Ана Јегорова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ана Јегорова

Yegorova.jpg
Јегорова за време Другог светског рата

Лични подаци
Датум рођења 17. октобар 1916.
Место рођења Володово (Руска Империја, данас Русија)
Датум смрти 29. октобар 2009.
Место смрти Москва (Русија)

Поручник Ана Александровна Јегорова (рус. Ана Александровна Егорова; Володово, 17. октобар 1916Москва, 29. октобар 2009) је била совјетски пилот током Другог светског рата. Одликована је орденом Хероја Совејтског Савеза.

Као навигатор у 305. ваздухопловној регименти, Јегорова је започела војну каријеру у дрвеном двокрилцу, у коме је била оборена. Током рата је летела у 260 мисија на авиону Иљушин Ил-2. Учењтвовала је у биткама изнад полуострва Таман, Крима и Пољске предводивши 805. регименту састављену само од мушкараца.

Ана Јегорова, 2006. године

Пошто је оборена у свом иљушину, сматрало се да је Јегорова погинула, и 'постхумно' је добила статус Хероја Совјетског Савеза, мада је у ствари била одведена у концентрациони логор где јој је доктор Георги Синјаков лечио ране. Када су совјетске снаге освојиле логор, Јегорова је са осталим совјетским заробљеницима одведена у гулаг, јер је Стаљин све Совјете који су били заробљени практично сматрао издајницима. Новине Литературнаја газета, су писале о њој 1961, и четири године касније јој је коначно уручена њена медаља.

Умрла је 29. октобра 2009.

Референце[уреди]

Noggle, A., A Dance With Death: Soviet Airwomen in World War II College Station, Texas A&M University Press, 1994.