Бодљикаве јегуље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бодљикаве јегуље

Историја групе: касна креда до данас[1]
Notacanthus chemnitziiСа плоче 50 „океанске ихтиологије“ од George Brown Goode и Tarleton Hoffman Bean, публиковано 1896.
Notacanthus chemnitzii
Са плоче 50 „океанске ихтиологије“ од George Brown Goode и Tarleton Hoffman Bean, публиковано 1896.
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Actinopterygii
ред: Notacanthiformes
породице

Halosauridae
Notacanthidae

Екологија таксона

Бодљикаве јегуље (Notacanthiformes) су ред риба са две породице. Ово је релативно нова категорија и према старијој систематици оне су сврстане у подред Notacanthoidei реда Albuliformes. Међутим, много су сличније јегуљама, по чему су и добиле назив, а доказ за то је и губитак каудалног пераја.

Живе у океанима на дубинама од 120 до 4.900 метара. То су дугачке рибе, мада не као јегуље; достижу дужину до пола метра. Тело им се стањује од главе ка репу, који је зашиљен, а понекад на врху има и бодљу. Њушка је истурена.[2] Углавном се хране слабо покретним или сесилним организмима попут мекушаца, ехинодермата и морских саса. Попут јегуља, имају ларву лептоцефалус која плута при површини док се не преобрази у адулта. Необично је то да ларва може бити већа од адулта.[3]

Извори[уреди]

  1. "Notacanthiformes". FishBase. приредили Ranier Froese и Daniel Pauly. јануар 2009. Верзија: база података о рибама, 2009.
  2. Маркон Е, Монђини М. 2000. Све животиње света. ИКП Евро, Београд.
  3. McCosker, John F. (1998). Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N.. ed.. Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. . ISBN {{{isbn}}}. pp. 86.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]