Црква Светог Ђорђа у Руднику

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Ђорђа у Руднику
Опште информације
МестоРудник
ОпштинаСрбица
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе

Црква Светог Ђорђа се налазила у Руднику, насељеном месту на територији општине Србица, на Косову и Метохији. Припадала је Епархији рашко-призренске Српске православне цркве.

Црква посвећена Светом Ђорђу је подигнута у 14. веку, а обновљена је у 16. веку у доба патријарха Макарија Соколовића из ког времена потичу остаци фресака. Црква је била окружена старим хришћанским гробљем, где је сачувано неколико камених крстова. На једном је био сачуван занимљиво стилизован људски лик налик на крст, са проширењем на горњем краку у виду главе и бочним крацима са продужењима окренутим надоле, уместо руку.

Источно од цркве је било више стотина година старо дрво шам-дуда који је засадио Свети Сава доневши садницу са Сиона.

Основ за упис у регистар споменика културе[уреди | уреди извор]

Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 248 од 16. априла 1958. године Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/48).

Разарање цркве 1999. године[уреди | уреди извор]

Средином августа 1999. године црква је демолирана и са унутрашље стране паљена. Потом је експлозивом срушен камени свод крова и југоисточни део олтара, а звоник спаљен након доласка француских снага КФОР-а.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]