Архимандрит Јоаникије (Ракотински)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јоаникије Ракотински

Јоаникије Ракотински (Охрид 20. јануар 1847 - Ракотинци 24. јануар 1940) је био jеромонах Српске православне цркве за време Краљевине Србије и Краљевине Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Замонашио се у Марковом манастиру, задужбини Мрњавчевића.[1] Обновио је манастир Светог Илије у Ракотинцима и постао архимандрит и игуман овог манастира.[2] Посетио је на Христов гроб у Јерусалиму. Био је духовник Варнаве Росића, у време када је будући патријарх Варнава био на дужности митрополита скопског. Сачуване су речи митрополита скопског Јосифа Цвијовића који је за њега рекао: „Ја сам епископ по чину а ти по делима“.

У своје време важио је за најобразованијег човека у околини. Поред монашких обавеза, радио је повремено и као учитељ и месни судија. Био је познат и по познавању медицине и важио је за лекара [3].

Прославио се нетрулежним моштима и великим чудима и исцељењима болести, па је назван Ракотинским чудотворцем.

Његове мошти чувају се у храму „Свети Климент Охридски“ у Скопљу.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „БОРБА ЗА ВЕРУ - Стефан Вујчић: Чудотворац Македоније кога је заборавила СПЦ - Преподобни Јоаникије Ракотински”. borbazaveru.info. Приступљено 2023-01-20. 
  2. ^ „Македонска Православна Црква - Macedonian Orthodox Church”. www.m-p-c.org (на језику: македонски). Приступљено 2023-01-20. 
  3. ^ „Успение — Преподобен Јоаникиј Ракотински”. web.archive.org. 2016-03-04. Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 2022-05-19.