Агата Сицилијска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Sebastiano del Piombo 001.jpg
Мучење св. Агате, Себастиано дел Пјомбо
Датум рођења 231. године
Место рођења Катанија/Палермо
Датум смрти 251. године
Место смрти Катанија
Празник 5. фебруар (црквени календар)
18. фебруар (грегоријански календар)
Заштитник оболелих од рака дојке, Малте, Катаније, медицинских радника, жртви силовања и других мучења[1]

Света Агата Сицилијска (Катанија/Палермо, 231Катанија, 251) хришћанска је мученица из 3. века. Не постоје поуздани историјски извори да је њен живот изгледао као што хришћани данас верују, будући да њена биографија потиче из 6. века.[2]

Биографија[уреди]

Агата је рођена у сицилијанском граду Палерму, према неким изворима у Катанији.[1] Потиче из имућне породице. Када је цар Деције Трајан започео гоњење хришћана, Агата је ухваћена и изведена на суд пред судију Квинтијана. Због њене велике лепоте, судија је пожели имати за жену, што јој и предложи.[3] Агата му на то одговори да је она невеста Христова, и да не може бити неверна своме обручнику. Након тога, судија је стави на тешке муке: Агата је била шибана, ругана, везивана уз дрво и бијена до крви.[4] Потом јој судија поново саветовао да се одрекне Христа и да тако избегне даље муке, на што му је она одговорила:

Тада је мучитељ наредио да јој се одсеку груди, па је онда баце у тамницу. У истој тамници у Катанији, је 251. године умрла.

Православна црква слави је 5. фебруара по црквеном, а 18. фебруара по грегоријанском календару.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Agatha of Sicily Архивирано на сајту Wayback Machine (јул 7, 2016) (на језику: енглески), www.marypages.com. Приступљено 5. септембра 2016.
  2. ^ Комеморација св. Агате, девице и мученице − 5. фебруар 2016., www.catholicculture.org. Приступљено 5. септембра 2016.
  3. ^ Мученица Агата, Православна црква Америке, oca.org. Приступљено 5. септембра 2016.
  4. ^ Света Агата - свеци и анђели, Catholic Online. Приступљено 5. септембра 2016.


Спољашње везе[уреди]