Војкан Борисављевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Војислав „Војкан“ Борисављевић
Пуно име Војислав Борисављевић
Датум рођења (1947-05-05)5. мај 1947.(71 год.)
Место рођења Зрењанин
ФНРЈ

Војислав „Војкан“ Борисављевић (Зрењанин, 5. мај 1947) познати српски композитор и диригент. Аутор је песама „Одисеја“, „Љубав је само реч“ и „А сад адио“. Написао је преко пет стотина композиција за најпознатије певаче некадашње Југославије - Леа Мартина, Здравка Чолића, Ђорђа Марјановића, Микија Јевремовића и многе друге. Такође је аутор музике за бројне телевизијске серије, међу којима су најпознатије „Сиви дом“ и „Врућ ветар“, као и филм „Лајање на звезде[1] за чију је музику награђен Златном мимозом на Фестивалу југословенског филма у Херцег Новом 1997. године.[2]

Биографија[уреди]

Војкан Борисављевић је рођен 5. маја 1947. године у Зрењанину, а од 1948. године живи у Београду. По завршеној гимназији је студирао на Филозофском Факултету у Београду. Музичко образовање је стекао у београдским школама „др. Војислав Вучковић“ и „Станковић“, као и на приватним студијама у Паризу. Уметничким радом се активно бави од 1965. године.

Цео радни век провео је као слободан уметник у оквиру Удружења композитора Србије са статусом истакнутог уметника. Компонује музику за позориште, филм и телевизију, популарне и дечје песме, инструменталне композиције и аранжмане, што до сада чини неколико стотина дела различитих жанрова.

Бави се дириговањем у позоришту, концертима, фестивалима и РТВ снимањима. Сарађивао је са ТВ Београд као музички сарадник и уредник од 1968. године. Учествовао је на већем броју музичких, позоришних и филмских фестивала у земљи и иностранству, где је више пута награђиван. [3]. Добитник је награде „Дарко Краљић” која се додељује од стране Удружења композитора Србије за музичко стваралаштво у домену популарне музике [4].

Музика за филм[уреди]

Војислав "Војкан" Борисављевић је писао музику за следеће филмове [5]:

Референце[уреди]

  1. ^ „Глорија: Војкан Борисављевић - Одисеја се наставља” (на језику: (на језику: српски)). Приступљено 16. новембар 2011. 
  2. ^ „Војкан Борисављевић”. barikada.com. Архивирано из оригинала на датум 30. 07. 2013. Приступљено 18. 7. 2013. 
  3. ^ „Кошутњак филм: Војкан Борисављевић” (на језику: (на језику: српски)). Приступљено 18. јул 2011. 
  4. ^ http://composers.rs/?page_id=1462
  5. ^ „Профил Војкана Борисављевић на сајту IMDB” (на језику: (на језику: српски)). Приступљено 16. новембар 2011. 

Спољашње везе[уреди]