Џини Визли

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хари Потер лик
Џиневра Моли Визли (Ginevra Molly Weasley)
Пол женски
Боја косе риђа
Боја очију зелена
хогвортска кућа Грифиндор
порекло чистокрвна
супружник Хари Потер
деца Џејмс Потер
Албус Потер
Лили Потер
верност Албусу Дамблдору
тумач на филму Бони Рајт
прво појављивање Хари Потер и Камен мудрости
последње појављивање Хари Потер и уклето дете

Џиневра Моли Визли[1] (Ginevra Molly Weasley), знана као Џини, један је од значајнијих женских ликова у серијалу "Хари Потер" од Џоан Кетлин Роулинг. Први пут појавила се у првом делу, Хари Потер и Камен мудрости, у сцени када Хари Потер креће на Хогвортс. Кроз делове, Џинин значај постаје све већи, и кулминира у седмом делу, када Џини постаје Харијева супруга.

Породица[уреди]

Џини је рођена 11. августа 1981. у чистокрвној породици Визли. Она је седмо и најмлађе дете у породици, као и једино женско дете. Њени родитељи су Моли Визли, домаћица, и Артур Визли, радник у Министарству магије, Одсек за злоупотребу нормалских предмета, а касније шеф Канцеларије за откривање и заплену лажних одбрамбених чини и заштитних предмета.

Џини има шесторо старије браће. Најстарији, Бил, ради у Египту, у чаробњачкој банци Гринготс. Други, Чарли, ради са змајевима у Румунији. Трећи брат, Перси, ради у Министарству магије. Браћа близанци Фред и Џорџ основали су сопствени бизнис, радњу Визлијевске чаробњачке лудорије. Њен брат Рон најбољи је пријатељ Харија Потера.

Извори[уреди]

  1. У ранијим преводима Харија Потера на српски Weasley је транскрибовано као Весли.