Јин и јанг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Традиционални симбол Јина и Јанга

Јин и Јанг је филозофски концепт који потиче из древне кинеске филозофије и метафизике и описује две главне супротстављене, али комплементарне силе које се могу пронаћи у свим предметима у свемиру.

Критике[уреди]

Заговорници постојања ових сила тврде да ове силе постоје у свим предметима у свемиру. Физика тренутно познаје само четири основне силе. Слабу и јаку нуклеарну, електромагнетну и гравитациону. Стога је вероватније да се ради о енергијама. Да би се проверили јин и јанг постулати потребно је идентификовати ове енергије, демонстрити њихово постојање, и показати неке мерљиве ефекте њиховог присуства, као и начин њиховог контролисања. Друго, након демонстрирања њиховог постојање, потребно је да показати везу између ових енергија и одређених предвидљивих промена у људском телу. На пример, мерљиву промену стања пацијента након пријема ових енергија. Треће, потребно је познавати извор ове енергије, начин преноса и складиштења.

Нажалост, заговорници постојања ових енергија не нуде адекватне доказе. Нема доказа о постојању јин и јанг енергија, ни о њиховим ефектима. Нема предлога како могу бити мерене или локализована. С обзиром да ове енергије не могу измерити, нити се могу показати њихови ефекти, оне се не могу повезати са било којом последицом у људском телу.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]