Јоже Плечник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јоже Плечник

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 23. јануар 1872.
Место рођења Љубљана (Аустроугарска (сада Словенија))
Датум смрти 7. јануар 1957.
Место смрти Љубљана (Југославија (сада Словенија))
Дела

Јоже Плечник (Љубљана, 23. јануар 1872 — Љубљана, 7. јануар 1957) је био словеначки архитекта. Радио је у Бечу, Београду, Прагу и Љубљани.


Животопис[уреди]

Јоже Плечник на новчаници од 500 словеначких толара

Од 1894. до 1897, студирао је код бечког архитекте Ота Вагнера и радио је у Вагнеровој архитекторској фирми до 1900. године. Док је био код Вагнера, Плечник се сродио са бечком сецесијом, познатом по одбацивању декоративних мотива историјске архитектуре у корист нових, органских модова, геометријских и флоралних орнамената.

Од 1900 надаље, Плечник се бавио архитектуром у Бечу, радећи на пројектима попут Куће Лангер (1900) и стамбеног блока Цахерл (1903 - 05). Ове ране пројекте карактеришу рационална организација и планирање, типични за Вагнерове пројекте станова и инфраструктуре, и богато декорисане површине са органским мотивима типичним за сецесију. Плечникова Црква светог Духа (Беч, 1910 - 13) је значајна због свог иновативног коришћења ливеног бетона као конструкције, а уједно и спољне површине. Најрадикалнија је црквена крипта, са витким бетонским стубовима и угластим капителима и базама.

Слуга Божји[уреди]

О педесетогодишњици Плечникове смрти, Словенија је прогласила 2007. Плечниковом годином. Тада је и католичка Црква започела поступак за Плечниково проглашење блаженим и свецом. Од тада припада почасни назив „Слуга Божји“. Плечник је у свом животу живио као уверени католик. У томе и у многим другим стварима је сличан шпанском архитекти Антонију Гаудију, који је пројектовао још недовршену цркву у Барселони «Саграда фамилиа»; он је, наиме, такође кандидат за свеца. [1]

Галерија слика – Плечникове цркве[уреди]

Извори[уреди]

  1. 2008-tól már tartanak szentmisét a Sagrada Familia katedrálisban. (Од 2008. већ држе свету мису у катедрали Саграда фамилиа). (Hírvivő, Тотово село, Војводина) IV. годиште, бр.26.(164), 3.VII.2005.

Спољашње везе[уреди]