Ах, моја Богињо

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ах, моја Богињо
ああっ女神さまっ
(Ā Megami-sama)
ŽanrРоманса, Комедија, Фантастика
Manga
AutorКосуке Фуђишима
IzdavačKodansha
Engleski izdavačDark Horse Comics
Ciljna grupaсејнен
ČasopisAfternoon
Engleski časopisSuper Manga Blast!
Prvo izlaženjeСептембар 1988Април 2014
Tomovi48
Originalna video animacija
Režiser Хироаки Года
Kompozitor Такеши Јасуда
Studio AIC
Datum izdavanja 2. Februar, 199317. Maj, 1994
Trajanje 153 минута
Epizode 5
TV anime
Adventures of Mini-Goddess
Režiser Хироко Казуи
Јасухиро Мацумура
Kompozitor Тацуја Марујама
Studio Oriental Light and Magic
Mreža WOWOW
Premijerno prikazivanje 6. April, 199729. Mart, 1999
Epizode 48
TV anime
Ah! My Goddess
Režiser Хироаки Года
Kompozitor Широ Хамагучи
Studio AIC
Mreža TBS
Premijerno prikazivanje 6. januar, 20057. Jul, 2005
Epizode 26
TV anime
Ah! My Goddess: Flights of Fancy
Režiser Хироаки Года
Kompozitor Широ Хамагучи
Studio AIC
Mreža TBS
Premijerno prikazivanje 6. April, 200614. Septembar, 2006
Epizode 24
Roman
Oh My Goddess! First End
AutorЈуки Тома
IlustratorКосуке Фуђишима
Хиденори Мацубара
IzdavačKodansha
Engleski izdavačDark Horse Comics
Godina izdanja20. Jul, 2007
Originalna video animacija
Ah! My Goddess: Fighting Wings
Režiser Хироаки Года
Scenarista Акира Ватанабе
Хироаки Года
Kompozitor Широ Хамагучи
Studio AIC
Datum izdavanja 12. Decembar, 2007
Epizode 2
Originalna video animacija
Ah! My Goddess: Itsumo Futari De
Režiser Хироаки Года
Kompozitor Широ Хамагучи
Studio AIC
Datum izdavanja 23. Februar, 2011
Epizode 2
Film

„Ох, моја Богињо“ (ああっ女神さまっ, Ā Megami-sama) или „Ах, моја Богињо“ у неким издањима, је јапанска сејнен манга коју је написао и илустровао Косуке Фуђишима. Први пут је објављена новембра 1988. у магазину Афтернун у ком се и даље серијализује. Радња прати везу између Кеичија Морисата, бруцоша на факултету и богиње Белданди.

Са порастом популарности, снимљена је оригинална видео анимација од пет епизода заснована на манги. После успеха минисерије, следеле су још две телевизијске серије и филм.

Прича[уреди | уреди извор]

Кеичи Морисато је добродушан али беспомоћан(смотан, смушен) и усамљен бруцош коме често западају најгори послови по студентском дому. Једнога дана, седећи сам у соби, грешком назове телефонску линију(центар) за помоћ богиња и прелепа богиња са именом Белданди се појави у његовој соби. Она му каже да је њена агенција добила системски захтев од њега, и да је она послата да би му испунила једну жељу. Мислећи да неко збија шалу на његов рачун, он зажели да она остане са њим заувек. На његово изненађење, жеља му је услишена. Белданди мора остати са њим, али његов студентски дом је само за мушкарце, тако да обоје заврше на улици.

Након тога крећу на његовом мотоциклу да нађу друго пребивалиште и наилазе на запуштени Будистички Храм. Ујутру их поздравља калуђер, једини становник храма, који их прими и даје им дозволу да остану док ненађу трајан смештај. Он њих одмах запошљава на одржавању дворишта, али када види Белданди како користи своје моћи спашавајући Кеичија од пада са крова, почиње да сумња да је Белданди вештица или демон. На крају се калуђер уверио у Белдандијину истинску доброту када примети њено брижно спремање храмовог дворишта и њену савршену медитацију. Калуђер одлучује да крене на ходочашће у Индију и дозвољава им да остану у храму под условом да наставе да га одржавају.

Окружење[уреди | уреди извор]

Свет ове манге се заснива на нордијској митологији, разна имена и појмови се користе углавном у хумористичне сврхе. Постоје три света: Рај, Пакао, и Земља. Рај је царство богиња и богова, Пакао је царство демона, и Земља је царство људи. Стварност контролише огромни и комплексни компјутерски систем, назван Yggdrasil.

Све богиње су подељене по класи, категорији и ограничењу. Класа представља снагу и вештину извођења чаролија. Богиње прве класе су под строжом забраном лагања од друге две класе. Категорије такође има три: административна, теренска и специјална. На основу дозвољеног дејства, деле се на ограничене и неограничене богиње. Богиње могу бити кажњене због занемаривања дужности или других прекршаја, и могу им се привремено суспендовати дозволе за чаролије. Богињи која употреби своје моћи током суспензије ће се трајно одузети дозвола.(референца) Белданди је богиња прве класе, друге категорије, неограничене дозволе. Урд је богиња друге класе, прве категорије, ограничене дозволе. Скалд је богиња друге класе, прве категорије, ограничене дозволе. Богиње носе блокаторе моћи, обично у облику накита.