Пјеро дела Франческа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пјеро дела Франческа

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 1420.
Датум смрти 1492.
Дела

Пјеро дела Франческа (итал. Piero della Francesca; Брого сан Сансеполкро 1420. — Брого сан Сансеполкро1492) је италијански сликар ране ренесансе.

Крштење Христа, 1442

Веома рано, као помоћник Доменика Венецијана, дошао је у Фиренцу. Био је склон теоретисању. У Фиренци је сазнао за развијене традиције перспективе које је развијао Паоло Учело. Такође се упознао са славним фрескама Мазача из капеле Бранкачи. Радио је за дворове у Урбину, Ферари, Арецу и родном Брого сан Сеполкрку. У Ферари је оставио јак утицај на ферарске сликаре.

Пјеро дела Франческа је доста проширио знања о перспективи, како теоријски у својим трактатима, тако и практично „ваздушном перспективом и бојеним рефлексима који су уништавали локални тон“. Посебно се истичу његови пејзажи. Нека од познатијих дела су му: Федериго да Монтефелтро и његова жена, Идеалан град, Крштење Христа, Бичевање Христа ...

Пјеров рад на математици и геометрији[уреди]

У модерној математици су позната три трактата која је Пјеро написао: Trattato d'Abaco, Libellus de Quinque Corporibus Regularibus, De Prospectiva Pingendi. У овим трактатима су описане аритметика, геометрија, алгебра и перспектива.

Литература[уреди]

  • Галерија европских мајстора - Лазар Трифуновић; Београд 1965.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]