Велики Гетсби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ово је чланак о књизи „Велики Гетсби“. За филмске и ТВ адаптације књиге види: Велики Гетсби (вишезначна одредница).
Велики Гетсби
Gatsby 1925 jacket.gif
Омот првог издања из 1925.
Аутор Ф. Скот Фицџералд
Оригинални
назив
The Great Gatsby
Држава Сједињене Америчке Државе САД
Језик енглески
Врста дела роман
Датум издања 10. април 1925. (прво издање)
Време радње лето 1922. године.
Главни лик Џеј Гетсби

Велики Гетсби (енгл. The Great Gatsby) је роман америчког књижевника Ф. Скота Фицџералда. Први пут је објављена 1925. Радња је смештена у измишљеном граду Вест Ег на Лонг Ајланду у лето 1922. године. Прича се развија око младог и мистериозног милионера Џеја Гетсбија и његове опсесије прелепом Дејзи Бјукенен. Овај роман се сматра најбољим Фицџерлдовим делом, „Велики Гетсби“ такође истражује теме декаденције, идеализма и отпора према променама и социјалним превирањима.

Роман описује доба које је сам Фицеџералд назвао „доба џеза“. Након Првог светског рата америчка економија доживљава прави бум, захваљујући прохибицији долази до процвата организованог криминала. Иако је Фицџералд попут свог јунака из романа Ника Каравеја славио богатство и сјај свога доба осећао је нелагоду због необузданог материјализма и недостатка морала својих савременика.

Иако је годину дана након објављивања роман добио своје прве адаптације на Бродвеју и на филмском платну, роман није био нарочито популаран укупно је било продато 25.000 примерака за живота Фицеџералда. Књига је пала у заборав током велике депресије и Другог светског рата. Након поновног издавања 1945. и 1953. брзо је пронашао широку публику и данас се сматра великим америчким романом и постао је део обавезне лектире у америчким средњим школама и курсевима књижевности на универзитетима.

Спољашње везе[уреди]