Фенг шуи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Кристали фенг шуи

Код нас најчешће бележено као фенг шуи, иако то није изговор ни на једном језику (кинески 風水 pinyin: fēng shuǐ, изговор: ф'н швеј; послушај овде: [1]) енглески Feng Shui /fʌŋ ʃweɪ/) је древна кинеска вештина која прописује начин живљења у сталној хармонији и равнотежи са личним окружењем како би се осигурала срећа. То је техника уређења животног простора, метод осмишљавања окружења, правилним распоређивањем простора и намештаја. Реч је о систему техника и знања, који се могу применити на лични простор и окружење.

Данас се Фенг шуи углавном употребљава при организовању ентеријера и планирању башти и паркова.

Темељи учења Фенг шуија[уреди]

Круг пет елемената
  1. Учење се ослања на ток енергије „ћи“ (qi) , која је свугде присутна, тече кроз простор и извор јој је непрестана динамика и промена енергије Јин и Јанг. Мноштво и квалитет енергије „ћи“ има непосредан однос на наше здравље и динамику.
  2. Животни пентаграм- унуверзални систем који оддаје животни елеманат човека утиче на хармонију између људи узајамно, хармонију простора и помоћник је приликом лешења традиционалним кинеским начинима помоћу кинеске медицине.
  3. Схема Ра-Ква – универзални систем помоћу ког се идентификују узроци проблема у животу људи - просторија, радног стола и сл. И дати сазнања о правим условима његових проблема или болести.
  4. Фактор времаена – све на свету се одвија у времену у временским циклусима и сваки од њих има специфичну енергију. Значајан део је кинеска космологија и астрологија која произилази из дуготрајног посматрања природе и небеских догађања.

Фенг Шуи у архитектури[уреди]

Фен шуи у архитектури описује однос између човека и природе и говори о позитевном или негативном месту за становање. Учи да установи енергетски центар стана. Бави се храном, облачењем, мишљењем, речју и међуљудским односима. Фенг шун произилази из мишљења да се све око нас заснива на енергији. Ова енергија има на разним местима различите називе: у старој Индији се назива „прана“ у Јапану „ки“ у Кини „ћи“. У ствари се ради о хармонији живота и становања и њеном искоришћавању у корист човека.

Положај парцеле[уреди]

Свака средина има своју посебну карактеристику. За установљавање погодности потребно је установити карактеристичну енергију која се према фенг шуија да изразити са 5 фаза промана , које имају знаке дрва, ватре, земље, метала и воде. Ове су у узајамним односима. Према основама фенг шуна идеално земљиште је оно које је са задње страна и са бокова заштићено- нпр. узвишицом или групом дрвећа . Правац у напред треба да буде отворен са лепом погледом. Оптимални положај у односу на стране света је заштићено земљиште од стране севера са погледом на југ.

Код одабира земљишта фенг шуи узима у обзир даље факторе као облик земљишта (добре су правоугаоне форме), његову историју (негативна енергија) положај путева у уколини (фреквентни путеви делују као скупљачи енергије, тече ли нека енергија као река тада она скида енергију са њих као и околних области), узвишења и брда у околини земљишта, став земљишта (њено онечишћења), суседи и њихова земљишта, привредни објекти, високи објекти (јарболи), чистионице и други суседни објкети у околини.

Облик зграде[уреди]

Слично као што је према фенг шуну важан облик парцеле тако је важан и облик саме зграде на њој стојећи. Погодни односи страна су 1:2, 3:4. Непогодни су објекти са оштрим странама у облику слова L или V или ако стоји у средини парцеле, јер се површине тиме деле на мале делове.

Размештај енергије зависан је, по овом учењу, од оријентације на стране света. Просторије у којим је потребан већи прилив енергије ујутро, нпр. спаваћа соба, треба да буду окренуте на исток. Тамо где је потребна енергија увече нпр. дневна соба и соба за рад треба да гледају на запад. Улазна капија у зграду или у башту не би требало да буде у једној правој линији са улазним вратима у зграду.

Ентеријер[уреди]

Не би требало да ентеријер буде претрпан намештајем, нароћито не у геометријском средишту просторије (енергетском центру) и ту би требало да буде слободног простора. Неповољно је ако је над простором где се проводи доста времена (столице, фотеље или кревет) окачен било какав предмет.

Слагање паркета или плоча у уским просроријама треба да буде попречно, јер то успорава ток енергије, која би иначе пројурила туда. Учење се односи и на активизацију повољних енергија погодним правцима спавања и тражењем најбољег места за рад у кући.

Спаваћа соба[уреди]

Спаваћа соба према фенг шуију је најважније место у кући. Треба да буде најдаље од места улаза у зграду или дневне зоне. У чеоној страни кревета не би смеле да буду никакве инсталације и то би требало да буде зид без прозора, из кревета треба да се добро виде врата, односно цела просторија. Огледала у спаваћим собама често изазивају проблеме са спавањем. Намештај не сме да стоји превише близу кревета и требало би да буде светле боје.

Кухиња[уреди]

После спаваће собе, ово је друга по важности просторија у стану. Ватра и вода не би требало да буду једно поред другог. Дакле, судопера, фрижидер и машина за веш и/или судове треба да се физички одвоје од шпорета. Пут од кухиње до трпезарије не треба да буде сувише дугачак.

Дневна соба[уреди]

Ова просторија репрезентује опуштеност, добродошлицу, и инспирише ка отварању. Атмосфера је јако важна и требало би да буде складна.

Литература[уреди]

  • Gunther, S.: Feng šuej. Harmónia života a bývania, Bratislava, Ikar 1998.

Спољашње везе[уреди]