Delta Holding

С Википедије, слободне енциклопедије
Delta Holding
друштво са ограниченом одговорношћу
Основано4. фебруар 1991.
Београд,
Савезна Република Југославија СРЈ
ОснивачиМирослав Мишковић
СедиштеБеоград,
 Србија
Руководиоци
Мирослав Мишковић
Број запослених
око 4.550 (2019)
Веб-сајтwww.deltaholding.rs

Delta Holding (транскр. Делта холдинг) један је од највећих српских холдинга.

Седиште Delta Holding-а је у Београду односно Новом Београду, а његов власник је Мирослав Мишковић.

Историја[уреди | уреди извор]

Првобитно предузеће Delta M из којег ће касније настати Delta Holding основано је 4. фебруара 1991. године са седиштем у Београду. Током 2004. извршена је подела на два нова предузећа: Delta M и Delta Maxi. Власник је била кипарска компанија Hemslade Trading Limited у власништву Мирослава Мишковића.

Дана 31. октобра 2006. године из Delta M основана су још три предузећа: Delta Agrar, Delta Automoto и Delta DMD. Затим, 31. августа 2007. промењен је назив предузећа Delta M у Delta Real Estate, а основано је друго предузеће под називом Delta M. Нова организација Delta Holding-a је ступила на снагу 1. септембра 2011. године, а из комуникације је повучено име Делта М групе.[1] Само предузеће Delta M једно време је наставило радити као друштво за консалтинг и менаџмент послове, а затим и угашено 14. новембра 2018.[2]

Назив „Delta Holding” у ужем смислу се може користити за матично предузеће основано 10. јануара 1997. године док се у ширем смислу користи за сва повезана привредна друштва. Предузеће Delta Holding је данас у власништву српског предузећа Delta Investment (77,72%) и кипарских компанија Hemslade Holding Limited (12,07%), Daurama Holdings Limited (8,66%) и Rhenium Holdings Limited (1,55%).[3] Међутим, власништво над предузећем Delta Investment опет има кипарска компанија Astatine Holdings Limited (100%). Са Delta Holding-ом повезана је и компанија Hitomi Financial Limited са Британских Девичанских Острва. Крајњи власник свих предузећа је Мирослав Мишковић.

Чланице Delta Holding-а се баве аграрном производњом, производњом хране, извозом, увозом, заступањем иностраних компанија, дистрибуцијом робе широке потрошње, продајом аутомобила и развојем некретнина. Delta Holding послује на тржиштима Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Европске уније, Русије и Швајцарске. Прва је српска компанија која је значајно инвестирала на тржишту Европске уније. Такође, поседује и дистрибутивни центар за воће и поврће у Русији.[4]

У депеши коју је Амбасада САД из Београда послала у Вашингтон наводи се да је компанија Delta Holding настала на корупцији и „на леђима” српског народа који је патио за време санкција и хиперинфлације те да је Мирослав Мишковић стекао огромно богатство учествујући у корупцији за време владавине Слободана Милошевића.[5]

Холдинг[уреди | уреди извор]

Бивше седиште Delta Holding-а на Новом Београду

Delta Holding-ом управљају Управни одбор, Извршни одбор и Борд директора. Управни одбор на челу са председником надзире пословање и одобрава стратешке планове. Извршни одбор чине потпредседници и генерални директори. Борд директора чине руководиоци пословних јединица и експертских служби.[6][7]

Delta Holding своје пословање реализује кроз четири организационе целине:[8]

  • Делта аграр група;
  • Delta Food Processing
    • Danubius Нови Сад;
    • Yuhor Јагодина;
    • Mioni Београд;
    • The Fun & Fit Company Београд;
  • Делта рилестејт група;
  • Делта дистрибуција;
    • Delta DMD Београд;
    • Delta Transportni Sistem (DTS) Београд;
    • Delta Automoto Београд;
    • Delta Motors Београд.

У саставу Delta Holding-а послују и две непрофитне организације: Delta Fondacija и Delta-Pak. Бивше организационе целине су: Делта М група са матичним предузећем Delta M, група Делта спорт са матичним предузећем Delta Sport и група Делта ђенерали осигурање са матичним предузећем Delta Generali osiguranje.

Само предузеће Delta Holding има непосредно власништво над Delta Security System Београд (100%) и Delta Rent-A-Car Београд (10%).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Delta Holding: Од 1. септембра нова организација Архивирано на сајту Wayback Machine (5. март 2016), Приступљено 20. 5. 2015.
  2. ^ Агенција за привредне регистре: Delta M ДОО Београд (матични број 20325208), Приступљено 30. 12. 2020.
  3. ^ Агенција за привредне регистре: Delta Holding ДОО Београд (матични број 17156730), Приступљено 21. 12. 2020.
  4. ^ Delta Holding: О компанији Архивирано на сајту Wayback Machine (4. мај 2015), Приступљено 21. 5. 2015.
  5. ^ „Викиликс“ о српској транзицији („РТС”, 21. март 2011), Приступљено 31. 12. 2020.
  6. ^ Delta Holding: Корпоративно управљање Архивирано на сајту Wayback Machine (9. фебруар 2022), Приступљено 9. 2. 2022.
  7. ^ Delta Holding: Борд и менаџмент Архивирано на сајту Wayback Machine (9. фебруар 2022), Приступљено 9. 2. 2022.
  8. ^ Delta Holding: Организациона шема Архивирано на сајту Wayback Machine (21. април 2021), Приступљено 31. 12. 2020.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]