Аска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Аска
Аска Хало, хало промо постер.jpg
Основне информације
Активни период1982−1987.
Жанр(ови)поп музика
Издавачке кућеЈуготон, Дискос
Везани чланциПесма Евровизије 1982.
Оснивање1982.
Бивши члановиСнежана Мишковић, Изолда Баруџија, Снежана Стаменковић, Сузана Перовић, Ивана Кузмановић, Наташа Гајовић, Нариман Нера Махмуд

Аска (у множини Аске) била је југословенска и српска женска поп-група која је била веома популарна током 1980-их година. Група је наменски формирана зарад учешћа на националном фестивалу Југовизија 1982. на ком се бирао национални представник за Песму Евровизије. Композиција Хало, хало коју је компоновао Сања Илић победила је на националном избору и представљала Југославију на Песми Евровизије 1982. у енглеском Херогату, где је заузела 14. место са 21 освојеним бодом.

Оригиналну поставу групе чиниле су Снежана Мишковић, Изолда Баруџија и Снежана Стаменковић која је непосредно по повратку са Евровизије напустила састав, а уместо ње нова чланица је постала Сузана Перовић.[1] Током 1983. нова чланица групе постаје Нариман Нера Махмуд.

Током 1982. Аске су објавиле дебитантски албум Диско рок за издавачку кућу Југотон, а на албуму су се налазиле диско обраде неких од тада најпопуларнијих југословенских рок песама. Две године касније објавиле су и албум Катастрофа са којег су се посебно издвојиле песме Катастрофа, Хтела бих да си ту, Ако хоћеш, ако можеш и Улице мрачне нису за девојке. Група се распала пет година након оснивања, 1987. године.

Дискографија[уреди]

  • Disco Rock (1982)
  • Катастрофа (1984)

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Snežani Mišković dosadile Aske: Imaću pravu rok grupu makar radila i besplatno” (RTV revija 1987.). Yugopapir. 1987. Приступљено 11. 01. 2019. 

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Сеид Мемић Вајта са
Лејла
Југославија на избору за Песму Евровизије
1982.
Наследник:
Даниел Поповић са
Џули