Аргирија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Особа која пати од аргирије (десно). Та особа је годинама узимала капи за нос са сребром. Анализа коже је показала да је у његовој кожи нагомилано сребро.

Аргирија је козметичка појава која настаје као последица везивања сребра на пигмент. Аргирија је естетски проблем који нема утицај на здравље човјека.

Настанак[уреди]

Настаје таложењем малих честица сребра у облику једињења (сребро хлорид) у екстрацелуларном простору. Обично се таложе у близини корена косе, знојних жлезда и сл. Претпоставља се да сребро изазива повећану концетрацију мелатонина, па да комбинација сребра и мелатонина узрокује плавкасти тен.

Нуспојаве[уреди]

Људи који имају аргирију су здраве и посве функционалне особе, са том разликом да имају плаво-сивкасту кожу као последицу сребра наталоженог у ткиву и кожи. Аргирија се може догодити било гђе на кожи, међутим, најчешћа је на лицу. Под утицајем светлости и УВ зрачења сребро из оксидационог стања +1 прелази у оксидационо стање 0, тј. редукује се у елементарно сребро. С правилно припремљеним сребром, у одговарајућој концентрацији, можемо рећи да је немогуће добити аргирију. Случајеви аргирије су искључиво посљедица узимања разних сребрних соли или сребра у јонском облику. Количина сребра коју би требало узети да би се примијетили први симптоми аргирије је отприлике од 3.8 до 6 грама. Узимајући у обзир да у једном литру квалитетног колоидног сребра има од 5 до 15 мг сребра, јасно је да би требало попити најмање 300 литара такве сребрне воде да би се добила аргирија.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]