Фенг шуи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кристали фенг шуи

Код нас најчешће бележено као фенг шуи, иако то није изговор ни на једном језику (кинески 風水 pinyin: fēng shuǐ, изговор: ф'н швеј; послушај овде: [1]) енглески Feng Shui /fʌŋ ʃweɪ/) је древна кинеска вештина која прописује начин живљења у сталној хармонији и равнотежи са личним окружењем како би се осигурала срећа. То је техника уређења животног простора, метод осмишљавања окружења, правилним распоређивањем простора и намештаја. Реч је о систему техника и знања, који се могу применити на лични простор и окружење.

Данас се Фенг шуи углавном употребљава при организовању ентеријера и планирању башти и паркова.

Темељи учења Фенг шуија[уреди]

Круг пет елемената
  1. Учење се ослања на ток енергије „ћи“ (qi) , која је свугде присутна, тече кроз простор и извор јој је непрестана динамика и промена енергије Јин и Јанг. Мноштво и квалитет енергије „ћи“ има непосредан однос на наше здравље и динамику.
  2. Животни пентаграм- унуверзални систем који оддаје животни елеманат човека утиче на хармонију између људи узајамно, хармонију простора и помоћник је приликом лешења традиционалним кинеским начинима помоћу кинеске медицине.
  3. Схема Ра-Ква – универзални систем помоћу ког се идентификују узроци проблема у животу људи - просторија, радног стола и сл. И дати сазнања о правим условима његових проблема или болести.
  4. Фактор времаена – све на свету се одвија у времену у временским циклусима и сваки од њих има специфичну енергију. Значајан део је кинеска космологија и астрологија која произилази из дуготрајног посматрања природе и небеских догађања.

Фенг Шуи у архитектури[уреди]

Фен шуи у архитектури описује однос између човека и природе и говори о позитевном или негативном месту за становање. Учи да установи енергетски центар стана. Бави се храном, облачењем, мишљењем, речју и међуљудским односима. Фенг шун произилази из мишљења да се све око нас заснива на енергији. Ова енергија има на разним местима различите називе: у старој Индији се назива „прана“ у Јапану „ки“ у Кини „ћи“. У ствари се ради о хармонији живота и становања и њеном искоришћавању у корист човека.

Положај парцеле[уреди]

Свака средина има своју посебну карактеристику. За установљавање погодности потребно је установити карактеристичну енергију која се према фенг шуија да изразити са 5 фаза промана , које имају знаке дрва, ватре, земље, метала и воде. Ове су у узајамним односима. Према основама фенг шуна идеално земљиште је оно које је са задње страна и са бокова заштићено- нпр. узвишицом или групом дрвећа . Правац у напред треба да буде отворен са лепом погледом. Оптимални положај у односу на стране света је заштићено земљиште од стране севера са погледом на југ.

Код одабира земљишта фенг шуи узима у обзир даље факторе као облик земљишта (добре су правоугаоне форме), његову историју (негативна енергија) положај путева у уколини (фреквентни путеви делују као скупљачи енергије, тече ли нека енергија као река тада она скида енергију са њих као и околних области), узвишења и брда у околини земљишта, став земљишта (њено онечишћења), суседи и њихова земљишта, привредни објекти, високи објекти (јарболи), чистионице и други суседни објкети у околини.

Облик зграде[уреди]

Слично као што је према фенг шуну важан облик парцеле тако је важан и облик саме зграде на њој стојећи. Погодни односи страна су 1:2, 3:4. Непогодни су објекти са оштрим странама у облику слова L или V или ако стоји у средини парцеле, јер се површине тиме деле на мале делове.

Размештај енергије зависан је, по овом учењу, од оријентације на стране света. Просторије у којим је потребан већи прилив енергије ујутро, нпр. спаваћа соба, треба да буду окренуте на исток. Тамо где је потребна енергија увече нпр. дневна соба и соба за рад треба да гледају на запад. Улазна капија у зграду или у башту не би требало да буде у једној правој линији са улазним вратима у зграду.

Ентеријер[уреди]

Не би требало да ентеријер буде претрпан намештајем, нароћито не у геометријском средишту просторије (енергетском центру) и ту би требало да буде слободног простора. Неповољно је ако је над простором где се проводи доста времена (столице, фотеље или кревет) окачен било какав предмет.

Слагање паркета или плоча у уским просроријама треба да буде попречно, јер то успорава ток енергије, која би иначе пројурила туда. Учење се односи и на активизацију повољних енергија погодним правцима спавања и тражењем најбољег места за рад у кући.

Спаваћа соба[уреди]

Спаваћа соба према фенг шуију је најважније место у кући. Треба да буде најдаље од места улаза у зграду или дневне зоне. У чеоној страни кревета не би смеле да буду никакве инсталације и то би требало да буде зид без прозора, из кревета треба да се добро виде врата, односно цела просторија. Огледала у спаваћим собама често изазивају проблеме са спавањем. Намештај не сме да стоји превише близу кревета и требало би да буде светле боје.

Кухиња[уреди]

После спаваће собе, ово је друга по важности просторија у стану. Ватра и вода не би требало да буду једно поред другог. Дакле, судопера, фрижидер и машина за веш и/или судове треба да се физички одвоје од шпорета. Пут од кухиње до трпезарије не треба да буде сувише дугачак.

Дневна соба[уреди]

Ова просторија репрезентује опуштеност, добродошлицу, и инспирише ка отварању. Атмосфера је јако важна и требало би да буде складна.

Литература[уреди]

  • Gunther, S.: Feng šuej. Harmónia života a bývania, Bratislava, Ikar 1998.

Спољашње везе[уреди]