Ернст Хекел

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Хекел.
Ернст Хекел
ErnstHaeckelDW.jpg
Ернст Хекел
Датум рођења (1834-02-16)16. фебруар 1834.
Место рођења Потсдам
Пруска
Датум смрти 9. август 1919.(1919-08-09) (85 год.)
Место смрти Јена
Немачка

Ернст Хекел (нем. Ernst Heinrich Philip Haeckel; Потсдам, 16. фебруар 1834Јена, 9. август 1919) је био немачки биолог, природњак, филозоф, физичар, професор и уметник.

Хекел је био професор зоологије на Универзитету у Јени. Познат је као оснивач екологије, науке коју је дефинисао као економију природе, истраживање тоталних односа организама према органској и неорганској околини и као учење о комплексним међуодносима. Био је и велики популаризатор теорије еволуције.

У част Ернста Хекела, његовим презименом назване су планине Хекел (енгл. Mount Haeckel) у САД, и на Новом Зеланду, као и астероид 12323 Häckel. Кућа у којој је Хекел становао, Вила Медуза у Јени, поседује историјски важну библиотеку.

Истраживања[уреди]

Хекел је био зоолог, успешни уметник и илустратор, касније и професор упоредне анатомије. Аутор је многобројних уобичајених термина (нпр. филогенија, екологија, хетерохронија) као и новог еукариотског царства — протистâ (Protista). Већином су му занимања лежала у еволуцији, иако није подржавао принципе деловања природне селекцију, већ ламаркистичке идеје.[1] Први је научник који је сматрао психологију дисциплином физиологије.

Дао је низ изворних монографија о морским бескичмењацима. Поставио је теорију гастреје, формулисао биогенетски закон. Зацртао је прве генеалогије животињског царства и поставио теорију о настанку живота из неживе материје. Бавећи се развићем животиња, дао је биогенетски закон (теорију рекапитулације): индивидуално развиће организма (онтогенија) је рекапитулација његовог еволуционог развића (филогеније). Своју идеју аргументовао је и упоредним цртежом развића ембриона код кичмењака, који се данас сматра превише поједностављеним приказом ових компликованих упоредних односа.

Хекел је нацртао и у књизи „Уметнички облици природе“ (нем. Kunstformen der Natur) публиковао преко 100 детаљних илустрација (у боји) различитих животиња и морских организама. Као филозоф, написао је дела Загонетка Универзума (нем. Welträthsel, 1895-1899) и Слобода у науци и настави (енгл. Freedom in Science and Teaching, 1878).

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Ruse, M. (1979). The Darwinian Revolution: Science Red in Tooth and Claw. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-73164-3. 


Спољашње везе[уреди]