Одрасли

С Википедије, слободне енциклопедије

Одрасли човек или адулт (лат. adultus — „одрастао“, „сазрео“) је особа која је завршила психофизички раст и може се сматрати одраслом или пунолетном. Обично је то особа која је достигла легалне године зрелости (18 или више година). Код животиња се под одраслим или адултом сматра свака јединка која је полно зрела. У људском контексту, термин одрасла особа додатно има значења повезана са социјалним и правним појмовима. За разлику од „малолетника”, правно пунолетна је особа која је навршила пунолетност и због тога се сматра независном, самоодрживом и одговорном. Типично доба достизања правне пунолетности је 18 година, мада дефиниција може варирати зависно од правног система и земље.

Људска одраслост обухвата психолошко развиће одраслих. Дефиниције одраслог доба често су недоследне и контрадикторне; особа може бити биолошки одрасла и имати понашање одраслих, али се и даље третира као дете ако је испод правне границе пунолетства. Супротно томе, особа може бити правно одрасла, али да нема зрелост и одговорност која би могла дефинисати карактер одраслог човека.

У различитим културама постоје догађаји који се односе на прелазак са детета на одраслу особу или одрастање. То често обухвата полагање низа тестова који показују да је особа спремна за одраслост или достизање одређеног доба, понекад у комбинацији са демонстрирајућом припремом. Већина модерних друштава одређује законску пунолетност базирану на достизању законом одређеног старосног доба без потребе за демонстрирањем физичке зрелости или припреме за одраслост.

Биолошка одраслост[уреди | уреди извор]

Историјски и културолошки, одрасло доба је одређено првенствено почетком пубертета (појава секундарних полних карактеристика као што су менструација код жена, ејакулација код мушкараца и стидне длаке код оба пола).[1] У прошлости је особа обично прелазила са статуса детета директно у статус одрасле особе, често је овај помак обележен неком врстом теста или церемоније одрастања.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thomas Edward McNamara (2004). Evolution, Culture, and Consciousness: The Discovery of the Preconscious Mind. University Press of America. стр. 262-263. ISBN 0-7618-2765-X. Приступљено 11. 12. 2018. 
  2. ^ Maranz Henig, Robin (18. 8. 2010). „What Is It About 20-Somethings?”. New York Times. стр. 10. Приступљено 24. 9. 2010. »THE DISCOVERY OF adolescence is generally dated to 1904, with the publication of the massive study "Adolescence," by G. Stanley Hall, a prominent psychologist and first president of the American Psychological Association.« 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]