Ђорђе Ћурчија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђорђе Обрадовић Ћурчија (Ћурта)
Место рођењаБосут
 Хабзбуршка монархија
Датум смрти1804.
Место смртиНово Село
 Османско царство

Ђорђе Обрадовић Ћурчија (Ћурта) (Босут, Срем ? — Ново Село 1804) је био један од вођа у Првом српском устанку.

Биографија[уреди]

Још као дете прешао је у Београдски пашалук. Једно време је био ћурчија у Крупњу, а затим је постао хајдук и био чувен у Подрињу као харамбаша.

Кад је избио устанак 1804., Ћурчић је пришао устаницима, али је већ у првим данима показао извесну самовољу. У боју на Чокешини (априла 1804.) није учествовао због свађе са Јаковом Ненадовићем, једним од најистакнутијих вођа устанка у западној Србији, али се убрзо затим борио заједно са осталим против Турака код Београда и при заузимању Пожаревца.

Ту је поново дошао у сукоб са Ненадовићем, а и са Карађорђем, па је са својим људима отишао у Мачву. Загосподарио је Јадром, Рађевином и скелом према Сремској Митровици и одатле је на своју руку водио борбу с Турцима. Учествовао је у Боју на Чокешини.

Због своје нарави, његова свађа са Николом Грбовићем и Луком Лазаревићем, као и један продор Турака од Дрине, убрзали су одлуку о његовом уклањању. Ћурчија је у лето 1804 изненада нападнут у Новом Селу, где је и погинуо пружајући отпор људима Јакова Ненадовића.

Писар Ђорђа Ћурчије током 1804. године био је Вук Стефановић Караџић.

Литература[уреди]

  • Вук Стефановић Караџић: Прва година српског војевања на дахије, Даница, Беч 1828
  • Вук Стефанивић Караџић: Скупљени историјско етнографски списи, I, Грађа за српску историју нашег времена и живота најпознатијих поглавица овога времена Београд 1898.
  • М. Вукићевић: Карађорђе I и II, Београд 1907.
  • Матија Ненадовић: Целокупна дела, Београд 1928
  • Текст др Реље Новаковића, научног саветника у Енциклопедији Југославије ЈЛЗ Загреб 1984. том 3 стр 351.

Спољашње везе[уреди]