Пређи на садржај

Азијски црни медвед

С Википедије, слободне енциклопедије

Азијски црни медвед
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
U. thibetanus
Биномно име
Ursus thibetanus
(G. Cuvier, 1823)
Подврсте

види одељак Подврсте

Азијски црни медвед станиште:
  Постоји
  Изумро
  Присуство непознато
Синоними

Selenarctos thibetanus
Ursus torquatus (Blandford 1888)

Азијски црни медвед (лат. Ursus thibetanus) је врста звери из породице медведа који живи у Азији. Блиски је сродник мрког медведа.

Изглед[уреди | уреди извор]

Азијски црни медвед грађом је сличан мрком медведу, али је лаганије грађен и има тање удове од њега[1]. Тело је дуго 120-180 центиметара, док је реп дуг 6-10 центиметара. Мужјак је тежак 91-150 килограма. Женка је тешка 65-90 килограма, с тим да постоје изузеци од 140 килограма[2]. Боја крзна му је најчешће црна; смеђи примерци су ретки. На прсима има велику белу мрљу у облику полумесеца, која му даје и само име. Глава му је велика и округла, док су очи малене. Уши су велике и релативно удаљене.

Понашање[уреди | уреди извор]

Дневна је животиња, осим када се налази у близини човека. Добар је пењач на дрвећима и стенама. Неки старији медведи могу постати претешки да би се пењали[3]. Око пола свог живота проведе на дрвету и међу највећим је арбореалним животињама. За хибернацију се припрема током октобра скупљајући масне наслаге, те хибернира од новембра до марта.

Већином једе дању. Сваштојед је, али најчешће једе различите врсте плодова. Осим плодова, храни се кукцима и њиховим ларвама, као што су термити, пчеле и тврдокрилцима, те другим бескичмењацима. Воли јести и веће кичмењаке.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Сезона парења најчешће траје између јуна и августа. Гестација траје 200 до 240 дана. Резултат гестације су најчешће два младунца тешка 300-450 грама. С четири дана старости почињу ходати. Првих недељу дана су слепи. Мајка их доји три месеца, али они уз њу остају још две или три године. Животни век азијског црног медведа је између 25 и 30 година, зависи о животним условима.

Подврсте[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Heptner, V. G.; Naumov, N. P. (1998). Mammals of the Soviet Union. II Part 1a, Sirenia and Carnivora (Sea cows; Wolves and Bears). Science Publishers, Inc. USA. стр. 713—33. ISBN 978-1-886106-81-9. 
  2. ^ ADW: Ursus thibetanus: INFORMATION
  3. ^ Brown, Gary Bear Behaviour and Activities from The Great Bear Almanac, Lyons & Burford, 1993

Спољашње везе[уреди | уреди извор]