Пређи на садржај

Брандон Сандерсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Брандон Сандерсон
Б. Сандерсон потписује једну од својих књига,
2010. на „Утопијалу” (Француска)
Лични подаци
Датум рођења(1975-12-19)19. децембар 1975.(48 год.)
Место рођењаЛинколн (Небраска), САД
Држављанствоамеричко
НационалностАмериканац
Религијамормонизам
Образовањебахелор и мастер уметности
УниверзитетУниверзитет Бригам Јанг
Занимање
Породица
СупружникЕмили Бушман (в. 2006)
Деца3
Књижевни рад
Период2005—данас
Језик стварањаенглески
Жанр(научна) фантастика
Најважнија дела
Награде‍Reviewers' (’05, ’08)
UPC SF (’07)
Whitney (’08, ’10×2, ’11, ’13, ’14)
Goodreads (’10)
Gemmell (’11, ’15)
Hugo (’13)
Званични веб-сајт
brandonsanderson.com

Брандон Сандерсон (енгл. Brandon Sanderson, IPA: /ˈbɹæn.dən ˈsæn.dəɹ.sən/; Линколн, 19. децембар 1975) амерички је писац фантастике и научне фикције. Најпознатији је по свом серијалу Mistborn и раду на завршетку серијала епске фантастике Роберта Џордана по имену Точак времена. Сандерсон је 2010. године објавио The Way of Kings, прву од десет књига серијала The Stormlight Archive. Други наставак, Words of Radiance, објављен је марта 2014. године.

Сандерсон је радио као уредник часописа Leading Edge док је похађао Универзитет Бригам Јанг, на којем сада годишње држи курс креативног писања. Направио је 2008. године подкаст са аутором Деном Велсом и карикатуристом Хауардом Тејлером, који су назвали Writing Excuses и који садржи теме о креирању и производњи веб-стрипова.

Биографија[уреди | уреди извор]

Сандерсон је рођен 19. децембра 1975. године у Линколну, у америчкој савезној држави Небрасци.[1][2] Након завршетка двогодишње LDS мисије у Сеулу, у Јужној Кореји 1997. године,[3] био је универзитету као енглески мајор. Током дипломских студија Сандерсон је био у штабу часописа научне фантастике Leading Edge, који је објављен од стране универзитета. Завршио је магистарске студије креативног писања 2005. године.[4]

Сандерсон је 2006. године оженио Емили Бушман, енглеског мајора и учитељицу са којом је сарађивао,[5] која је касније постала његов пословни менаџер.[6] Они имају троје деце, са којима живе у Американ Форку, у савезној држави Јути.[7]

Писање[уреди | уреди извор]

Свој први роман Elantris Сандерсон је објавио у издању -{Tor Books--а}}, априла 2005. године. Добио је генерално позитивне критике.[8][9] Након тога, 2006. године уследила је The Final Empire, прва књига у трилогији Mistborn у којој се говори о људима који имају способност да „спале” разне метале и легуре након што их апсорбују — то може да им побољша чула и омогући контролу над моћним натприродним силама.

Наставак је објављен 2007. године, под називом The Well of Ascension. Сандерсон је 2007. године објавио и дечји роман Alcatraz Versus the Evil Librarians, који говори о дечаку по имену Алкатраз са посебним талентом: веома је добар у разбијању ствари. Он се такође суочава са групом злих библиотекара чији је циљ да освоје свет. Трећу и последњу књигу у трилогији Mistborn објављује 2008. године под насловом The Hero of Ages, као и другу књигу у серијалу Alcatraz — под називом Alcatraz Versus the Scrivener's Bones.

Tor Books 2009. године објављује Warbreaker, који се првобитно појавио на Сандерсоновом веб-сајту док је он писао роман од 2006. до 2009. године. Исте године излази трећи део серијала Alcatraz, под насловом Alcatraz Versus the Knights of Crystallia.

Након смрти Роберта Џордана у септембру 2007. године, Сандерсон је изабран од стране Робертове удовице и уреднице Харијет Макдугал, да заврши последње књиге серијала епске фантастике Точак времена (енгл. The Wheel of Time). Макдугалова га је замолила да заврши серијал након што је била дубоко импресионирна његовим првим романом Mistborn.[10] Tor Books је 7. децембра 2007.[11] најавио, након разматрања, шта је потребно да заврши серијал. Сандерсон и Tor Books саопштавају у марту 2009. да ће уместо једне књиге овог серијала бити објављене три. Прва од њих, The Gathering Storm, објављена је 27. октобра 2009. године и постала је број један на листи бестселера у жанру научне фантастике Њујорк тајмса.[12][13]

Сандерсон 2010. године објављује први роман под називом The Way of Kings, у серијалу за који је планирано десет књига под називом The Stormlight Archive. Доспео је на 7. место на листи бестселера Њујорк тајмса.[14] Towers of Midnight, претпоследња књига серијала The Wheel of Time, објављена је тек нешто више од годину дана након дела The Gathering Storm (2. новембра 2010. године) и такође је заузела број 1 на бестселер листи.[15] Четврта књига за Alcatraz, Alcatraz Versus the Shattered Lens, објављена је месец дана касније (1. децембра 2010. године).

Сандерсон августа 2007. године држи немачки превод свог фантастичног романа Elantris, као предиздање за Mistborn: The Well of Ascension у Волденбуксовој књижари у шопингу Прово таун сентер (Прово, Јута)

Октобра 2011. године завршава електронску књигу, Infinity Blade: Awakening, на основу action role-playing iOS оперативног система видео-игре Infinity Blade, развијене од стране издавача Chair Entertainment и Epic Games.[16] Новембра 2011. године је објављен ’наставак трилогије’ Mistborn, Mistborn: The Alloy of Law. Наиме, првобитно је планирано да ово буде самосталан роман смештен око 300 година после времена радње оригиналне трилогије, али је The Alloy of Law ипак постао део серијала од четири књиге, те заузео 7. позицију на листи бестселера Њујорк тајмса.

Сандерсон 31. августа 2012. године објављује роман научне фантастике под називом Legion. Објављује и још један кратак рад у октобру 2012. године, The Emperor's Soul. Неколико месеци касније, 8. јануара 2013. године, објављена је A Memory of Light, последња књига у серијалу The Wheel of Time.[17] На датум 14. мај 2013. године објављује први роман у новој серији за млађу популацију, под насловом The Rithmatist. Још једна од књига у серији за младе, The Reckoners, почела је са објављивањем Steelheart 24. септембра 2013. године.[18][19] Words of Radiance, друга књига у делу Stormlight Archive, објављена је 4. марта 2014. године.[20] Друга новела у низу, Legion: Skin Deep, објављена је у новембру 2014. Друга књига серијала The Reckoners објављена је јануара 2015. године под називом Firefight. Дана 6. октобра 2015. године Сандерсон је објавио други роман у серијалу Mistborn, Shadows of Self (као директан наставак на The Alloy of Law).

Роман из серијала Mistborn по имену The Bands of Mourning објављен је 26. јануара 2016. године (наставак на Shadows of Self). 16. фебруара 2016. године изашла је трећа и последња књига у трилогији The Reckoners, насловљена Calamity. Јуна 2016. године, Сандерсонов први графички роман по имену White Sand — који је написао са Риком Хоскином — изашао је у продају. Серијал је планиран као трилогија.[21] Графички романи су засновани на оригиналном Сандерсоновом рукопису.[22] 6. септембра 2016. године, изашла је пета и последња књига серијала Alcatraz насловљена Alcatraz Vs. The Dark Talent.

Сандресон је децембра 2016. објавио да је прва верзија за Oathbringer готова — трећа књига у серијалу The Stormlight Archive, те да ће бити објављена новембра 2017. године.[23]

Предавање[уреди | уреди извор]

Сандерсон предаје на Универзитету Бригам Јанг, на којем једном годишње држи курс креативног писања.[24][25] Такође је учесник недељног писања Writing Excuses са ауторима Деном Велсом, Мери Робинет Коуал и веб-карикатуристом Хауардом Тејлером.

Сандерсонови закони магије[уреди | уреди извор]

Сандерсонов први закон[уреди | уреди извор]

Способност аутора да магијом реши сукоб на задовољавајући начин је директно пропорционална томе колико добро читалац разуме поменуту магију.[26]

Иако је првобитно настао као правило магије у романима фантастике, Сандерсон је прецизирао да се тај закон не мора примењивати само у фантастици (али се такође односи и на њу). Овај закон је првобитно дефинисан у Сандерсоновом онлајн есеју Први закон Сандерсона. У есеју он квалификује два екстрема[а] дизајна као постојање јаке магије и слабе магије.

Јака магија

Магија или технологија је добро дефинисала правила тако да је публика разуме. Као резултат тога, може се користити за лакше решавање сукоба јер су могућности дефинисане. Сандерсон сврстава ово у јаку магију (енгл. Hard Magic). К. Л. Вилсон је у свом есеју Worldbuilding 101 – Making Magic[27] заговарала овај метод стварања, наводећи како „... креирате своја правила, а затим их следите”.

Слаба магија

Магија или технологија има нејасна правила, или их уопште нема. Ово читаоцима омогућава осећај чуђења али и способност решавања проблема без прибегавања deus ex machina. Сандерсон сврстава ово у слабу магију (енгл. Soft Magic). Лоренс Вот-Еванс саветује следеће: „Трик је у томе да будемо благонаклони и доследни божанству а не оном који по потреби извлачи чуда из шешира.”[28]

Сандерсонов други закон[уреди | уреди извор]

Ограничења > овлашћења[29]

Или другим речима, недостаци лика занимљивији су од његових или њених способности. Ово је прво формулисано у 15. епизоди подкаста Writing Excuses.[30][б]

Џон Браун се исто тако угледао на Сандерсонов рад у свом есеју који укључује системе магије, наводећи питање: „Које су последице и сукоби њиховог коришћења?”[31] Патриша Рид је такође поменула неколико питања о овој теми, од тога како магија утиче на друге технологије до тога како она може утицати на пољопривреду.[32][33]

У образложењу другог закона, Сандерсон је напоменуо да магични систем Супермена и његове моћи нису оно што га чини занимљивим; то су његова ограничења, посебно његова рањивост на криптонит и етички кодекс које је добио од својих родитеља.

Сандерсонова три закона магије
 1. Способност аутора да магијом реши сукоб на задовољавајући начин је директно пропорционална томе колико добро читалац разуме поменуту магију.[26]
 2. Ограничења > овлашћења[29]
 3. Проширите оно што већ имате пре него што додате нешто ново.[34]

Сандерсонов трећи закон[уреди | уреди извор]

Проширите оно што већ имате пре него што додате нешто ново.[34]

Трећи закон подразумева да писац треба да се изграђује дубље пре него што почне да се шири.

Сандерсон истиче да се магија не одвија у вакууму; добра магија требало би да буде међусобно повезана са светом око себе. То се односи на екологију, религију, економију, рат и политику у свету који настањује. Посао аутора је да мисли даље од читаоца. Ако магија може претворити блато у дијаманте, то утиче на вредност дијаманата. Сандерсон наводи да су читаоци жанра фантастике заинтересовани не само за магичне системе него и за свет и ликове који се мењају због магије.[35]

The Cosmere[уреди | уреди извор]

The Cosmere је име универзума у који је смештена радња великог броја Сандерсонових књига. Ова идеја је потекла из његове жеље да се створи серијал епских размера без потребе читаоца да купују беспотребан број књига. У томе се крије веза са његовим другим радовима у оквиру сваке књиге, стварајући тај „скривени еп”. На крају циклуса Cosmere постојаће 32—36 књига.[36]

Прича Cosmere је о тајанственом бићу по имену Адоналзијум (енгл. Adonalsium) које је постојало на свету познатом као Јолен (енгл. Yolen). Адоналзијума је убило шеснаест конспиратора, чиме је његова моћ разбијена у шеснаест различитих Крхотина (енгл. Shards), од којих свака носи огромну моћ.[37] Шеснаесторо људи који су ове Крхотине пронашли створило је нове светове те их населило људима и различитим типовима магије. Међутим, свака Крхотина има намеру да, на пример, „упропасти” или „испоштује” (они су се и формирали према том одређењу). Човек по имену Хоид (енгл. Hoid) путује по овим тзв. Шардсветовима (енгл. Shardworlds), меша се са народом тих светова када постану хероји и дођу у контакт са Крхотинама.[38]

Октобра 2016. године, филмска права на цели Cosmere универзум лиценцирао је Ди-Ем-Џи ентертејнмент (енгл. DMG Entertainment).[39]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Библиографија Брандона Сандерсона

Књиге преведене на српски језик

 • Ред магле - Последње царство (Лагуна, 2010, преводилац Иван Јовановић) - прво издање, друго издање као Маглородни Мипл (2023)
 • Зденац успења (Лагуна, 2011), друго издање Мипл (ТБА 2023?)
 • Херој доба (Лагуна, 2012), друго издање Мипл (ТБА 2023?)
 • Пут краљева 1 и 2 том (Лагуна, 2014) први део Архиве олујне светлости
 • Речи блиставости 1 и 2 том (Лагуна, 2015) други део Архиве олујне светлости
 • Фрцокла од Смарагдног мора (Мипл, 2023)
 • Приручник чуварног чаробњака - како преживети средњовековну Енглеску (Мипл, 2023)
 • Јуми и сликар кошмара (Мипл, 2023)
 • Човек сунцем обасјан (Мипл, 2023)
 • Царева душа (Жир издаваштво, 2023)
 • Елантрис (Жир издаваштво, 2023)
 • Завршио је серијал Точак времена Роберта Џордана, и ове књиге су такође преведене на српски (Олуја на обзорју 1 и 2 (Лагуна, 2012), Торњеви поноћи 1 и 2 (Лагуна, 2013) и Сећање на светлост 1 и 2 (Лагуна, 2014))

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Сандерсон је номинован и освојио је више награда за своје различите радове.

Година Организатори Назив награде, категорија Рад Исход Реф.
2005. Romantic Times Reviewers' Choice Best Book Award, Best Epic Fantasy Novel Award Elantris Освојено [40]
2006. World Science Fiction Convention John W. Campbell Award, Best New Writer Номинација
Romantic Times Reviewers' Choice Best Book Award, Best Epic Fantasy Novel Award Mistborn [41]
2007. World Science Fiction Convention John W. Campbell Award, Best New Writer
Romantic Times Reviewers' Choice Best Book Award, Best Epic Fantasy Novel Award The Well of Ascension [42]
Polytechnic University of Catalonia UPC Science Fiction Award, Best Science Fiction Story Defending Elysium Освојено [43]
LDStorymakers Whitney Awards, Best Speculative Fiction The Well of Ascension Номинација [44]
Whitney Awards, Best Youth Fiction Alcatraz Versus the Evil Librarians
2008. Romantic Times Reviewers' Choice Best Book Award, Best Epic Fantasy Novel Award The Hero of Ages Освојено [45]
LDStorymakers Whitney Awards, Best Speculative Fiction Award [46]
2009. Whitney Awards, Best Speculative Fiction Warbreaker Номинација [47]
2010. Whitney Awards, Best Speculative Fiction Award The Way of Kings Освојено [48]
Whitney Awards, Best Novel of the Year Award [48]
Goodreads Goodreads Choice Awards 2010, Best Fantasy of 2010 Towers of Midnight [49]
2011. DGLA David Gemmell Legend Award, Legend Award The Way of Kings [50]
LDStorymakers Whitney Awards, Best Speculative Fiction Award The Alloy of Law [51]
2012. Goodreads Goodreads Choice Awards 2012, Best Fantasy of 2012 The Emperor's Soul Номинација [52]
2013. World Science Fiction Society Hugo Award, Best Novella Освојено [53]
World Fantasy Convention World Fantasy Award, Best Novella Номинација [54]
Goodreads Goodreads Choice Awards 2013, Best Fantasy of 2013 A Memory of Light [55]
LDStorymakers Whitney Awards, Best Young Adult—Speculative Steelheart Освојено [56]
Goodreads Goodreads Choice Awards 2013, Best Young Adult Fantasy of 2013 Номинација [57]
2014. World Science Fiction Society Hugo Award, Best Novel The Wheel of Time [58]
DGLA David Gemmell Legend Award, Best Novel A Memory of Light [59]
Goodreads Goodreads Choice Awards 2014, Best Fantasy of 2014 Words of Radiance [60]
LDStorymakers Whitney Awards, 2014 Whitney Finalists—Speculative Освојено [61]
2015. DGLA David Gemmell Legend Award, Legend Award [62]
Goodreads Goodreads Choice Awards 2015, Best Fantasy of 2015 Shadows of Self Номинација [63]
Goodreads Choice Awards 2015, Best Young Adult Fantasy of 2015 Firefight [64]
2016. World Science Fiction Society Hugo Award, Best Novella Perfect State [65]
Dragon Con Dragon Award, Best Young Adult / Middle Grade Novel Calamity [66]

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ У есеју, Сандерсон појашњава: „Већина писаца је у средини између ових двају екстрема.”
 2. ^ Према истој епизоди, овај закон се такође назива Тејлеровим првим законом: „Ако је енергија коју добијате из своје магије јефтинија од пуштања магарца да то уради, ваша средњовековна економија једноставно се распрала.” (енгл. If the energy you are getting from your magic is cheaper than letting a donkey do it, your medieval economy just fell apart.).

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Profile for Brandon Sanderson”. Writertopia. Приступљено 10. 8. 2006. 
 2. ^ „Famous Mormon Writers and Authors”. Архивирано из оригинала 15. 8. 2006. г. Приступљено 10. 8. 2006. 
 3. ^ „Brandon Sanderson: About”. Архивирано из оригинала 13. 08. 2013. г. Приступљено 1. 6. 2011. 
 4. ^ „Winter 2006 Alumni Profiles Update”. BYU Magazine. Приступљено 17. 1. 2007. 
 5. ^ „Newsletter, July 2006”. Архивирано из оригинала 6. 10. 2006. г. Приступљено 10. 8. 2006. 
 6. ^ „About Brandon”. Приступљено 4. 4. 2014. 
 7. ^ „Newsletter, February 2010”. Архивирано из оригинала 18. 4. 2013. г. Приступљено 6. 1. 2013. 
 8. ^ „Review by Orson Scott Card”. Приступљено 18. 12. 2010. 
 9. ^ „Review blurbs on Sanderson's site”. Архивирано из оригинала 8. 10. 2007. г. Приступљено 18. 12. 2010. 
 10. ^ „An interview with Brandon Sanderson”. 8. 12. 2007. Архивирано из оригинала 11. 12. 2007. г. Приступљено 29. 11. 2015. 
 11. ^ Tor announces that the final novel in bestselling Robert Jordan's legendary Wheel of Time fantasy series will be completed by author Brandon Sanderson. Tor-Forge.com. 7. 12. 2007. Архивирано из оригинала 12. 12. 2007. г. Приступљено 10. 12. 2007. 
 12. ^ „Best Sellers: Hardcover Fiction”. The New York Times. Arthur Ochs Sulzberger, Jr. 5. 11. 2009. Приступљено 7. 11. 2009. 
 13. ^ „The Gathering Storm coming sooner than expected”. Архивирано из оригинала 24. 12. 2010. г. Приступљено 8. 9. 2009. 
 14. ^ „The Way of Kings is a New York Times Bestseller”. Архивирано из оригинала 13. 9. 2010. г. Приступљено 8. 9. 2010. 
 15. ^ „Best Sellers: Hardcover Fiction”. The New York Times. 21. 11. 2010. 
 16. ^ McWhertor, Michael (2. 11. 2010). „The First Epic iPhone Game Is Now 'Infinity Blade'. Kotaku. Gawker Media. 
 17. ^ The Release Date for A Memory of Light Has Been Set. Tor.com. Архивирано из оригинала 09. 04. 2015. г. Приступљено 17. 2. 2012. 
 18. ^ „Delacorte Press Acquires Steelheart by Brandon Sanderson”. SFScope.com. 13. 6. 2012. Архивирано из оригинала 18. 6. 2012. г. Приступљено 14. 6. 2012. 
 19. ^ „Gollancz acquires new Brandon Sanderson series – STEELHEART is coming!”. Gollancz. 13. 6. 2012. Архивирано из оригинала 09. 07. 2012. г. Приступљено 9. 7. 2012. 
 20. ^ „Words of Radiance (The Stormlight Archive, Book 2) (Stormlight Archive, The)”. Amazon.com. Приступљено 19. 12. 2014. 
 21. ^ „BRANDON SANDERSON's Fantasy Epic Comes To Comic Books With WHITE SAND Preview”. Newsarama. 26. 4. 2016. Приступљено 2. 6. 2014. 
 22. ^ Sanderson, Brandon (30. 5. 2014). „Hugo Voter Packet with The Wheel of Time, Convention Deadlines, White Sand Graphic Novels”. Dragonsteel Entertainment. Приступљено 19. 12. 2014. 
 23. ^ „Brandon Sanderson Has Completed the First Draft of Oathbringer, Book 3 of The Stormlight Archive”. Tor.com. 9. 12. 2016. Архивирано из оригинала 02. 12. 2019. г. Приступљено 12. 12. 2016. 
 24. ^ „Faculty & Staff Directory”. Department of Humanities, Brigham Young University. Архивирано из оригинала 31. 10. 2019. г. Приступљено 19. 12. 2014. 
 25. ^ Sanderson, Brandon (20. 12. 2013). „Application deadline for my BYU creative writing class is Monday”. Dragonsteel Entertainment. Приступљено 19. 12. 2014. 
 26. ^ а б Sanderson, Brandon. „Sanderson's First Law”. Приступљено 30. 8. 2016. „An author’s ability to solve conflict with magic is DIRECTLY PROPORTIONAL to how well the reader understands said magic. 
 27. ^ Wilson, C.L. Worldbuilding 101 – Making Magic. Архивирано из оригинала 21. 10. 2013. г. Приступљено 12. 2. 2011. 
 28. ^ Watt-Evans, Lawrence. „Deus ex Machina and Writing Fantasy”. Приступљено 12. 2. 2011. 
 29. ^ а б Sanderson, Brandon. „Sanderson's Second Law”. Приступљено 30. 8. 2016. „Limitations > Powers« • »Ω > 
 30. ^ Sanderson, Brandon; Tayler, Howard; Wells, Dan (18. 5. 2008). „Writing Excuses Episode 15: Costs and Ramifications of Magic”. www.writingexcuses.com (Подкест). Архивирано из оригинала 19. 12. 2015. г. Приступљено 10. 2. 2011. 
 31. ^ Brown, John. „Inventing Magic”. Приступљено 12. 2. 2011. 
 32. ^ Wrede, Patricia. „Fantasy Worldbuilding Questions: Daily Life”. Приступљено 12. 2. 2011. 
 33. ^ Wrede, Patricia. „Fantasy Worldbuilding Questions: Commerce, Trade, and Public Life”. Приступљено 12. 2. 2011. 
 34. ^ а б Sanderson, Brandon (25. 9. 2013). „Sanderson's Third Law of Magic”. Dragonsteel Entertainment. Приступљено 30. 8. 2016. „Expand what you already have before you add something new. 
 35. ^ Sanderson, Brandon. „2013 Brandon Sanderson - Lecture 3: Limitations Are More Interesting (7/7)”. Приступљено 3. 8. 2013. 
 36. ^ Thea. „The Rithmatist: A Chat with Brandon Sanderson”. The Book Smugglers. Приступљено 21. 9. 2013. 
 37. ^ Sanderson, Brandon (2016). „Part Three, Chapter 2”. Mistborn: Secret History. Mistborn series. Dragonsteel Entertainment. ISBN 978-1-938570-12-4. „Anyway, there was a God. Adonalsium. I don't know if it was a force or a being, though I suspect the latter. Sixteen people, together, killed Adonalsium, ripping it apart and dividing its essence between them, becoming the first who Ascended. 
 38. ^ Whitehead, Adam. „Brandon Sanderson plans 36-volume fantasy series”. Wertzone. Приступљено 21. 9. 2013. 
 39. ^ Lang, Brent (27. 10. 2016). „DMG Nabs Rights to Brandon Sanderson's 'Cosmere' Book Universe in Massive Deal (EXCLUSIVE)”. Variety. Архивирано из оригинала 1. 1. 2016. г. Приступљено 1. 11. 2016. 
 40. ^ „2005 RT Award Nominees & Winners”. rtbookreviews.com. Архивирано из оригинала 21. 10. 2013. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 41. ^ „2006 RT Award Nominees & Winners”. rtbookreviews.com. Архивирано из оригинала 23. 09. 2015. г. Приступљено 13. 7. 2013. 
 42. ^ „2007 RT Award Nominees & Winners”. rtbookreviews.com. Архивирано из оригинала 03. 08. 2018. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 43. ^ „Universitat Politecnica de Catalunya”. www.upc.edu. Приступљено 28. 8. 2013. 
 44. ^ „Whitney Awards 2007 Finalists”. whitneyawards.com. Архивирано из оригинала 02. 01. 2014. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 45. ^ „2008 RT Award Nominees & Winners”. rtbookreviews.com. Приступљено 16. 4. 2013. 
 46. ^ „Whitney Awards 2008 Winners”. whitneyawards.com. Архивирано из оригинала 02. 01. 2014. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 47. ^ „Whitney Awards 2009 Finalists”. whitneyawards.com. Архивирано из оригинала 02. 01. 2014. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 48. ^ а б „Whitney Awards 2010 Winners”. whitneyawards.com. Архивирано из оригинала 02. 01. 2014. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 49. ^ „Best Fantasy of 2010”. 2011. 
 50. ^ „The David Gemmell Legend Award for Fantasy Previous Winners”. gemmellaward.com. Архивирано из оригинала 26. 2. 2013. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 51. ^ „Whitney Awards 2011 Winners”. whitneyawards.com. Архивирано из оригинала 02. 01. 2014. г. Приступљено 16. 4. 2013. 
 52. ^ „Best Fantasy of 2012”. 2012. 
 53. ^ „The Hugo Award 2013 Hugo Awards”. thehugoawards.org. Приступљено 16. 4. 2013. 
 54. ^ „The World Fantasy Awards 2013”. worldfantasy.org. Архивирано из оригинала 27. 10. 2012. г. Приступљено 15. 8. 2013. 
 55. ^ „Best Fantasy of 2013”. 2013. 
 56. ^ „2013 Winners”. Архивирано из оригинала 24. 02. 2019. г. Приступљено 29. 11. 2015. 
 57. ^ „Best Young Adult Fantasy Books of 2013”. 2013. 
 58. ^ „2014 Hugo Award Winners”. 17. 8. 2014. 
 59. ^ „The Gemmell Awards 2011”. Архивирано из оригинала 8. 12. 2015. г. Приступљено 29. 11. 2015. 
 60. ^ „Best Fantasy of 2014”. 2015. 
 61. ^ „2014 Whitney Finalists”. 2014 Whitney Awards Committee. 2015. Архивирано из оригинала 08. 12. 2015. г. Приступљено 29. 11. 2015. 
 62. ^ „The Gemmell Awards 2011/2015 [Brandon Sanderson profile on gemmellaward.com]”. „Brandon was shortlisted for the Legend Award in 2009, 2010 and 2012. He won the award in 2011 and 2015. 
 63. ^ „Best Fantasy Books of 2015”. 2015. 
 64. ^ „Best Young Adult Fantasy Book of 2015”. 2015. 
 65. ^ „2016 Hugo Awards”. април 2016. 
 66. ^ „2016 Dragon Award”. Internet Speculative Fiction Database. Приступљено 7. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]