Јаков Мрвица

С Википедије, слободне енциклопедије
Јаков Мрвица
Наредник Јаков Мрвица
Лични подаци
Пуно имеЈаков (Жељко) Мрвица
Датум рођења(1978-10-14)14. октобар 1978.
Место рођењаЗемун, Београд, СФРЈ
Датум смрти11. мај 2004.(2004-05-11) (24 год.)
Место смртиГаза, Израел
Место укопаЈеврејско гробље, Нови Сад
Војна каријера
СлужбаСРЈ
Израел
Војска Војска Југославије
Израелске одбрамбене снаге
Чин Наредник

Јаков Мрвица (Yaakov Zeljko Mrvica; рођен као Жељко Мрвица, Земун, 14. октобар 1978Газа, 11. мај 2004) је био наредник Израелских одбрамбених снага.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 14. октобра 1978. године у Земуну, као Жељко Мрвица. Његов отац је радио у трговачкој морнарици, а мајка Ружица је била архитекта. Остао је без оца као десетогодишњак, па се са мајком и сестром преселио у Нови Сад, где је завршио тренерску школу и активно се бавио различитим спортовима, од веслања, кошарке, роњења, планинарења, бокса до џудоа. Освајао је награде на републичким и савезним такмичењима у џудоу. Војни рок је одслужио у Бачкој Тополи.

Јеврејско порекло мајке је утицало на њега да у фебруару 2002. године одсели у Израел. Прво је радио као џудо тренер и користио је то време да научи хебрејски језик, како би ступио у службу Израелских одбрамбених снага.

Постао је припадник ИДФ-а и добио чин наредника. У војсци је упознао своју девојку Маајан Ход, са којом је планирао брак и породицу након напуштања војне службе

Погинуо је 11. маја 2004. године код Газе, када је његово борбено возило налетело на нагазну мину коју су поставили припадници Хамаса.[1] Сахрањен је 20. маја на Јеврејском гробљу у Новом Саду, на молбу породице. Његов ковчег је био прекривен заставом Израела, а сахрани су присуствовали представници амбасаде Израела у Србији и Црној Гори, делегација Израелских одбрамбених снага и два пуковника Војске Србије и Црне Горе.[2]

У октобру 2004. године, Јаков Мрвица је требало да иде у Уједињено Краљевство, где би прикупљао новац на непрофитну организацију која брине о израелским војницима без породице и обезбеђује им смештај.

Споменик[уреди | уреди извор]

Његова девојка Маајан Ход је дизајнирала и водила пројекат подизања споменика Јакову у Израелу. Споменик је израђен у облику Давидове звезде као симбол повезаности Јакова Мрвице са Израелом и јеврејским народом, а израђен је од јерусалимског камена што указује на његову љубав према Јерусалиму. Делови црног гвожђа симболизују страхоте рата.

Овај споменик окупља бројне поштоваоце Јакова Мрвице, укључујући и туристе из Србије.[3] Припадници Израелских одбрамбених снага обилазе овај споменик као замену за његов гроб у Израелу. Споменик обилазе два пута годишње - на Дан сећања на погинуле војнике у ратовима Израела и жртве терористичких акција (Yom HaZikaron), као и на дан његове погибије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Јаков Мрвица[уреди | уреди извор]

Споменик Јакову Мрвици[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Bar dušu da mu spasemo”. Večernje novosti. 13. 05. 2004. 
  2. ^ „Poslednji pozdrav heroju Izraela”. Blic. 21. 05. 2004. 
  3. ^ „The Monument commemorating Mrvica”. Zichron Yaakov Tourism.