Хамас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Застава Хамаса

Хамас (арап. حماس Hamās, акроним од арап. حركة المقاومة الاسلامية Harakat al-muqāwama al-islāmiyya, што приближно значи „Исламски покрет отпора“, док се тај израз у арапском користи за „одушевљење") је палестинска исламска организација која се од Европске заједнице, САД као и од доста других земаља свијета карактерише као терористичко удружење. Уско је повезана са муслиманским братством. Њен прокламовани циљ је уништење Израела и успостављање исламске теократије на том, као и на подручјима Газе и Западне Обале.[тражи се извор од 10. 2010.]

У новијој историји је позната и успјешно дјелује као политичка партија у палестинским аутономним областима. У јануару 2006., ова група је побиједила на палестинским парламентарним изборима, гдје је освајањем апсолутне већине мандата у парламенту, збацила са власти до тада владајућу фракцију Фатах.

Оснивање[уреди]

Хамас је основан 1987, из милитантног крила Муслиманског братства. Различите организације Хамаса су у остваривању својих циљева дјеловале политички, насиљем као и терористичким акцијама. Хамас је децентрализована организација, која при врбовању нових симпатизера и спонзора, промовисању својих циљева и растурања пропагандног материјала, дјелује тајно али и јавно по џамијама и социјалним установама.

Посебно омиљена међу палестинцима из Газе, хамас добија све више на замаху и у другим предјелима блиског истока. Највише због отворене и оружане борбе против Израела али и због ангажовања на социјалном плану, организовању рада школа и других добротворних акција.

При својој борби (асиметрично вођење рата) против израелских цивила, хамас употребљава и атентаторе самоубице. Највише због терористичких акција, држава Израел од 2004. приступа прецизном ликвидирању водећих активиста хамаса.

Мировне иницијативе и преговоре, хамас одбија као „чисто губљење времена“ и „бескористан напор“. Оне су „ништа друго него средство, убацивања невјерника као посредника у исламским земљама“. „За Палестину, не постоји другог рјешења од Џихада“.

Хамас означава цијели регион Палестине - самим тим и Израел, као „вјештачку ционистичку творевину“ - као „исламску колијевку“ коју не треба никада препустити „невјерницима“, и борбу за „освајање“ Израела проглашава дужношћу сваког муслимана. Та позиција је радикалнија од „свјетовне“ позиције Палестинске ослободилачке организације, која је 1988. признала суверенитет држави Израел.

Идеологија[уреди]

Оснивачка повеља хамаса из 1988. прокламује "дизање Алахове заставе изнад сваког палестинског пограничног камена", као идеолошки циљ те организације. Последица тога би било укидање државе Израел као и сваке секуларне институције у самој Палестини.

Та повеља се заснива на више антисемитских завереничких теорија које верују у истиност Протокола сионских мудраца, као и у тезу о тајном заступању ционистичких интереса од стране слободних зидара, лионског и ротари клуба. Припадници хамаса у Јеврејима виде одговорне за француску револуцију, западни колонијализам, комунизам као и свјетске ратове.[тражи се извор од 10. 2010.]

Вође Хамаса негирају постојање холокауста. У међувремену од израела ликвидирани вођа Хамаса Абделазиз ар-Рантиси, је својевремено изјавио да се Холокауст никада није десио и да су ционисти подржавали и финансирали нацисте.[тражи се извор од 10. 2010.]


Литература[уреди]

  • Герит Хекман (Gerrit Hoekmann): Zwischen Ölzweig und Kalaschnikow. Geschichte und Politik der palästinensischen Linken, Münster: Unrast 1999; ISBN 3-928300-88-1

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: