Пређи на садржај

Џаспер (национални парк)

С Википедије, слободне енциклопедије
Национални парк Џаспер
IUCN категорија II (национални парк)
Водопад Санвапта
МјестоАлберта, Канада
Најближи градЏаспер
Површина10.878 км²
Основано1907. године
Управљачко тијелоПаркови Канаде
Мапа паркова канадских Стеновитих планина

Национални парк Џаспер (енгл. Jasper National Park) је највећи национални парк у канадском делу Стеновитих планина. Налази се у провинцији Алберта северно од националног парка Банф са којим се граничи и западно од Едмонтона, административног центра провинције.

Површина парка је 10.878 км². Основан је 14. септембра 1907. као заштићено шумско добро Џаспер а 1930. је канадским законом о националним парковима ово подручје добило и званичан статус националног парка.[1] Парк је током 2011. посетило нешто мање од 2 милиона посетилаца.

Национални парк Џаспер је заједно са свим осталим парковима на канадским Стеновитим планинама Унеско 1984. уврстио у листу светског наслеђа као Паркови канадских Стеновитих планина. Разлог за уврштавање локалитета на ову листу је специфична природа и бројни фосилни налази.[2]

Парк је познат по бројним глечерима (попут Колумбије, Атабаске), геотермалним извворима, глацијалним језерима, водопадима и планинским врховима. Парк се коритом реке Северни Саскачеван одводњава ка Атлантском, а преко Атабаске и Смокија ка Северном леденом океану.

Међу животињским врстама у парку издвајају се вапити, ирваси, лосови, планинска коза, амерички муфлон, гризли, дабар, вук, пума, ждеравац и друге врсте.

Видет још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Canada, Parks (2004). „Jasper National Park of Canada Visitor Information”. Приступљено 7. 2. 2007.  Непознати параметар |month= игнорисан (помоћ)
  2. ^ UNESCO World Heritage Site 304

Спољашње везе[уреди | уреди извор]