју, уз учешће 5 екипа. Уједно био је то и први пут да се нека хокејашка утакмица игра на игралишту стандардних димензија. И следече године првенство је одржано на истом месту.

Године 1990. формирана је јуниорска репрезентација која је учествовала на светском првенству групе Ц које је одржано у Југославији.

Сениорска репрезентација је оформљена 1992. и исте године је дебитовала на светском првенству групе Ц у Јужноафричкој Републици. Иако је екипа тренирала свега две недеље пре почетка такмичења, Грци су успели да освоје треће место на том турниру, што је означено као велики успех с обзиром на услове у којима су играчи радили. Међутим овај успех се није позитивно одразио на развој хокеја у земљи, штавише због недостатка финансијских средстава готово све активности у вези са овим спортом су више пута прекидане у наредних неколико година.

Последње две ледене дворане затворене су 2001. и 2003. чиме су све хокејашке активности у земљи сведене на тренирање у суседним земљама.[1]

Хокеј на леду у бројкама[уреди | уреди извор]

Према подацима ИИХФ за 2013. на подручју Грчке је регистровано укупно 713 играча који су се активно бавили хокејом на леду. Од тог броја њих 560 су се такмичили у сениорској (463 мушкарца и 97 жена), а свега 157 у јуниорској конкуренцији. Лиценцу националног судијског савеза поседовало је укупно 6 арбитра.

Целокупна хокејашка инфраструктура своди се на неколико балона са леденом подлогом нестандардних димензија.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ice Hockey Greece: History. Приступљено 8. децембра 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]