Базилика светог Виталија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сан Витал, или Базилика светог Виталија у Равени је византијска црква , посвећена светом Виталију (римски роб, и хришћански мученик , чији је култ ојачао крајем 4. века), коју је саградио цар Јустинијан од 540.-547.; најзначајнији споменик византијске архитектуре у западној Европи и један од најзначајнијих споменика византијске уметности уопште. Због тога је она, заједно са седам других споменика, уписанa у списак светске баштине УНЕСКО-в списак места светске баштине у Европи 1996. године. године под називом: "Рани хришћански споменици и мозаици у Равени".

Мозаик у апсиди
План цркве

Историјска позадина[уреди]

Смештенa на Јадранској обали, Равенна је била значајна лука која је контролисала трговину између Истока и Запада. Још од 402. била је престоницa Западног римског царства ( Маузолеј Гале Плацидије , 5. ст.), Те дуго и Остроготског краљевства у Италији (Теодориков маузолеја, аријанска крстионица и Нова базилика светог Аполинарија). За време цара Јустинијана поновно је освојена и постала делом Византијског царства. Од 535. године ту је седиште византијске власти у Италији, али и главно место уметничког покровитељства. Јустинијан је тежио обнови хришћанског јединства што се може видети у опсежној градњи (Базилика Светог Аполинарија у Цласси и Црква светог Виталеа).

Изградњу Базилике светог Виталија је покренуо бискуп Равене Еклезије након путовања у Византију с папом Јованом 525. године. Следеће године, Амаласунта је наследио оца Теодорика као владара Гота и Равене. Иако су обадвојица били аријанци, Амаласунта је био толерантнији према католицима.

Изградња је започела 526. године на месту мучеништва св. Виталија. Цркву је готово у целости финансирао један богати појединац, Јулије Аргентије (Julianus Argentarius). Тај, у супротном непознат лик је највероватније био приватни банкар Равене или можда краљевски изасланик Јустинијана, послат да припреми пут за византијско освајање. Византинци су освојили Равену 540. године и базилику, која је започета под Готима, је завршила Византија 548. године. Цркву је посветио епископ Максимијан Равенски, а касније је постала делом бенедиктинског манастира.

Одлике[уреди]

Поглед на галерију преко пилона (matroneum за жене)

Црква светог Виталија се ослања на модел градње примењен у цркви св. Сергија и Бакха у Цариграду. Има једноставну фасаду од обичне цигле, пуног зида осим великих полукружних прозора на сваком од многих делова цркве који штрче у простор. План цркве је централног типа који се увелико разликује од архитектуре Запада која увек има преко аут градњу оријентисану од Истока према Западу. План осмоугла изнад чијег средишњег дела је купола. Средишња лађа компликовано је повезана са бочним бродом и то низом од осам полукружних пилон а повезаних екседра ма. Свака ниша има галерију на другом спрату (вероватно резервисане за жене). Нартекс је на западу, али није потпуно поравнат са линијом олтар не апсиде с бачвастим свод ом на истоку.

Црква оваквог нацрта с куполом превладава у Православљу све од Јустинијана, као што на Западу превладава базилика лни (лонгитудинални) тип.

Унутрашњост цркве је богато украшена мозаицима и инкрустација ма [[мермера. Простор је потпуно испуњен сјајем жутог светла од незаситне употребе златних декорација.

Мозаици[уреди]

Копија мозаика „Цар Јустинијан I” из цркве Сан Витале. Налази се у Народном музеју у Лесковцу.

На великом мозаик у у апсиди налази се млади голобради Христ сигурно базиран на Аполон овим приказима на Западу. Његова ореол има уписан крст и одевен је у царску пурпур ну одећу. Седи на глобус у, а са обе стране стоји му по један анђео. У рукама држи дијамантну круну коју даје Светом Виталеа који се налази лево. У десном делу мозаика стоји бискуп еклезији који држи модел цркве у којој се налазе. Премда прикази поседују дозу хеленистичког и римског реализма (нпр. У пејзаж у и назнакама сена на фигурама и њиховој драперије), они су више концептуални. Драперија није приказана да одражава органске облике или покрет у простору, а фигуре су углавном фронталне. Изостанак перспективе је очигледан у Христовој сједећој пози - њега не придржава глобус него нам се чини како лебди испред њега.

Све бочне стране презбитерија а испуњене су мозаицима са призорима из Старог завета ( Жртва Абелова, Аврамова жртва, Гостопримство Аврамово и др.).

С обе стране олтара налазе се раскошни мозаици ( Цар Јустинијан са пратњом с десне, те царица Теодора с пратњом са леве стране) који симболизују и одражавају моћ и славу царског двора.

Јустинијанов мозаик приказује Јустинијана у средини одевеног у царску пурпурну одору с дијамантском круном на глави и црвеном ауреолом. Надбискуп Максимијан Равенски носи златни огртач и држи у руци дијамантски крст. Он је истакнут и натписом с његовим именом изнад главе. С Јустинијанове десне стране су два дворјанина и његова наоружана стража. Велики зелени штит испред њих је украшен Константин овим натписом Цхи-Рхо . Намера овог мозаика је очито била да прикаже Јустинијана као Константиновог наследника; да га прикаже као Христовог посланика на земљи који уједињује и црквену и државну власт. Јустинијан никада није лично био у Равени и ови мозаици су служили као визуелни подсетник његове власти.

Насупрот Јустинијановом мозаику, Теодора стоји у осликаној апсиди са својим дворјанку десно и двојицом свештеника са леве стране. Попут њеног мужа обучена је у царско пурпурно рухо, а глава јој је окружена ореолом. Она нуди златни пехар у гесту која подсећа на "Поклонство краљева" који су извезени на дну њене хаљине.

Илузија покрета на овим фигурама није постигнута илузијом простора него понављањем и богатим, колористичким узорцима. Најбољи пример обрнуте перспективе је фонтана - крстионица у левом делу Теодориног мозаика.

Портрети фигура приказују Византијски идеал лепоте : високе истањене фигуре, овалних глава са продорним очима, повијеним обрвама, дугог и танког носа, малих уста, малих стопала у односу на величину тела, те раскошно декорисане одеће. Свака сцена је лишена покрета. Ликови на тим мозаицима су типизирани, статични, церемонијални, огромних очију, а позадина је златна. Небо је увек боје злата у раном хришћанству и Византији у жељи да се ликови сместе у духовно окружење. Христ као "светло света" је основа за симболику светла у хришћанству, и подсећа на источњачке култове божанстава сунца из ранијих периода.

Линкови[уреди]

Спољашње везе[уреди]