Камен из Розете

Из Википедије, слободне енциклопедије
Камен из Розете у Британском музеју

Камен из Розете (у западним изворима) односно Камен из Рашидаарапским изворима) је египатска камена плоча (стела) из птолемејског периода, на којој је исти текст исписан на два египатска писма, хијероглифском и демотским, као и на старом грчком писму. Направљена је 196. п. н. е. а открили су је Французи за време Наполеонових похода, 1799. године, у Розети (арапски Рашид), луци на средоземној обали Египта. 1822. године, Француз Жан-Франсоа Шамполион је упоредним преводом текста са камена успео да дешифрује египатске хијероглифе који су на њему били написани. Ово његово откриће омогућило је дешифровање или разумевање и других примера, раније потпуно неразумљивих, хијероглифских записа на споменицима и археолошким налазима из старог Египта, чиме су ударени темељи нове науке, египтологије.

Текст исписан на камену је у ствари декрет Птолемеја V, у којем се говори о укидању многобројних пореза и дају упутства за подизање статуа у храмовима.

Висина овог камена до његове највише тачке је 114,4 cm, ширина му је 72,3 cm, а дебљина 27,9 cm. Његова тежина износи приближно 760 kg. Најпре је владало мишљење да је он направљен од гранита или базалта, али сада се описује као камен од гранодиорита који је тамно сиве—плавкасто-црвенкасте боје. Од 1802. године камен се чува у Британском музеју у Лондону.

Историја[уреди]

Стварање камена[уреди]

Камен из Розете је само добро познати пример из серије декрета, Птолемејских декрета, које је издала хеленистичка птолемејска династија, током њене владавине Египтом, која је трајала од 305. п. н. е. до 30. године нове ере. Серија се састоји од Декрета Птолемеја III из Канопуса (енгл. Decree of Canopus), Декрета из Мемфиса (енгл. Decree of Memphis) Птолемеја IV (представљен је на стели из Мемфиса) и декрета Птолемеја V који је представљен на камену из Розете.

Копије ових Птолемејских декрета биле су уздигнуте у двориштима неколико храмова, као што је овим декретима, између осталог, и било прописано. Декрет са камена из Розете налази се такође и на стели из Нубире, као и у тексту угравираном на храму из Филе. Стела из Нубире је пронађена у раним 1880. годинама и послужила је да се употпуне делови текста који су недостајали на камену из Розете.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Камен из Розете