Алексејев против Русије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Алексејев против Русије
Датум пресуде 21. октобар 2010.
Пуни назив случајаАлексејев против Русије
Каснија историјаЖалба Русије једногласно одбијена 11. априла 2011, чиме је пресуда постала коначна и правоснажна
Пресуда
Суд је једногласно пресудио да континуирана забрана геј парада и протеста представља кршење члана 11 (право на слободу окупљања), члана 13 (право на дјелотворан правни лијек), и члана 14 (забрана дискриминације) Европске конвенције о људским правима.
Чланови суда
Христос Розакис, предсједник (Грчка)  • Нина Вајић (Хрватска)  • Анатоли Ковлер (Русија) • Елизабет Штајнер (Аустрија) • Ханлар Хаџијев (Азербејџан) • Дин Шпилман (Луксембург) • Свер Ерик Јебенс (Норвешка)
Већинско мишљење:Једногласно
Примењено право
1. Европска конвенција о људским правима. 2.Устав Руске Федерације, чланови 30 и 55. 3. Савезни закон о скупштинама, састанцима, демонстрацијама и маршевима Руске федерације. 4. Препоруке Комитета Министара Савета Европе државама чланицама о мерама за борбу против дискриминације на основу сексуалне оријентације или родног идентитета (2010)

Алексејев против Русије је назив судског предмета који је вођен пред Европским судом за људска права у Стразбуру, а који се тицао забрана геј парада и окупљања у Москви 2006, 2007, и 2008. године. Тужбу је поднио руски ЛГБТ активиста Николај Алексејев, организатор забрањених окупљања. У тужби је тврдио да је забраном геј парада и окупљања прекршен члан 11 Европске конвенције о људским правима (који гарантује слободу окупљања), затим члан 13 Конвенције (право на дјелотворан правни лијек), као и члан 14 Конвенције (који забрањује дискриминацију).

Вијеће од седам судија је 21. октобра 2010. донијело једногласну пресуду да постоји кршење чланова 11, 13 и 14 Конвенције. Руска влада је уложила жалбу, и тражила да се о пресуди изјасни велико вијеће. Суд је 11. априла 2011. једногласно одбио жалбу Русије, истог дана је пресуда постала коначна и правоснажна.

Дана 26. априла 2011, Алексејев је саопштио да су градске власти Москве дале дозволу за организовање геј параде 28. маја 2011. Парада ће се одржати на московском Болотнаја тргу, а једини услов који је поставила градска власт, према Алексејеву, је да број учесника не буде већи од 500.[1] Ова вијест је демантована од стране градских власти, које су 17. маја, на Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, поново донијеле одлуку о забрани параде због немогућности да се осигура јавни ред и мир. Активисти су најавили да ће парада бити одржана упркос забрани.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Activist says Moscow authorities authorized gay rally INTERFAX, 26. април 2011. (језик: енглески)
  2. ^ „Russian Government Marks IDAHO by Announcing Moscow Pride Is Banned!”. Приступљено 20. 5. 2011.  (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди]