Ћубасти голуб

С Википедије, слободне енциклопедије

Ћубасти голуб
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Ocyphaps

G.R. Gray, 1842
Врста:
O. lophotes
Биномно име
Ocyphaps lophotes
(Temminck, 1822)
Распрострањеност врсте

Ћубасти голуб (лат. Ocyphaps lophotes) је птица која настањује шире подручје континента Аустралије, осим од северних тропских области и једини је члан врсте Ocyphaps. Ова птица често погрешно назива чуперкастим голубом, на којег подсећа због своје ћубе на глави. 

Опис[уреди | уреди извор]

Дужина ћубастог голуба креће се од 30 до 34 цм. Сиве је боје, са нијансама браон и зелене. Специфични су је јер имају пернате, али танке црне шиљке на врху главе. На крилима су им црне пруге покривене бронзаном бојом, док је примарно перје јаких боја - браон, љубичасто, плаво и зелено. Млади примерци су тамнији, без бронзане боје на крилима.[2][3]

Ширење и станишта[уреди | уреди извор]

Станиште ћубастог голуба су ливаде, жбунови и шумовите области, а могу се настанити и у близини водотока, у баштама па чак и на спортским теренима. Данас су доста распотрањени по Аустралији, а раније су настањивали само западни део земље. У потрази за храном, настанили су се и прилагодили у обласима где се гаје житарице. 

Размножавање[уреди | уреди извор]

Плес завођења женке

Размножавају се током целе године, најчешће за време топлих месеци. Мужјаци се удварају женкама својим плесом, тако што померају тело горе-доле и шире крила. Парење се одвија углавном у жбуњу или на дрвећу. Оба родитеља леже на јајима, а млади се обично излегну након три недеље. 

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]