Пређи на садржај

Језици Кавказа

С Википедије, слободне енциклопедије
Етно-лингвистичке групе у региону Кавказа

Кавкаски језици су велика и разноврсна група језика који се користе у региону Кавказа, између Црног и Каспијског мора. Њима говори више од десет милиона људи.

Компаративном лингвистичком анализом установљено је да се ови језици могу класификовати у више несродних језичких породица.

Језичке породице које потичу са Кавказа[уреди | уреди извор]

Три породице кавкаских језика немају сроднике ван ове области и сматрају се изворним језицима Кавказа. То су кавкаски језици у ужем смислу.

Често је мишљење да су кавкаски језици богати сугласницима. То је тачно за северозападно и североисточнокавкаске језике (језик убук има чак 84 сугласника), јужнокавкаски језици имају 28–30 сугласника, што је негде између арапског (28 сугласника) и руског (35–37 сугласника).

Индоевропски језици који се користе на Кавказу[уреди | уреди извор]

Главни индоевропски језик ове регије је јерменски, који говори око 4 милиона Јермена. Друга највећа група су 700.000 Осета који говоре осетински језик. Говорници словенских језика (руског и украјинског) сачињавају преко трећине становништва ове регије. Присутни су још персијски, грчки, понтски, курдски и други језици.

Туркијски језици који се користе на Кавказу[уреди | уреди извор]

Туркијски језици у широј употерби у региону Кавкказа су: азерски (6 милиона говорника), балкарски, карачај, кумички и други.

Остали језици који се користе на Кавказу[уреди | уреди извор]

Калмички језик, којим говоре потомци Калмика, је монголски језик.

У региону живи око 25.000 говорника семитског асирског неоарамејског језика.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]