Википедија:Трг/Архива/Техника/11

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пажња!!! Пажња: Ова страна је архива. На њој се налазе раније расправе, које су склоњене ради олакшавања праћења актуелних тема. Молимо вас да овде не постављате своје коментаре. Ако баш желите да дате коментар на неку од тема, можете то да урадите на актуелној страни, уз цитирање битног дела одавде. Имајте, међутим, у виду да се ове теме више не сматрају актуелним.
Завршени разговори (архива)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

Садржај

Правила за шаблон Вести[уреди]

У току је рсправа на страници Разговор о шаблону:Вести у вези с правилима на шаблону Вести, те вас молим да дате конструктивне предлоге како би коначан резултат био што бољи. --Поки |разговор| 17:00, 12. јун 2006. (CEST)

Брисање слика[уреди]

Од сада можете потпуно лагодно брисати и слике, јер је од синоћ могуће да се обрисане слике врате у живот, исто као што је то до сада било могуће са чланцима! --Филип 12:25, 16. јун 2006. (CEST)

Ispravljeni bagovi[уреди]

Pošto je ispravljen neočekivani bag koji se javio jutros, sa zadovoljstvom mogu da vas obavestim da su sada sledeći bagovi ispravljeni:

 • Izbegavanje konverzije (sa -{ }-) u naslovima sekcija i u opisima slika. Problem je ranije nastajao u ćiriličnim varijantama, gde su se pojaviljali neki čudni polu-prevedni html tagovi umesto teksta. Na primer, pogledajte sad stranicu MD5 u ćiriličnoj varijanti.
 • Izbegavanje konverzije oko nepostojećih linkova, na primer -{[[Tandaradamandara]]}- bi ranije polupalo parsiranje i ponovo bi se dobila gomila nekog poluprevedenog html-a u ćiriličnoj varijanti. Taj bag je sad ispravljen, npr: Tandaradamandara.
 • Stranice za razgovor se sada ne prevode, već ostaju onako kako su otkucane. Pošto se na stranice na razgovor piše neformalno, ponekad i ascii-jem, onemogućena je konverzija da se ne bi dobili smešni tekstovi na ćirilici. Na primer, vidite stranicu Разговор:Србија.
 • Kada korisnik nije logovan (ili nema default varijantu podešenu), tada se javljao problem da se u latiničnim tekstovima prevode veze na ćirilicu (ukoliko pokazuju na ćirilične članke), te to dovodi do šarenila ćirilice i latinice u tekstu. I ovaj problem je ispravljen, pogledajte na primer: Pačir
 • Nazivi šablona se sada mogu navoditi u oba pisma. Ranije, ako je šablon bio na ćirilici, morao se navesti na ćirilici. Sad ga je moguće navesti i na latinici i doći će do pravilne transkluzije. Imena parametara međutim se i dalje ne prevode pošto to i nema smisla. Na primer: šablon za klicu {{kratko}} se sad može navoditi i ćirilično i latinično.
 • U eksternim linkova je sada omogućena konverzija. Na primer, za link [http://www.google.com/ Ovo je -{google}-] će prevesti deo "Ovo je" na ćirilicu, odnosno latinicu: Ovo je google
 • Naslov imena slike se ne prevodi (da se ne bi dobili smešni ćirilični prevodi engleskih naziva slika). Međutim, i dalje se prevode imena slika u opisu (ispod slike), što će verovatno isto biti ispravljeno, ali ovoliko za sad. Na primer [1].

U pripremi (tj urađene su ispravke bagove, samo još treba da se bolje testiraju i prijave na vikipediju) su ispravke za fiksiranje varijante u naslovu, i nekonvertovanja između <code></code> tagova.

Tako, ako primetite neke nepravilnosti u radu, javite ovde, a mi ćemo to zabeležiti na našem tracker-u.

--Rainman 13:48, 17. јун 2006. (CEST)

Перфектно :) Једино што бих ја још замолио је да се заједно са <code></code> таговима игноришу и <math></math>. Они се по дифолту приказују као слике и тада су ОК, али ако изаберем да се приказују као html добијам математичке формуле на ћирилици, што не би требало да се дешава. - Андрија 14:21, 17. јун 2006. (CEST)
Свака ти се дала. Јеси ме пријатно изненадио, свака част. --  JustUser   JustTalk 16:04, 17. јун 2006. (CEST)
Не бих да кварим славље, али мислим да је ред да укажем да нису баш све наведене грешке исправљене 100% - погледајте на страни Ратови звезда шта се дешава са другом сликом по реду када се иде на картицу екав/ијекав (на ћирилици); прва слика је исправљена овим променама. Иначе, свака част на овом великом сређивању проблема! --Tarn 16:19, 17. јун 2006. (CEST)
U pravu si. Upravo sam ispravio grešku zbog koje se dešavao ovaj bug (zalutala mi zagrada u regexp :). Dakle, biće ispravljeno u sledećem commit-u, što će nadajmo se biti uskoro. A sad sam samo obrisao te zagrade koje su pravile problem u članku, pa ga pogledaj ponovo. A ako ti je stalo da tamo bude zagrade, vrati ih kad se commit-uje bugfix. --Rainman 16:57, 17. јун 2006. (CEST)
ОК, хвала на брзој реакцији! Поздрав!--Tarn 18:17, 17. јун 2006. (CEST)
То лаве :) --Јованвб 20:07, 17. јун 2006. (CEST)

Takođe, i dalje postoje određeni problemi sa privatnim kešom korisnika, pa tako ako pokušate transkluziju navođenjem latiničnog imena ćiriličnog šablona, i snimite stranicu, morate uraditi purge (dodati na kraj URL-a: &action=purge). Ukoliko to ne uradite, neće doći do pravilne transkluzije (za vas, svim ostalim korisnicima vikipedije će sve raditi normalno). Čini se da je uzrok ovog problema sličan onome za čuveni Akcija završena bag, nadamo se da će biti ispravljeno u nekom budućem commit-u. --Rainman 17:40, 23. јун 2006. (CEST)

Транскрипција са француског[уреди]

Видим да се доста узнапредовало. Да ли то долази време да шаблон {{транскрипција са француског}} скинемо са пар хиљада чланака? --  JustUser   JustTalk 18:59, 20. јун 2006. (CEST)

Не... зато што је велики број транскрибованих чланака лоше транскрибован, а и малопре сам пребројавао колики посао је урађен... однос је негде 10.000:1.600. -- Обрадовић Горан (разговор) 19:03, 20. јун 2006. (CEST)

Па то је супер значи да смо већ превели око три хиљаде чланака. Ја сам мислио да их имамо само стотинак. А са свих чланака који се у потпуности преведу (и департмани и региони и име) може шаблон да с ескине, чак би и било пожељно --Јованвб 22:08, 20. јун 2006. (CEST)

Горане, пошто и ја нешто "чачкам" око транскрипције француских села (па ми у том крвавом послу често пада напамет наслов оног филма "Лепа села лепо горе"), мислим да не би било лоше да прецизно наведеш који називи, по твом мишљењу, нису добро транскрибовани, па да се нас неколико који то радимо удружимо, разменимо мишљења и договоримо каква би транскрипција била најбоља у сваком појединачном а спорном случају. Предлажем да се не скидају француски облици транскрибованих имена, већ да се само некако означе, па да и неки други "транскриптор" да своје мишљење о појединим транскрипцијама. Сигурна знате за ону: два пацера знају више од једног!Милош је једном рекао да је француски прилично "врљав", можда и врљавији од енглеског (иако се ја с тим не бих сложио), али је чињеница да има много изузетака и одступања од постављених правила изговора, а због тога трпи и сама транскрипција. Мислим да је најважније бити доследан и транскрибовати у различитим случајевима на исти начин исте скупине слова, иако се ту крије горе наведена клопка звана "изузетак од правила". Да ли имамо у Француској неког википедијанца који нам са лица места може колико-толико помоћи? Не би било лоше о томе размислити. На исти начин би се могли користити википедијанци у англофонским земљама.

Поздрав.--делија 22:04, 20. јун 2006. (CEST)

 • Да ли имамо у Француској неког википедијанца који нам са лица места може колико-толико помоћи - Имамо ђакона, али је он неактиван. --Јованвб 22:08, 20. јун 2006. (CEST)

Координате[уреди]

Шаблон:координате се преклапа са овим обавештењем Ране регистрације за Викиманију 2006... које тренутно стоји на врху сваке странице тако да се добија нешто што много ружно изгледа. Погледајте неки чланак, нпр. Беч. Сада поставља с епитање може ли то некако да се реши, или да текст ломимо текст са <br> да се не би додиривало --Јованвб 14:20, 23. јун 2006. (CEST)

Слажем се са <br> варијантом, јер је код мене ионако сајтноутис већ у три реда. --Филип 14:23, 23. јун 2006. (CEST)

Pretraživanje[уреди]

Mislim da je pretraživanje na srpskoj Vikipediji jako nefunkcionalno urađeno. Razlog je taj što ćirilica ima prioritet, tako da su oni koji pretražuju latinicom uskraćeni. Na primer. Neko ukuca Šekspir. Dobije odgovor da taj članak ne postoji. Gore mu izađe Тражили сте "šekspir" [Садржај]. Tek kada klikne na "šekspir" to ga preusmerava na stranicu Вилијам Шекспир (Преусмерено са Шекспир). Neko ko prvi put pretražuje Vikipediju neće znati da bi trebalo sve ovo da uradi da bi dobio željeni rezultat. A takvih je mnogo. Mislim da bi neko (ko se razume u programiranje, naravno) trebalo da napravi program po kome bi nakon što neko latinicom ukuca "šekspir" i klikne na "idi" trebalo da direktno ode na stranicu "Вилијам Шекспир", odnosno da mu ista bude ponuđena ukoliko je kliknuo na "traži". Takođe bi trebalo da mu bude ponuđena bilo da je ukucao: William Shakespeare, Viljem Šekspir, odnosno Виљем Шекспир. Potpuno je nebitno koji je izgovor pravilan pošto je u pitanju pretraga. Cilj je da pretraživač nađe pojam koji želi. To ne važi samo za engleske reči. Trebalo bi omogućiti pretraživanje na bilo kom jeziku na kome se neki pojam izvorno piše. Makar to bio i japanski. loshmi 00:42, 29. јун 2006. (CEST)loshmi

O ovome se na ovom ili nekom sličnom mestu pričalo više puta. Ono što mogu sada da ti kažem je da će uskoro biti napretka u tom smeru. Dakle, radi se na poboljšanju. Robert bi trebalo to da odradi u nekoj skorijoj budućnosti. --Филип 00:46, 29. јун 2006. (CEST)

To je lepo. Hvala.loshmi 00:49, 29. јун 2006. (CEST)loshmi

Е, да. Ово што је рекао имењак је нешто што сам и претходно причао, мада не знам да ли је то било баш на викију. Дакле, треба правити преусмерења са изворних имена! Преко тога што већ правимо преусмерења са писања које није по Правопису. За почетак ћу то и сам урадити: William Shakespeare --Милош Ранчић (разговор) 03:19, 29. јун 2006. (CEST)

тагови[уреди]

Зашто ових -{тагова}- нема у палети испод прозора где се уређују чланци??--David 16:44, 2. јул 2006. (CEST)

Duga priča, u suštini, developeri koji rade na toj ekstenziji (CharInsert) su promenili svoj kod, i za sada nije moguće prikazati -{}- tagove ispod prozora.. Prijavili smo im to kao bag (pošto je to njihova ekstenzija), i videli su ga, ali ne znam da li će u skorije vreme to rešiti. U svakom slučaju, ako ne reše potrudićemo se mi da uradimo neki hack da to sredimo. U svakom slučaju svesni smo problema. --Rainman 16:50, 2. јул 2006. (CEST)

Izabrani textovi[уреди]

Ne znam da li sam jedini, ali ja ne vidim zvezdice pored izabranih textova na drugim wikipedijama. Na engleskoj vidim, ali kod nas ne vidim... da li to nešto kod mene, ili neki tehnički nedostatak? --Göran Smith 10:38, 3. јул 2006. (CEST)

Ah, da, reč je o poznatom bagu nedostajućih zvezdica. Naime, pošto je deo glavni developera sa engleske vikipedije zaratovao sa onima sa kineske, onda su odlučili da im isključe zvezdice, a pošto mi koristimo kinesku implementaciju za varijante, onda je i nama tako zapalo. Nažalost, nisam siguran da to možemo rešiti, možda naša delegacija na Vikimaniji uspe da otkloni dati nesporazum, i vrati nam naše zaslužene zvezdice.
Kahm, kahm. U stvari (ako nije očigledno :) uopšte nemam pojma o čemu pričaš, daj linkove i objašnjenje kako bi trebalo da bude, pa da vidimo u čemu je problem :) --Rainman 12:34, 3. јул 2006. (CEST)
Мало ЦСС-а и Јаваскрипте у МонобукЦСС-у и Монобук.јс и проблем је ријешен... Такође, један шаблон... ;). --Славен Косановић {разговор} 13:54, 3. јул 2006. (CEST)
Ма не треба ништа да се сређује. Погледајте Фарска Острва, тамо имају звездице испред немачке и норвешке вики. Горане, уколико не видиш ово иди на Mediawiki:Monobook.css и Mediawiki:Monobook.js урадит на тим страницама рифреш (CTRL+F5). --СашаСтефановић 18:54, 3. јул 2006. (CEST)
Саша, Горан је сигурно мислио да уведемо да наши чланци имају звјездице у десном горњем углу, као овај на примјер Art competitions at the Olympic Games, и да се на другим Википедијама, појаве звјездице за наше изабране чланке, као што је случај у та два примјера које се навео... --Славен Косановић {разговор} 19:34, 3. јул 2006. (CEST)

Дакле, умјесто оног шаблона за Изабрани чланак, да сваки наш изабрани чланак има ту звјездицу, то би било много практичније... --Славен Косановић {разговор} 19:42, 3. јул 2006. (CEST)

Ja sam mislio na zvezdice sa leve strane stranice, zvezdice pored jezika .. to sam video na englezima, ali ne na srpskoj wiki. --Göran Smith 04:45, 4. јул 2006. (CEST)

Па ако неко не убаци звездицу онда неће ни постојати. Звездицу за неки сјајни убацујеш тако што додаш шаблон {{Link FA|sr (или име неког другог језика)}} --Јованвб 09:44, 4. јул 2006. (CEST)
Па ја баш мислим на оне текстове који то имају, а звездица се не види --Göran Smith 07:36, 5. јул 2006. (CEST)
Sad ozbiljno, dakle, da ne bi provodili dane pokušavajući da odgonetnemo na šta tačno misliš, pogledaj ovu stranicu. Nju sam napravio za prijavljivanje bagova na treker, ali su smernice prilično generalne. Dakle, ako želiš da prijaviš bag, moraš obevezno navesti stranicu gde se bag javlja (npr stranicu na sr viki), i kako bi trebalo da izgleda (opišeš nedvosmisleno ili navedeš stranicu na en.wiki i pokažeš na relevantnu razliku, pošto ih može biti više). --Rainman 12:35, 5. јул 2006. (CEST)
Primer5000.JPG

Иако у тексу има шаблон: "Link FA|de", али поред тој језика нема звездице.. на то сам ја мислио, пошто имам осећај да пола вас није укапирало о чему причам. :)))

На енглеској вики та звездица постоји, а код нас не... --Göran Smith 12:53, 5. јул 2006. (CEST)

Помоћ за избјегавање трансл...[уреди]

За оне који се нервирају зато што нема техничке помоћи за ограђивање дијелова текста који не треба да се аутоматски пребацују у ћирилицу тј. латиницу, направљен је шаблон НТ (Не Трансл.) и убачен у МедијаВики:Edittools. Поз, --Kaster 13:57, 12. јул 2006. (CEST)

Слика:Other-langs3.png[уреди]

Ова слика се налази свуда, а не могу да пронађем праву лиценцу. Нисам хтео ништа напамет да стављам. --Поки |разговор| 13:37, 15. јул 2006. (CEST)

Две исте такве имају на остави. Слика је замењена и обрисана. --СашаСтефановић 14:12, 15. јул 2006. (CEST)

Чланци о датумима[уреди]

Шта мислите о томе да у сваком чланку о датуму убацимо две кутијице које би биле ове са главне стране, дакле изабрани догађаји и чланак за тај датум. Пример овога о чему причам можете погледати на чланку о 1. фебруару. --СашаСтефановић 17:13, 30. јул 2006. (CEST)

Мени се не свиђа идеја јер тако долази до самореференце, односно мешамо садржај са главне стране (који је урађен суштински као портал) са енциклопедијским садржајем. --филип 22:34, 30. јул 2006. (CEST)
Слажем се са дунгом :) --Јованвб 17:05, 2. август 2006. (CEST)

Чланци о општинама[уреди]

Бонзо је својевремено писао дупле чланке о једном месту, описујући исто и општину која носи име тог места. Све је рађено како би достигли неку од фамозних цифара са чланцима. То је медвеђа услуга за саму енциклопедију јер се беспотребно штанцају дупли чланци, а притом се и корисници збуњују. Име чланка Општина Баточина је административни назив дела територије Србије, који се не користи у колоквијалном говору. Када неко путује за Баточину, рећиће: "Идем у Баточину", а не "Идем у Општину Баточину". Верујем да је на другим Википедијама слична ствар решена на логички начин стварањем чланака са основим именом места где је описана и сама општина. --Поки |разговор| 21:52, 9. август 2006. (CEST)

Грешиш. Погледао сам нпр. пољску википедију. Имају чланке о градовима, али имају и о општинама. Ја управо сређујем чланке о општинама. Није исто Врњачка Бања и општина Врњачка Бања. И такве чланке требамо да имамо. --Јованвб 22:01, 9. август 2006. (CEST)
То је питање стила и није нужно погрешно. Чланак о општини је чланак о административној јединици, као о округу, кантону (дистрикту!!!), државној заједници и сличним појмовима. Он може да опише административне ствари о општини, ако ништа друго, да пише која су места обухваћена општином и основне статистичке податке о општини као целини. Главни чланак је наравно чланак о месту где се описује историја, како место изгледа, привреда, знаменитости и шта ти ја знам. То ваљда није толико збуњујуће? --Dzordzm 22:05, 9. август 2006. (CEST)
Добро, сложио бих се са тобом. Могло би се рећи да је реалтивно збуњујуће. :) --Поки |разговор| 22:41, 9. август 2006. (CEST)

Уклањање сјајних чланака[уреди]

Као што знамо пре садашњег система избора сјајних чланака те су налепнице додељиване шацометријском методом а у раним данима критеријум за сјајни чланак је био да је нешто уопште чланак. Тако је тада било примерено. У сваком случају Саша се пре месец и нешто латио посла и прегледао списак "старих сјајних" чланака и оставио нам неке сугестије о којима смо помало и расправљали. Пошто бисмо ово питање требали да решимо овако или онако, молио бих све да погледају Википедија:Сјајни текстови/Списак и оставе своје мишљење како бисмо видели шта је отприлике консензус заједнице. Хвала. --Dzordzm 02:45, 10. август 2006. (CEST)

На списку се налази и доста чланака који су изабрани гласањем, а не само "тек тако". Треба уклонити налепнице са оних чланака који НИСУ изабрани гласањем, а ове који ЈЕСУ изабрани гласањем, не треба дирати, без обзира да ли се неком не свиђа или не. То је што се тиче правила. А што се тиче воље корисника, свако може да номинује неки чланак да се уклони са списка уколико има добре аргументе и подршку већине. Али, то што су сада утемељена правила не значи да се могу уклањати чланци који су изгласани. Ако су тада добили барем 80%, а чланак се није скоро уопште мењао, чему потреба да поново гласамо? А ако поново гласамо, то би значило да треба исто 80% да би се чланак уклонио, што се вероватно неће никад постићи, јер ти чланци нису баш ТОЛИКО лоши. Тако да би најбоље било:
 • Уклонити чланке који НИСУ изгласани са списка сјајних
 • Уколико постоје добри аргументи, уклонити изгласане чланке са листе сјајних, ако постоји већина од 80%, под којим условима су изабрани

И свакако не бих да администратори пренагљено реагују док се ствар не расправи. -- Борис  Малагурски   бре! 02:57, 10. август 2006. (CEST)


Пре извесног времена поводом покретања овог процеса номиновали смо Сашу да буде човек од поверења који би својом вољом и својим искуством одредио који чланци остају, а који не остају на спику сјајних чланака. Зато мислим да нема потребе сада скидати налепнице са чланака који нису изабрани гласањем, јер смо се онда за џабе договарали ко ће бити човек од поверења. Моје поверење у Сашу и даље остаје и немам више никаквих примедби на списак који је направио. --Поки |разговор| 13:52, 10. август 2006. (CEST)

Борисе, стандарди о томе шта је то изабрани чланак се мењају временом и ако је неки чланак изабран пре пола године (на овај или онај начин) и ако више није featured article material, онда нема разлога да му не склонимо налепницу. --филип 18:30, 10. август 2006. (CEST)

А шта мислите да нетко те текстове сврста у 3 списка (3 категорије), у једну они текстови који нису скидање звездице, текстови који су на некој граници и текстови који су баш очигледни примери да треба да се скину звездице. Они текстови који нису завршени или се састоје само из неких спискова и сл. Па онда дамо неко време за гласање, да аутоматски ове најлошије, онако у пакету скинемо. Предност је што ћемо се бар у старту решити оних најлошијих. А онда за оне упитне направити расправу и посебно гласати. --Göran Smith 19:28, 10. август 2006. (CEST)

Viki-veze[уреди]

Surfujući unakrsno po srpskoj i engleskoj Vikipediji primetio sam da mi nešto smeta. Na kraju sam shvatio da je to prikaz viki-veza na našoj. Na engleskoj su one samo obojene, a tek kada se kursorom pređe preko njih ispod se pojavljuje "anderlajn", odnosno donja crta. Na srpskoj su sve veze uvek podvučene. Od svih većih Vikipedija jedino srpska i španska imaju ovakvo rešenje. Mislim da bi trebalo to promeniti jer ne izgleda lepo, a i smeta pri čitanju. Ne znam šta drugi misle o tome, ali bih voleo da čujem i mišljenje ostalih. loshmi 01:16, 14. август 2006. (CEST)

То може да се промени у подешавањима, али као "дифолт" то би било сјајно. --филип 01:25, 14. август 2006. (CEST)

Why not -- Обрадовић Горан (разговор) 01:27, 14. август 2006. (CEST)

Сређено. --СашаСтефановић 01:39, 14. август 2006. (CEST)

Sređeno? Pa ne znam... Meni je i dalje sve podvučeno. loshmi 01:54, 14. август 2006. (CEST)

Иди на Mediawiki:Common.css и уради CTRL+F5 тј. "тешки" refresh и онда поново учитај неку страницу. Ако и даље не ради онда иди на подешавања и подеси да ти не подвлачи везе. --СашаСтефановић 01:59, 14. август 2006. (CEST)
Мени је подвучено и овде и на енглеској :/ -- Обрадовић Горан (разговор) 01:55, 14. август 2006. (CEST)

Moja podesavanja/Razno/Podvuci veze = opcija/Nikad. Ako ostavite ovo kao opcija/po podesavanjima browsera, moguce je da je vas browser podesen da podvlaci veze iz kojeg razloga su vam veze i dalje podvucene. --Славен Косановић {разговор} 02:08, 14. август 2006. (CEST)

 • Добро би било подесити да је подразумевано (default) на нашој Википедији да линкови нису подвучени, као што је то на већини осталих Википедија. Сада није подешено колико сам могао да приметим. --Ђорђе Стакић (р) 09:23, 19. август 2006. (CEST)

Traženje ћирилицом i latinicom[уреди]

Skoro svakodnevno se na našoj wikipediji susrećem sa istim problemom - kada tražim neki članak latinicom ne prikazuje mi rezultate na ćirilici a kada tražim ćirilicom ne prikazuje mi rezultate na latinici. Već mi se desilo dupliranje članaka zbog ovog problema (ukucam naslov, ne nađem članak, napišem novi, kad ono već postoji na drugom pismu). Da li postoji neko softversko rešenje? A ako ne, da li je rešenje preusmeravanje? (Ako ste već raspravljali o ovome, izvinjavam se što sam neupućen). --Mladifilozof 00:57, 19. август 2006. (CEST)

 • За сада не постоји софтверско решење за ове претраге, али могуће да ће их касније бити. Најбоље је да покушате и са ћириличном претрагом тим пре што је већина чланака сада на ћирилици. Није неопходно правити преусмерења са наслова на латиници на наслов у ћирилици јер то у тексту софтвер сам препознаје. Што се претраге тиче можете да пробате и Гугл претрагу јер чини ми се да она добро налази на оба писма. --Ђорђе Стакић (р)
Implementirao sam pre nego sto sam otisao u pustinju, ali nije bilo dovoljno vremena da izadjem na kraj sa glavnim developerima (koji su insistirali da se neki delovi drugacije urade, itd..). U svakom slucaju, poznat problem, i u planu da se reshi cim cim brze, tim tim bolje (citaj: ako ne nestanem bestraga u pustinji u sledecih par nedelja). Za vise informacija vidi moju korisnicku stranicu. Корисник:Rainman --85.154.13.105 08:21, 20. август 2006. (CEST)

Измене[уреди]

Само да вас обавестим да сам додао у МедијаВики:Monobook.js опцију која [уреди] везе премешта са крајње десне стране чланка на ново место, и то одмах иза наслова. Мислим да је ово много боље јер неће долазито до губљења са тим везицама уколико се у чланку нађе много слика једна испод друге са десне стране. Уколико вам се ипак више свиђа стари "фазон" можете га сами вратити уколико убаците у ваш Monobook.js (Корисник:Име/Monobook.js) следећу линију: var oldEditsectionLinks = true;

Дакле, ово ће да врати сати тип веза скроз са десне стране, па ко воли нека изволи. --СашаСтефановић 05:55, 20. август 2006. (CEST)

Проблем са именима сарадника[уреди]

Дакле, погледајте сада скорашње измене и установићете да постоји корисник чији је јузернејм Аналитичар. Кад сам кренуо да му пожелим добродошлицу, изгледа да сам наишао на већ постављену добродошлицу кориснику чији је јузернејм Analitičar. То би требало, мислим, поправити. Оно што иде иза User: и User talk: не би требало пресловљавати. --Милош Ранчић (разговор) 00:24, 27. август 2006. (CEST)

А можда би требало неккао уклонити могућност да се исто корисничко име може регистровати двапут - на своком писму по један пут. Можда би ја сада требао да региструјем Milant да се не би десило да ме неко клонира. --Милан Тешовић 08:01, 3. новембар 2006. (CET)

Насељена места у Француској[уреди]

Овако. Сви смо мање више упознати са проблемим око масовног уноса француских села. Ми смо унели око 10.000 француских села и стали отприлике на 1/3 посла. Сем нас масовни унос насеља у француској вршили су пољаци, италијани, холанђани и португалци, а чланке о тим насељима имају и французи. Значи сем наше још 5 википедија. Ми смо унели податке са пољске википедије, а такве податке уносиле су и друге википедије (нпр. италијани). Само италијани су у неколико наврата преправљали те чланке тако да су они сад веома солидни. Е ја сам пре неки дан причао са милошем на ову тему, а и са још неким корисницима и дошли смо до закључка да је глупо да остане овако како је сада. Требало би довршити са масовним уносом чланака (али под условом да то буде на српском), као и са поправком постојећих. Пошто ће наставак уноса вероватно изазвати различите реакције мислим да је најбоље да прво средимо постојеће. Сматрам да већина неће имати ништа против. --Јованвб 14:20, 27. август 2006. (CEST)

Гледао сам како изгледају чланци о француским насељима на другим википедијама и утврдио мешавином француских и италијанских података можемо добити сасвим солидан чланак. Мој предлог се налази овде. Наравно свако може да предлаже измене и оне су добродошле. Мислим да би уз мало труда бот могао да направи овакав чланак. --Јованвб 14:20, 27. август 2006. (CEST)

Уколико се сложимо да мењамо чланке требало би основати тим (саша ће вероватно то да одради увече или сутра) и у њега укључити што више чланова. Посебно ће бити потребни људи који ће превести/транскрибовати имена департмана и округа (ако буду вољни и кантона, али њих има стварно много, па је можда боље да изоставимо). Наравно и људи који ће писати чланке о регионима, департманима, окрузима...

И наравно овог пута нећемо журити. Требало би прво да одрадимо све припреме, направимо чланке о регионима, департманима и окрузима. Детаљно поразговарамо о овоме. Побољшамо изглед чланака што је више могуће ... Значи припремна фаза би трајала доста дуго - најмање месец -два. После припремне фазе кренули би са аутоматским побољшавањем изгледа већ постојећих чланака, а тек после (за пар месеци) и то ако се заједница сложи са наставком уноса. --Јованвб 14:20, 27. август 2006. (CEST)

Сад би било добро да оставите коментаре :) --Јованвб 14:20, 27. август 2006. (CEST)

Википедија на анаболичним стероидима, то је ово, инстант решење... Али, начелно говорећи, боље и да их мало унапредимо него да стоје овако како сада стоје. И даље мислим да би било добро обрисати неке од њих, рецимо оне са мање од 1.000 становника. Сређивање ће изискивати пуно времена, и питање је да ли је паметније утрошити то време на “праве” чланке или на француска села... --Кале 15:34, 27. август 2006. (CEST)
Ако сређујемо нека, онда можемо и све. То нећемо радити ручно, него ће бот радити. А милош је спомињао да може да набави и софтвер за транслитерацију, тако да ни наслове не би морали да радимо ручно. И надам се да неће одузети много времена. Тј. одузеће, али не на писању чланака о селима него ће одузети време на писању чланака о департманима и регионима, а то јесу битни чланци. --Јованвб 16:27, 27. август 2006. (CEST)То што уради тај бот опет треба проверити човек. Или не?

--делија 20:12, 27. август 2006. (CEST)


ja sam za pomoćiću čim stignem--David 03:25, 28. август 2006. (CEST)

Ако бот то добро одради, човек не мора да проверава. Али требаће помоћ пре почетка рада бота, називе ових региона, департмана и округа треба испроверавати. --Јованвб 15:22, 28. август 2006. (CEST)

Сва та технологија, око 50 ботова активно на Википедији и нико се није сјетио када је тек почето са масовним уносима да бот уноси само чланке о градовима са преко 5 или 10 хиљада становника, а сваки унос садржи број становника Да је то урађено не само да би били унесени сви градови Француске већ би се наставило са уносом градова осталих земаља. Ја и даље мислим да је боље обрисати све него додавати још два пута толико. --Милан Тешовић 08:12, 3. новембар 2006. (CET)

ФеликсБот активан[уреди]

Није ништа сензационално, али сам сматрао да је вредно помена овде. Дакле, мој бот је малопре завршио прављење преусмерења на све године нове ере. Заправо, ако сада линкујете на нпр. 2006. (приметите тачку), добићете плави линк, јер је направљено преусмерење са "2006." на "2006". Поред тога што је ова форма са тачком правилнија, ова преусмерења ће да поплаве неке линкове (додуше, њих нема много) који су направљени грешком или незнањем. Лично, сматрам да облици са тачкама треба да у некој даљој будућности буду главни називи за године, али о том потом. --филип 03:19, 28. август 2006. (CEST)

Измена приказивања дифова[уреди]

Ево, да обавестим овде да сам (након што смо се Дунго, Саша и ја на ИРЦ-у сложили да је овако много куље :) изменио у монобуку приказивање дифова - то му дођу оне табеле које се појаве кад упоређујете шта је измењено између две верзије неког чланка. Раније су биле неке жућкасто шућмурасте боје, а сада су зелене и плаве. Ово сам иначе видео код Словенаца, и одатле декн`о :Р -- Обрадовић Горан (разговор) 01:06, 2. септембар 2006. (CEST)

Е, да.. овде можете да видите пример који илуструје о чему причам. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:07, 2. септембар 2006. (CEST)

Ne radi[уреди]

Zašto mi ne radi http://irc.sourpuss.net/irc.cgi ?

Sekundu nakon šta sam ušao mi napiše Disconnected from IRC (type /reconnect to connect again)--David 12:35, 8. септембар 2006. (CEST)

Приликом твог напуштања канала, излазна порука је била:
* TheFEARgod has quit (Killed by Idoru. (This gateway cannot be supported unless IP hash codes are added to the "real name" field.))

Дакле, изгледа да се у овом тренутку не може накачити преко овог гејтвеја. Покушај да гуглом пронађеш неке друге гејтвеје. --филип 12:43, 8. септембар 2006. (CEST)

Индексирање чланака[уреди]

Имам питање: Зашто се при коришћењу функције "Тражи" нигде не појављује ништа од ове стране Џерманвингс и то чак кад се тражи путем речи "Џерманвингс"? Друго пшитање: Од наших страница нема ни једна на гугл...и то чак кад се дода команда site:sr.wikipedia.org . Слике их има али чланака нема. У чему је проблем? Ћирилица-латиница или нешто друго. Кад смо већ код теме: интерни претраживач (функција "Тражи") на латиници не ради...--Vl 22:58, 9. септембар 2006. (CEST)

Индекси за претраживање се праве повремено и изгледа да се нису правили скоро, чим тог чланка нема у претрази. Дај пример за Гугл, јер мени ради. Што се тиче интерне претраге на латиници, то је проблем који је пријавило једно зилион корисника и који је, према томе, веома познат :) --филип 23:02, 9. септембар 2006. (CEST)

Пробај на гуглу наћи Власотинце користећи кључну реч "Vlasotince" плус "site:sr.wikipedia.org". Код тебе ради зато што вероватно утипујеш чирилицом кључну реч. Тако ради и код мене. Мало пре сам пробао. Значи стари проблемчићи нашу заједницу и даље коче. Мислио сам да је то у међувремену отклоњено (ћирилица/латиница). Поздрав--Vl 02:03, 10. септембар 2006. (CEST)

Хмм, то би требало да ради... не знам шта да ти кажем ;) --филип 02:11, 10. септембар 2006. (CEST)

Повезивање слика из других википедија[уреди]

Да ли је могуће да се искористи слика из неке друге википедије? Нпр. радио сам нешто на чланку Аутопут "Братство-јединство" и видео да Словенци имају лепу слику која показије како је пут изгледао (чини ми се) у касним шестдесетим/раним седамдесетим. Да ли могу некако само да кажем "прикажи слику са sl.wikipedia овде"?

Ђидо 22:52, 14. септембар 2006. (CEST)

На жалост, то није могуће. Мораш преузети слику са те Википедије, односно снимити је код себе на рачунар, а онда је стандардно послати овде на српску Википедију. Ако је слика под слободном лиценцом, можеш је послати на оставу, па ће онда моћи да се користи у свим пројектима Викимедије. --филип 22:57, 14. септембар 2006. (CEST)

Уклонио сам аутоматско подвлачење веза[уреди]

Пошто је било више захтјева да се уклони аутоматско подвлачење веза/линкова, или underline на нашој Википедији... Испуњено! :) --Славен Косановић {разговор} 02:12, 16. септембар 2006. (CEST)

Београд[уреди]

Има ли неко идеју шта је оно десном горњем ћошку код Београда? --  JustUser   JustTalk 14:41, 17. септембар 2006. (CEST)

Ма гдје? Face-grin.svg Face-grin.svg Face-grin.svg --Бановић пјевај♫♪ 14:49, 17. септембар 2006. (CEST)

Слике на чланку НЛО[уреди]

НЛО је изабрани чланак на Википедији на српском језику. Међутим, готово све слике на том чланку (све нумерисане слике) немају назначен статус ауторских права. Било би добро ако би се неки корисници активирали да уместо Милоша (који нам је слике послао и сад се прави блесав) нађу одакле су ове слике преузете. У супротном, слике ће ускоро све бити обрисане, а онда и дезигнација изабраног чланка постаје проблематична. --Dzordzm 04:54, 18. септембар 2006. (CEST)

Promene na softveru[уреди]

Dakle, posle nerealno velikog broja peripetija (developer sa kojim sa počeo raditi se ozbiljno razboleo i završio u bolnici, a zatim je prva primena patcha potpuno uništila glavni server engleske vikipedije), najzad je došlo do promena na softveru. Evo da ih sumiram:

 • Poboljšana latinična pretraga. Dakle, sad ako ukucate pas, nećete dobiti gomilu gluposti, niti da članak ne postoji, već ćete lepo otići na članak o psima, iako je on pisan i nazvan na ćirilici. Dakle, sređena je pretraga za imena članaka, ali ne i za sadržaj, i delove imena članaka. Dakle, ono što trenutno radi jeste ako unesete ime članka i kliknete na Idi, ako takav članak postoji u nekom od pisama, direktno ćete otići tamo.
 • Sređen rumunija bag, tj navođenje više puta latiničnog linka na ćirilični članak, takođe su rešeni problemi sa keširanjem latiničnih imena isl.. Drugim rečima, sad ne bi trebalo da možete da pišete wiki linkove na druge članke bilo kojim pismom i da radim. Test članak je Limun.
 • Rešeno je više malih bagova, Sašin bag o akcija završena, Bojanov bag o Prime, Dzordzmov bag sa stranicom za razgovor, greška u konverziji kod code tagova (ne sećam se ko je ovo tražio :), i možda još nešto što ne mogu da se setim...
 • Takođe, ono što se sigurno primetili jeste da su izbačeni tabovi za ijekavicu, pošto ionako ničemu ne služe.
 • Započet je rad na prevenciji konverziji imena članaka (npr za imena članaka na engleskom), i još je nedovršen. Zbog ovoga je i srušen server en.wiki, pošto je bilo potrebno izmeniti bazu podataka. Ono što sada radi jeste: ako stavitu u članak nešto od sledećeg: __NOTC__, __BEZKN__, __БЕЗКН__ (bilo gde u članak), naslov se neće konvertovati. Međutim, ako negde navedete link na članak tipa [[Ime članka]], taj naslov će biti konvertovan u tekstu. Za nekih mesec dana kada bude velika promena baze podataka, ući će i moje promene, pa se tada ni ovakva imena, tj reference na članak neće menjati. Takođe, pre nego što vidite promene verovatno ćete morati da uradite purge stranice, zbog lokalnog keša..


Eto tolko, u programiranju obično ispravka jednog baga pravi dva nova, tako da, ako primetite neke nepravilnosti prijavite ovde ili na moju stranicu za razgovor...

--Rainman 17:23, 20. септембар 2006. (CEST)

Још нико се није удостојио да јавно овдје похвали рад нашег мајстора за софтвер МедијаВики? Срам вас било. ;) Свака част Раинман! --Славен Косановић {разговор} 17:49, 20. септембар 2006. (CEST)

Сигуран сам да је наш пријатељ Rainman свестан колико нам значи, исто тако сам сигуран да ће наставити са радом и без похвала, ал' људски је похвалити, тако да се придружујем мом земљаку Славену! Свака част!! :) Djus reci 21:46, 20. септембар 2006. (CEST)
 • Свака част. Нарочито ми се свиђају нови табови који су заменили старе, овако је функционалније. --Ђорђе Стакић (р) 08:59, 21. септембар 2006. (CEST)

Честитке. И једна пригодна песмица поводом овог срећног догађаја. Софтвераши малени, ми смо војска права, сваког дана растемо, ко зелена трава ... --  JustUser   JustTalk 09:13, 21. септембар 2006. (CEST)

Brisanje stranice[уреди]

Stranica Street fighter je jedna od prvih koje sam napisao. Ima problema tehničke prirode pa hoću da je sredim. Pošto je izvorno pisana latinicom njenim prebacivanjem u ćirilicu dobija se potpuno nebulozno Стреет фигхтер. Između ostalog i Fighter treba da se napiše velikim slovom. Zbog toga želim da je neko od administratora obriše. Snimio sam je, prebacio u ćirilicu i posle ću je ponovo postaviti, pa će biti ok. loshmi 17:02, 21. септембар 2006. (CEST)

Ја видим ту страницу на ћирилици савршено лепо - (наизглед) сви латинични делови су остали у латиници, а ћирилица је свугде где треба. Можеш ли негде да пошаљеш скриншот (снимак екрана) да видимо како ти изгледа то. --филип 17:48, 21. септембар 2006. (CEST)

Evo snimka:

Street fighter snimak ekrana.jpg

То је ок и то је очекивано. Поправиће се то у наредних неколико дана. Ако желиш да назив "ради" у оба писма, увек можеш да преместиш чланак на рецимо "Стрит фајтер". Дакле, нема потребе брисати чланак због овога :) --филип 18:07, 21. септембар 2006. (CEST)

Stavih __NOTC__, pa bi sad trebalo da se prikazuje ispravan naslov i na ćirilici. Proverite jel svima radi? --Rainman 18:14, 21. септембар 2006. (CEST)

Radi:) loshmi 18:21, 21. септембар 2006. (CEST)

Ćirilični vekovi[уреди]

Primetih da imamo preusmerenja kao što je ХХ век, s tim da ovo nisu X-ovi, već ćirilična slova H, što je pogrešno iz očiglednih razloga, i u latiničnoj varijanti se prikazuje kao HH vek. Dakle, ovaj, i ako ih ima još sličnih treba obrisati? --Rainman 14:58, 24. септембар 2006. (CEST)

Не сматрам да их треба обрисати. Преусмерења треба брисати само у ретким случајевима кад воде у забуну или нетачно преусмеравају. Граматички неисправна преусмерења чак нису лоша. Значи, ако неко укуца Х(ерој)Х(ерој) век, (што признајем да није претерано вероватно), добиће чланак 20. век. Не видим како ово смета. Мада понављам, није да се ради о кључним преусмерењима за опстанак Википедије, тако да и ако се обришу, ништа страшно. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:07, 24. септембар 2006. (CEST)
U stvari, primetih ta preusmerenja zato što je izabrani članak o Crnjanskom imao jedan takav link (koji sam ispravio na 20. vek), tj neko je ukucao ćirilicom ХХ век i nije našao bilo šta čudno, jer je dobio dobar (plavi) link. --Rainman 16:50, 24. септембар 2006. (CEST)

Tagovi za nekonverziju ispod edit boxa[уреди]

Metodom: da si parser, šta bi u toj situaciju uradio? je rešen problem sa -{}- tagovima ispod edit box-a, tj u tkz Edittools. Eto tolko, samo obaveštenje :) --Rainman 13:20, 25. септембар 2006. (CEST)

Аутоматско избацивање са сервера[уреди]

У задње време се све чешће догађа да ме викисервер излогује сам. Онда уместо имена при уплоаду ИП адреса. Зашто? У питању је Firefox 1.5.0.7. --Vl 15:02, 26. септембар 2006. (CEST)

Kolko znam, ovih dana su prilično prepterećeni serveri Wikipedije, zato što imaju prosek od oko 17500 hitova u sekundi (tj 17500 korisnika pokušava u svakoj sekundi da pristupi nekom članku). Tako da im malo ispadaju serveri i tako to.. Najverovatnije je do toga problem. No, pokušaj ipak update na noviju verziju firefox-a, ja imam 1.0.7 i sve mi lepo radi. --Rainman 15:52, 26. септембар 2006. (CEST)

lociranje mob. telefona, koji je ukraden, izgubljen i sl.[уреди]

Наслов[уреди]

kako mogu da lociram i pronadzem ukradeni ili izgubljeni mobilni telefon.

Уколико је изгубљен - никако... батерија му се истрошила, и то је то :) Уколико је украден, и онај који га је украо (или неко други) га још увек користи, највероватније је да је технички могуће да се уђе у траг мобилном телефону, чак и уколико је промењена картица. Ти сам додуше то не можеш да изведеш - то је у стању да уради само МУП, у сарадњи са мобилним оператором. Значи, технички је могуће, али у практично, немој да се превише надаш. Без неког посебног разлога (а само проналажење мобилног телефона и хапшење лопова се не квалификује у посебан разлог), МУП се вероватно неће патити да потеже за високом технологијом како би решио ситну крађу (не треба заборавити да (у 21. веку) у већини ОУПа у Београду И ДАЉЕ КОРИСТЕ ПИСАЋЕ МАШИНЕ!!!). -- Обрадовић Горан (разговор) 17:35, 7. октобар 2006. (CEST)
Или уради оно што сам ја урадио на Егзиту када сам изгубио телефон: пошаљи са другог телефона поруку на свој да се ако је могуће поштени налазач јави ту и ту уколико нађе телефон :) Мени је упалило! :)) --Φ ί λ ι π 17:40, 7. октобар 2006. (CEST)

Koришћење слике с друге Википедије[уреди]

Како се користе слике с других Википедија? Питам јер ако куцам Image:Slika1.jpg а Slika1.jpg се налази на нпр. немачкој Википедији, на страни која припада нпр. нашој Википедији она се неће приказати. Да ли се куца Image:de.wikipedia.org/Slika1.jpg или како?

Једино да је скинеш на свој рачунар и пошаљеш на ову Википедију. Само слике са Викимедијине Оставе се могу користити подједнако на свим пројектима. --Бране Јовановић <~> 14:34, 9. октобар 2006. (CEST)


Шаблон:coor dm[уреди]

Је сада измењен. Уколико га копирате са енглеске вики додајте на крају још и |Географска_ширина|геогр._дужина . Нпр {{coor dm|59|56|N|31|02|E||СГШ|ИГД}}). Ово је додато зато што редходни уопште није ни радио, а и није било на српском него на енглеском --Јован Вуковић (р) 14:48, 14. октобар 2006. (CEST)

Монобук[уреди]

Ок, ко се веселио са монобуком? Преиметио сам да је оно [уреди] померено, и повећано абнормално. Мени се то лично не свиђа (постоји ли неки разлог за ту измену?). -- Обрадовић Горан (разговор) 19:19, 21. октобар 2006. (CEST)

Мислим да се ради о интеракцији девелопера и Саше Стефановића - у скорије време мењан је layout у Монобуку, а знамо како Саша воли да је на самој оштрици када је Монобук у питању и да не дужим даље... --Бране Јовановић <~> 19:45, 21. октобар 2006. (CEST)
То сам ја додао, још пре 2-3 недеље, вероватно ти се тек сад очистио кеш за монобук па тек сада видиш измене, иди на ту страницу и притисни CTRL+F5 и све ће доћи у нормалу. Треба да буде померено скроз уз наслов, а та абнормала је баг са кешом. --СашаСтефановић 22:43, 21. октобар 2006. (CEST)

Непостојећа постојећа страна?[уреди]

На чланак Трачна пила није могуће доћи кликом на линк са нпр. моје корисничке стране (а, колико видим, ни кликом на линк одавде), као ни претраживањем. У сва три случаја добије се информација да страна не постоји. Али, кликом на линк на некој другој страни (нпр. Гатер), до чланка се може доћи. Како то и како се може исправити?? --Matija 18:05, 29. октобар 2006. (CET)

Решено - вероватно је било латиничних слова у називу или невидљивих карактера - сада је чланак преименован и више не би требало да буде проблема. --Бране Јовановић <~> 18:13, 29. октобар 2006. (CET)

Roberto i čudne izmene u tekstu[уреди]

Dakle, juče je radio moj bot Roberto, i primenio je jedno stotinjak članaka, uočio sam par bagova koje ću još popraviti i onda ga ponovo pustiti (pre svega oko tabela). No, da skrenem pažnju na neke izmene bota. Na primer ova [2], primetićete da su delovi reči stavljeni pod -{}- tag. To je zato što su oni otkucani na latinici!! Dešava se (i to prilično često) da ljudi kucaju mešano latinicu i ćirilicu. Da bi vam ovo dokazao (pošto se na windows-u na oko ne vidi odmah), šaljem svoj screenshot, pošto su kod mene različiti fontovi za latinicu i ćirilicu, pa se lepo vidi razlika kad se uređuje tekst.

Dakle, savet: ako vidite ovakve izmene, nemoj ti ih revertovati, već popravit ono što je bot okružio sa -{}- tagovima na ćirilicu! --Rainman 12:25, 1. новембар 2006. (CET)

Предлог правила за шаблон:Вести[уреди]

Ово већ стоји на разговору о шаблону, али мало ко је нешто написао. Сада предлог стављам на гласање уз допуне које су изнели неки корисници. Ову ствар морамо да уредимо, јер је на ударном месту на Главној страни. --Поки |разговор| 18:52, 1. новембар 2006. (CET)

Гласање о предлогу и коментари о истом се налазе на Википедија:Гласање/Правила за шаблон:Вести

"Магична реч" ТРЕНУТНИМЕСЕЦРОД[уреди]

Можда би могло да се удеси да резултат ове речи буде назив месеца у генитиву и код нас; нпр, уместо да уместо резултата "новембар" изађе "новембра"? Рецимо, у хрватском језику се генитив користи (нпр. 1.11. = први студеног (а не први студени)), а некако је и логичније тако говорити јер, кад помињемо неки дан у месецу, заправо се односимо на тај-и-тај дан тог-и-тог месеца (у генитиву). Такође се и у енглеском каже: first of november - енглески језик нема падеже.

Но, и без обзира на све ово, мислим да би ова промена била добра јер ће се можда некад јавити потреба за оваквом употребом и на нашој Википедији, а, сем тога, чини ми се глупим да резултат две различите "магичне" речи (ове и ТРЕНУТНИМЕСЕЦ) буде исти. --Matija 22:34, 1. новембар 2006. (CET)


Елем, има ли још неко мишљење о овоме? :) Ја бих то сâм променио, али не знам како. --Matija 15:56, 2. новембар 2006. (CET)

Слажем се да треба променити аутпут те магичне речи ког нас, односно наместити да избацује облике који ваљају. С тим што то може да уради једино Роберт. Поред тога, треба преименовати назив те магичне речи: дакле да уместо ТРЕНУТНИМЕСЕЦРОД буде ТРЕНУТНИМЕСЕЦГЕН. До овакве грешке у преводу је дошло због тога што смо Саша и ја преводили те магичне речи (дакле један од нас двојице је ово овако превео) без икаквог контекста, а име на енглеском је, претпостављам, CURRENTMONTHGEN, где то GEN из неког разлога више асоцира на реч gender него на реч genitive. Било како било, једино Роберт може да направи ту измену, а кад то уради, онда треба да каже мени да "докрајчим ствар". Хвала што си указао на ово, Матија. :) --Φ ί λ ι π 17:52, 2. новембар 2006. (CET)

Никад у животу нисам рекао нешто типа данас је трећи новембра, већ данас је трећи новембар. Можда сам ја нешто погрешно разумио. --Милан Тешовић 10:16, 3. новембар 2006. (CET)

То је сасвим могуће, јер у српском језику тако нико не говори, иако је то тако правилно и логично рећи. Јер, када кажеш: "Данас је трећи новембар" и потом мало размислиш, увидећеш да си заправо рекао да је данас трећи месец новембар ове године, а то баш није тачно. Правилније и, свакако, логичније је рећи: "Данас је трећи (дан) новембра", ма колико да се тако ретко говорило у свакодневном говору. О томе се ради.
Други, нешто баналнији, разлог за ову промену на нашој Википедији видим у томе што већ постоји "магична" реч која за резултат има назив месеца у номинативу (нпр. новембар). --Matija 15:20, 3. новембар 2006. (CET)