Дабар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Дабар
Временски распон:
24—0 Ma
Касни Миоцен — данас
American Beaver.jpg
Канадски дабар
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Rodentia
Породица: Castoridae
Род: Castor
Linnaeus, 1758
Врсте

Castor fiber
Castor canadensis
Castor californicus

Castor map.PNG
Ареали две живуће врсте дабра     европски дабар (Castor fiber)     канадски дабар (Castor canadensis)

Дабар (лат. Castor) је род који укључује 2 живуће водене и копнене животињске врсте (европски и канадски дабар), које су највећи глодари северне хемисфере.[1]

Опис[уреди]

Збијено тело му је покривено густим црвенкастосмеђим крзном. Има кратке ноге са по пет прстију који су на задњим ногама спојени пловном кожицом. Реп му је снажан, одозго спљоштен као весло, без длаке и покривен љускама. На глави из масног крзна вире му мале, округле уши. Дужином тела досеже 90 центиметара, реп му је дуг око 35 центиметара. Tежак је око 35 килограма. Из скровишта ископаног у обали или саграђеног од грања и стабала са излазом испод површине воде, излази углавном преко ноћи. Веома је опрезна и плашњива животиња. На тлу је спор и тром, па највећи део живота проведе у води. Одлично плива и рони. Живи сам или у мањим групама.

Размножавање[уреди]

У току лета окоти најчешће три младунца.

Исхрана[уреди]

Храни се искључиво биљном храном, лишћем и кором стабала.

Станиште[уреди]

Живи уз мирне воде, речне рукавце и језера са обалама обраслим листопадном шумом и грмљем. Живи у источној Европи, Русији и Канади. Поново је насељен у Скандинавији и Француској. Због цењеног крзна готово је истребљен.

Врсте[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Helgen, K.M. (2005). "Genus Castor". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). pp. 842–843.

Литература[уреди]

  • Животињско царство: албум-бојанка за 250 сличица; аутор текста Еуген Драгановић; Београд (2004)
  • Helgen, K.M. (2005). „Genus Castor”. Ур.: Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. стр. 842—843. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 

Спољашње везе[уреди]