Алпски козорог

С Википедије, слободне енциклопедије

Алпски козорог
Мужјак алпског козорога (Capra ibex)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Сисари (Mammalia)
Ред:
Папкари (Artiodactyla)
Породица:
Род:
Козе (Capra)
Врста:
C. ibex
Биномно име
Capra ibex
Linnaeus, 1758
Распрострањење алпског козорога

Алпски козорог (Capra ibex) је врста из породице коза и рода Capra. Дужина живота му је 35 година. Преживар је и двопапкар.

Опис[уреди | уреди извор]

Нарасте у висину око 90 центиметара, а у дужину и до 150 центиметара. У тежини старији мужјаци достижу и до 100 килограма. Боја длаке му је зими затворено сива, а лети црвенкасто сива. У зимском раздобљу има браду, дугу око 4 центиметра. Мужјак носи сталне шупље рогове који имају сабљаст облик, односно савијене у благом луку према назад. Рогови имају четвртаст облик, на предњој страни су им симетрично поређане избочине, које им дају нарочито леп изглед. Рогови могу да буду тешки до 15 килограма, а могу нарасти до 1 метра. Козорогова женка је нешто мања од мужјака и има сталне рогове, који су прави и израсту свега до 20 центиметара.

Козорози не праве никакве штете. Имају одличан мирис, слух и вид. Нису љубопитљиви него плашљиви, због чега се тешко лове.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Домовина алпског козорога су камени и неприступачни предели Алпа. Највише га има у Швајцарској око Мон Блана и Мон Розе. У Србији га нема. Такође, живи и у Словенији, где је због своје реткости стављен под заштиту државе.

Храна му се састоји из разних алпских трава, пупува, изданака и лишћа алпске вегетације.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Мужјаци и женке су лети одвојени, а чим наступе хладнији дани и приближи се време парењу, налазе се заједно у крдима све до следећег лета. Парење почиње на крају године. Женка носи око пет месеци и ојари у мају обично једно, а ретко по два јарета. Јарићи имају до краја лета вунасту нежну длаку и тек у јесен, она постаје куштрава.

Непријатељи младунцима су орлови и вукови. Нарочито страдају зими од несташице хране и лавина.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Aulagnier, S.; Kranz, A.; Lovari, S.; Jdeidi, T.; Masseti, M.; Nader, I.; de Smet, K. & Cuzin, F. (2008). Capra ibex. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 10. 2. 2020.  База података укључује и доказе о ризику угрожености. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]