Велики Гетсби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Велики Гетсби
Gatsby 1925 jacket.gif
Омот првог издања (1925)
Настанак и садржај
Ориг. наслов The Great Gatsby
Аутор Ф. Скот Фицџералд
Дизајнер корица Франсис Кугат
Земља Сједињене Америчке Државе САД
Језик енглески
Жанр роман
Издавање
Датум
издавања

10. април 1925.
(Чарлс Скрибнерс санс)
Тип медија штампани
(тврди и меки повез)
Хронологија
Претходник Лепе и проклете (1920)
Наследник Нежна је ноћ (1934)

Велики Гетсби (енгл. The Great Gatsby) роман је америчког књижевника Ф. Скота Фицџералда. Први пут је објављен 1925. године. Радња је смештена у измишљеном граду Вест Ег на Лонг Ајланду у лето 1922. године. Прича се развија око младог и мистериозног милионера Џеја Гетсбија и његове опсесије прелепом Дејзи Бјукенен. Овај роман се сматра најбољим Фицџерлдовим делом. Велики Гетсби такође истражује теме декаденције, идеализма и отпора према променама и социјалним превирањима.

Роман описује доба које је сам Фицеџералд назвао „доба џеза”. Након Првог светског рата америчка економија доживљава ’прави бум’, а захваљујући прохибицији долази до процвата организованог криминала. Иако је Фицџералд попут свог јунака из романа Ника Каравеја славио богатство и сјај свога доба, осећао је нелагоду због необузданог материјализма и недостатка морала својих савременика.

Иако је годину дана након објављивања роман добио своје прве адаптације на Бродвеју и на филмском платну, није био нарочито популаран; укупно је било продато 25.000 примерака за живота Фицеџералда. Књига је пала у заборав током велике депресије и Другог светског рата. Након поновног издавања 1945. и 1953. године, брзо је пронашао широку публику и данас се сматра великим америчким романом, а постао је и део обавезне лектире у америчким средњим школама и на универзитетским курсевима књижевности.

Спољашње везе[уреди]