Црква Светог Николе у Ђураковцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе у Ђураковцу
Остаци цркве
Опште информације
МестоЂураковац
ОпштинаИсток
Време настанка1592.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Николе се налазила у Ђураковцу, месту недалеко од Истока на Косову и Метохији, подигнута је на темељима старије грађевине из 14. века, о чему сведочи надгробна плоча неког Данила, могуће ктитора, из 1362. године. Потпуно су је обновили мештани на челу са попом Цветком 1592. године. Припадала је Епархији рашко-призренске Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Мала ђураковачка црква је једнобродна грађевина, засведена полуобличасто, споља тростране, а изнутра полукружне апсиде, са дрвеном припратом. Зидана је притесаним и ломљеним каменом и сигом, утопљеним у малтер, а кров јој је покривен каменим плочама, а осликао ју је „грешни Милија зуграф”, како сведочи натпис над улазом у наос. То је сликарство просечних вредности за своје доба, обновљено 1863. године. Архитектонска обнова је укључила и подизање дрвене припрате, са вратима украшеним плитким рељефом на којима су такође урезана имена ктитора и дуборезаца. Кровови припрате и олтара нижи су од наоса, с тим што је под ексонартекса знатно испод нивоа тла. Храм припада групи гробљанских цркава сличних онима у долини Белог Дрима и представља ретку комбинацију камена и дрвета.

Фреска из цркве

У цркви су се чувале царске двери настале на прелазу из 16. у 17. век, четири велике иконе из 1630. године и рукописни Богородичник из 16. века. Међу надгробницима средњовековног гробља око цркве истиче се стећак са представом јелена.

Срушена црква у Ђураковцу

Конзерваторски радови на архитектури, живопису и иконопису обављени су 1968. године.

Разарање цркве 1999. године[уреди | уреди извор]

Након доласка италијанских снага КФОР-а, црква је демолирана, минирана и срушена у јулу 1999. године од стране албанаца. Царске двери и две престоне иконе са иконостаса, извађене су из рушевина, чувају се у манастиру Пећка патријаршија.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.