Call of Duty (видео-игра)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили серијал игара, погледајте чланак Call of Duty серијал.
Call of Duty
Codbox.jpg
Развио Инфинити Вард (енгл. Infinity Ward)
Дистрибутер(и) Активижн (енгл. Activision)
Датум(и) објављивања Сједињене Америчке Државе 29. октобар 2003.
Жанр(ови) Пуцачина из првог лица
Платформе Мајкрософт виндоус, Mac OS X
N-Gage
Xbox 360 (XBLA)
PlayStation 3 (PSN)
Мобилни телефон
Медијум CD, DVD
Потребне спецификације система Windows XP
600 MHz Процесор
128 MB RAM
1,5 GB Слободне меморије
Начин контроле Тастатура, миш, џојстик

Call of Duty је пуцачина из првог лица са тематиком Другог светског рата и прва из серијала Call of Duty. Игра је изашла у продају октобра 2003. Игру је развио Инфинити Вард, а издао ју је Активижн. Игра је 2004. добила и своју експанзију Call of Duty: United Offensive.

Кампање[уреди]

Део из последње мисије (руска кампања)

Игра се састоји из три кампање: америчке, енглеске и руске. Свака од кампања састоји се из мноштво мисија, где играчи извршавају задатке према наређењу. Играч максимално може имати две пушке или једну пушку и пиштољ а такође се може поседовати и само једно од наведених оружја. Поред тога играч има и неколико бомби. Игру започињете америчком кампањом, где тренирате у САД као маринац Џоу Мартин. Даље мисије обављате у Европи, где ослобађате градове након инвазије савезничких јединица на Нормандију. Ваши главни предводници су Капетан Фоли и Водник Моди. Током једне мисије возите се у колима како би ослободили један град који је био држан под Немачком окупацијом, да би ваше трупе могле наставити напредовање. Америчка кампања се прекида када ослободите Британског Мајора Инграма. Кроз британску кампању, борите се као водник Џек Еванс. Британску армију предводи Капетан Прајс. Она се прекида смрћу Прајса на једном немачком броду(у мисији где и ви учествујете као лажни немачки војник). У последњој руској кампањи, као Десетар Алексеј Иванович Вороњин ослобађате територије Совјетског Савеза, а на крају и друге територије истока Европе. У току ове кампање, борите се по први пут са тенком, ког предводите. На крају игре постоји неколико посебних мисија које укључују све три кампање. Задња мисија припада руској кампањи где Црвена Армија улази у Берлин и следи пораз Нацистичке Немачке.

Мултиплејер[уреди]

Call of Duty 1 је такође прва од серија Call of Duty-a која има могућност мултиплејера. Ова опција се добија уз Сингл плејер кампању приликом инсталације. Међутим, играч је може једино користити ако је дати рачунар прикључен на Рачунарску мрежу. Данас је мрежа поприлично раширена по целом свету, па је и ова опција игре доступна великом броју корисника. Постоје различити сервери, које држе разни администратори. Играчи су распоређени у два тима, од којих је увек један од њих немачки. Да ли ће у другом тиму бити припадници Црвене Армије, британске или пак америчке војске, зависи од мапе на којој се тренутно игра (нпр. код мапа где су учествовали Американци у Сингл плејеру, други тим могу бити само припадници те војске, исто важи и за британску и совјетску армију. ) Играч на располагању има сва од понунђених оружја свог тима, која се користе у Сингл плејеру. Постоји више типова задатака које треба испунити. Један од основних, јесте да елиминишете све припаднике непријатељског тима, затим мисије где морате да уништите нерпијатељску машинерију експлозивима, а постоји и тип игре у којој играч може, а и не мора да служи свом тиму (Тим Дет Меч, Дет меч. )

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]