Википедија:Трг/Разно

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.


Садржај

Окупљање на рођендан[уреди]

Здраво свима! Википедија на енглеском језику 15. јануара обележава 17 година од оснивања овог најуспешнијег светског пројекта. Википедијанци широм света ће окупљањима прославити овај рођендан, као и Викимедија Србије, која је дружење уредника заказала за 15. јануар у 18 сати, у просторијама Викимедије Србије (Дечанска 4/3). Обезбеђена су одређена средства за покривање путних трошкова волонтера који нису из Београда, а имају жељу да присуствују прослави. Будући да је број места ограничен, потребно је да се сви заинтересовани пријаве попуњавањем кратког формулара. Средства су ограничена, па ће предност имати они који се први пријаве. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 11:37, 12. јануар 2018. (CET)

Кампања уређивања референци #1lib1ref[уреди]

Здраво опет :) Још једну занимљиву акцију смо припремили за овај месец. Придружићемо се глобалној кампањи #1Lib1Ref, која има за циљ да мотивише библиотекаре и друге уреднике да побољшају чланке додавајући одговарајуће референце тамо где оне недостају. Кампања почиње 15. јануара и траје до 3. фебруара, а подржана је од стране Библиотеке Википедије и у бројним Викимедијиним огранцима широм света. У Србији ће ова акција бити спроведена у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, која већ четврту годину за редом реализује пројекат „Вики-библиотекар”. У уторак, 23. јануара, у 10 сати, у просторијама Универзитетске библиотеке биће одржана презентација кампање #1lib1ref, обука уређивања Википедије, а у наставку маратон посвећен додавању референци. Више о кампањи прочитајте на страници на Википедији. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 16:29, 12. јануар 2018. (CET)

Викимедија Србије:Нови конкурс за доделу микрогрантова[уреди]

Здраво свима, пре пар дана поделили смо објавили причу и резултате пројеката којима су у 2017. години додељени микрогрантове. Као што смо обећали, настављамо са овом праксом и у 2018. Отворен је позив за подношење пројеката из области слободног знања и културе. За оне који нису до сада чули за ове грантове, ево малог увода. Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и намењени су пројектима мањег обима који касније могу прерасти у веће, годишње подухвате. Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом. Право подношења пројеката имају појединци, организације, инситуције и сви они који имају добру идеју и вољу да је реализују.

Образац за подношење пројеката се преузима на овом линку и попуњен шаље на grants@vikimedija.org. Пре попуњавања обрасца, препоручујемо да пажљиво прочитате позив и услове конкурса. Од помоћи вам могу бити и информације о програмима које реализујемо и стратегија коју смо недавно усвојили. Можете нам слободно писати уколико до сада нисте писали пројекте или вам треба нека друга врста помоћи. У наставку следи временски оквир реализације конкурса:

  • 25.01.2018 — Објављивање позива за прикупљање предлога пројеката.
  • 25.02.2018 — Завршетак пријава и почетак селекције.
  • 02.03. 2018 — Први круг селекције.
  • 15.03.2018 — Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
  • 15.03 – 20.03.2018 — Почетак реализације пројеката.
  • 30. 11. 2018 — Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
  • 30. 12. 2018 — Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Позив можете проследити пријатељима, колегама и онима за које мислите да би били заинтересовани. Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате. :)--IvanaMadzarevic (разговор) 11:24, 25. јануар 2018. (CET)

Мексичка села[уреди]

Док сам од вишезначних одредница правио чланке о мексичким политичарима, приметио сам да сасвим безначајни људи имају нешто названо по себи. На пример Луис Доналдо Колосио који је постао познат теј 1990их већ је стигао да има шлепер нечега названом по себи. Висенте Фокс Кесада исто тако је добио нешто названо по њему. Ја заиста сумњам да Мексиканци штанцају сваке године нова села или преимењавају постојећа. Тако да верујем Висенте Фокс Кесада (Сантијаго Сочијапан) није насеље као што пише у чланку. -- Bojan  Razgovor  05:36, 26. јануар 2018. (CET)

Pazi, na https://en.mexico.pueblosamerica.com nađoh i Luisa u Tisiminu i Luisa u Akokajagvi. Jeste da jedan ima 10, a drugi 12 ljudi (ima i slika da imaju i neku kravu tamo), ali nije izmišljeno i piše "the town of...". Na španskom piše "la localidad". Osim sr i sh, nijedna druga wiki ih ne spominje. "Localidad" je, po definiciji "Any place occupied with one or more dwellings, which may be inhabited or not; This place is recognized by a name given by law or custom. According to their characteristics and for statistical purposes, the localities are classified as urban and rural." Tako da osim ovih sa po 10 ljudi, možemo da imamo i neke sa 0 ljudi, pošto ima tamo neka kuća i ima ime po zakonu ili običajima. --В. Бургић (разговор) 11:37, 26. јануар 2018. (CET)
Предлажем брисање бесмислених насеља али то је нашем највреднијем кориснику тешко објаснити. Он ни не чита оно што пише. Самарџија (разговор) 17:40, 26. јануар 2018. (CET)

Ista je situacija sa italijanskim naseljima npr. njima fracioni može biti jedan lokal u tržnom centru --Милићевић (разговор) 12:04, 6. фебруар 2018. (CET)

Википедијанци за медије[уреди]

Здраво свима, ближи нам се рођендан Википедије на српском језику, а с обзиром на досадашње интересовање медија за разговоре са уредницима Википедије, очекујемо да ћемо имати упита за овакве интервјуе, што поводом рођендана, тако и за неке будуће приче о Википедији. Ко је међу вама заинтересован да буде на располагању медијима на ову тему? :) Направили бисмо оквирни списак расположивих Википедијанаца а медије упућивали на њих у складу са њиховим потребама и упитима. Можете ми се јавити на мејл ivana.guslarevic@vikimedija.org. Хвала и поздрав! --Ivana Guslarevic (разговор) 14:58, 26. јануар 2018. (CET)

Помоћ[уреди]

Како да убацим инфокутију на овај чланак о апликацији?АPKPure Ако још неко зна нешто о овој апликацији нека напише у чланку. Zemljaglupanija (разговор) 12:18, 28. јануар 2018. (CET)Zemljaglupanija

Можеш да искористиш ову инфокутију. Прекопирај само и попуни параметре које знаш. Успут, требало би да средиш мало чланак, да убациш поднаслов спољашње везе, ставиш референце после зареза, мало боље форматираш чланак и убациш категорије које постоје. --Miljan Simonović (разговор) 12:43, 28. јануар 2018. (CET)
Добро,покушаћу да нађем још нешто и средим чланак. Zemljaglupanija (разговор) 10:24, 29. јануар 2018. (CET)Zemljaglupanija

Логор Јасеновац - гласање[уреди]

Јуче сам ставио слику на гласање на енглеској Википедији, ако на гласовању прође има право да буде и на првој страни један дан (као слика дана са описом). Идеја је стигла пошто су у УН отворили расправу. Неки желе ово да се сакрије и протестују, а неки би више волели да се ово обелодани.

Ко има рачун на Енглеској Википедији може да гласа, рачун треба имати бар 25 дана и 100 измена. Гласа се до 8. фебруара 2018.

Овде је линк. --Mile (разговор) 09:54, 30. јануар 2018. (CET)

Позив за волонтирање на конференцији ВикиЛајв 2018.[уреди]

Драги сви, полако нам се приближава четврти ВикиЛајв. За оне који нису до сада били на овом догађају, у питању је локална конференција уредника Википедије. По мишљењу учесника, до сада су ова окупљања била врло успешна, те ми настављамо да их организујемо, у нади да ћемо из године у годину бити све бољи. Баш из тог разлога треба нам ваша помоћ. Позивамо вас да волонтирате за време припреме конференције и у току ње. У зависности од интересовања, времена и искуства волонтера, расподелићемо послове који могу обухватати промо активности, повећање видљивости догађаја, комуникацију са учесницима или логистичке задатке. Позивамо све заинтересоване да се пријаве путем упитника, а пре тога прочитају детаљније о конференцији и волонтирању на блогу Викимедије Србије. :) - --IvanaMadzarevic (разговор) 13:46, 31. јануар 2018. (CET)

Нова албанска кампања на енглеској Википедији[уреди]

Пре неколико дана, поједини албански корисници на енглеској Википедији су започели нову кампању у виду брисања читавих одељака у разним чланцима који садрже посебне сегменте о страдању Срба на Косову и Метохији. Такве ствари су се дешавале и раније, али овога пута њихов удар је био усмерен првенствено ка општим чланцима који садрже целовите одељке о страдању Српске православне цркве на Косову и Метохији. Читав "подухват" је започет у чланку en:Kosovo Liberation Army, а потом се проширио на чланке en:Persecution of Christians и en:Persecution of Christians in the modern era, као и на чланак en:Anti-Orthodoxy. У неколико наврата, албански корисници су једнострано и без икакве расправе брисали читаве одељке, али то није прошло без реакције других корисника, тако да су њихова брисања више пута поништавана. Пошто своје замисли нису успели да спроведу "на препад", исти албански корисници су потом на страницама за разговоре у свим тим чланцима покренули иницијативу за уклањање поменутих садржаја. Тим поводом сам на истим страницама за разговоре додао одговарајућа обавештења о природи читавог тог албанског подухвата, како би остали корисници знали о чему се ту у ствари ради, а додатна обавештења сам ставио и на странице релевантних пројеката на енглеској Википедији. Сматрам да наша заједница треба да поведе више рачуна о оваквим појавама, те стога молим наше кориснике који су активни и на енглеској Википедији да обрате пажњу на овај проблем. Сорабино (разговор) 04:28, 1. фебруар 2018. (CET)

Уз дужно поштовање, али ово нема никакве везе са Википедијом на српском. Дакле, ово није Викпедија Срба, па да ми скачемо свугде где приметимо потенцијалну неправду, већ је ово Википедија на српском, а ми смо ту да целокупно људско знање понудимо на српском језику. --Miljan Simonović (разговор) 09:25, 1. фебруар 2018. (CET)
Занимљиво :) Нисам знао да је на српској Википедији забрањено објављивати информације о дешавањима на другим Википедијама и појавама које се односе на садржаје са српском тематиком. Али ето, сада смо сазнали и за ту "славну" уредбу. А када представници Викимедије куцају на врата државних и јавних установа по земљи Србији и нуде "сарадњу" онда се пева сасвим другачија песма. Уверен сам да ће људи из установа културе бити "одушевљени" горњим коментаром. Али, ко зна зашто је ово добро. Нека се свако покаже. Сорабино (разговор) 10:56, 1. фебруар 2018. (CET)
Прво, није српска (власници нису Срби), већ на српском, а друго, нико није рекао да је забрањено, само да ово није место где се Срби окупљају и јадикују, већ место где се говорници српског језика окупљају и пишу чланке на различите теме, а не само о Србији. А Викимедија Србије, коју беспотребно и бесмислено помињеш, делује на територији Републике Србије и, сходно томе, има за циљ да, између осталог, сарађује са институцијама културе из Србије. --Miljan Simonović (разговор) 11:11, 1. фебруар 2018. (CET)
Ето, сада смо сазнали за још једну "уредбу" по којој се ова Википедија не сме називати српском, иако је српска по језику, и управо је због тога од самог њеног постанка сви називају српском Википедијом, што никада до сада није било спорно. А сазнали смо и за "уредбу" о предусловима за помињање Викимедије :) Иначе, јасно је као дан да горњи коментари немају везе са суштинским стварима о којима сам овде писао, али опет кажем - све је ово веома добро, и то баш усред ове текуће јануарско-фебруарске конкурсне сезоне, па нека људи из Викимедије објасне где треба да ли организација стоји иза горњих ставова. Сорабино (разговор) 11:42, 1. фебруар 2018. (CET)

Мислим да је Миљан Симоновић мало избркао нешто. Ово је место где се о томе пише. --Mile (разговор) 11:06, 1. фебруар 2018. (CET)

Neka tamo rade sta god hoce samo nek ne dolaze sa takvim stavovima ovde. Opste je poznato iz cije perspektive se pise o temama vezanim za Srbiju tamo i sta to treba nekoga da cudi. Tamo smo mi najveci krivci za sve. --Kolega2357 (разговор) 22:51, 1. фебруар 2018. (CET)

Нове датотеке[уреди]

Поздрав, имам питање. Нисам неко време био на Википедији тако да не знам да ли се нешто променило. Само би хтео да знам да ли је све уреду ако овако поставим форографију или морам још нешто додати: Датотека

---Мирно, 12:50, 2. фебруар 2018.(CET)

Мирно: Ko je autor, i pod kojom licencom je objavljena !? Tamo se ništa ne vidi, i ne verujem da možeš ovde da sje staviš. Ako nije tvoje delo, staro više od 100 godina teško. --Mile (разговор) 11:10, 2. фебруар 2018. (CET)

Кандидат за изабрани-расправа Српски војни санитет у албанској голготи[уреди]

Чланак Српски војни санитет у албанској голготи је на расправи за сјајан чланак, комемтаре можете слати на страницу за разговор. --Mile (разговор) 09:01, 13. фебруар 2018. (CET)

Википедија на српском језику слави 15. рођендан[уреди]

Драги сви, ове недеље имамо један важан јубилеј. Википедија на српском језику – највећа јужнословенска Википедија, 16. фебруара обележава пуних 15 година од настанка. Викимедија Србије организује прославу овог јубилеја у понедељак, 19. фебруара, од 18 сати у српско-корејском Информатичком центру, Добрињска 11, Београд. За волонтере који нису из Београда, а волели би да присуствују рођендану, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем кратког формулара. Имајте у виду да су средства ограничена, па ће предност имати они који се први пријаве.

Cover photo 15 years of Serbian Wikipedia.png

За више информација прочитајте пост на блогу Викимедије Србије. Видимо се! :)--IvanaMadzarevic (разговор) 14:44, 13. фебруар 2018. (CET)

Позив[уреди]

Позивам вас све, да проверавате измене овде како би и Википедија на српском језику добила ОРЕС екстензију. (T178108) То је екстензија за проверавање измена (налик патролирању, само што она истиче лоше измене аутоматски). Zoranzoki21 (разговор) 21:12, 19. фебруар 2018. (CET)

Позив за подношење тема за конференцију ВикиЛајв 2018[уреди]

Драги сви, у априлу нас очекује четврта ВикиЛајв конференција. Многи од вас су већ на неки начин допринели конференцији прошлих година, било учешћем у организационом тиму, било као предавач или учесник. Видели сте о чему смо причали, које резултате смо представљали и до којих идеја смо дошли. Сада, када је на помолу још један ВикиЛајв, треба нам ваша помоћ. :) Ове године смо увели једну новину - уредници, волонтери, чланови заједнице могу пријавити тему коју желе да представе на конференцији. Уколико сте на конференцији помислили како желите да поделите неко ваше знање или искуство, како је она управо место да о томе причате, сада је прави тренутак да се пријавите. За оне који нису до сада присуствовали ВикиЛајв конференцији, позивамо и вас да се опробате у презентовању идеја за које мислите да би допринели заједници или резултата које сте постигли неким вашим пројектом. Тему ваше презентације можете пријавити путем кратког формулара до 11. марта. Овај позив можете проследити свим члановима заједнице за које сматрате да би били заинтересовани.

Више о подношењу тема прочитајте на блогу Викимедије Србије. Пишите нам за сва питања на kancelarija@vikimedija.org. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:16, 22. фебруар 2018. (CET)

Zasto je Startit centar zamenjen srpskokorejskim it centrom? --Kolega2357 (разговор) 11:32, 22. фебруар 2018. (CET)

И даље смо пријатељи са Стартитом, али Српско-корејски ИТ центар има више просторија које се могу користити за паралелне сесије и које су опремљене рачунарима. То је повољно због радионица. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:54, 22. фебруар 2018. (CET)
А и мало промене није на одмет :) --Ф± 00:04, 23. фебруар 2018. (CET)

Позив на учешће у уређивачком маратону #WikiGap – Belgrade[уреди]

Драги сви, позивамо вас да се нам придружите на уређивачком маратону #WikiGap у Београду, 7. марта у Српско-корејском информатичко приступном центру у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе. Маратон је глобалног карактера и одржава се у 40 земаља. У Србији ће тема бити Жене - лидерке из сенке, а организује се у сарадњи амбасаде Шведске и Викимедије Србије. Пошто је број места ограничен, позивамо вас да се пријавити на страни догађаја на Википедији, а они којима је потребна рефундација путних трошкова, могу попунити упитник. Такође вас позивамо да маратону допринесете онлајн, ако не можете да дођете тог дана у Београд. Поред тога, на страни догађаја на Википедији можете предложити о којим женама учесници могу писати. Више о целом пројекту прочитајте на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 13:44, 26. фебруар 2018. (CET)

IvanaMadzarevic дали знаш дали ове године буде ЦЕЕ ко прошле ? Дали је нешто планирано или наредних година ? --Mile (разговор) 14:22, 26. фебруар 2018. (CET)

@PetarM: Колико сам ја у току биће --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:38, 26. фебруар 2018. (CET)

ΝικόλαςΜπ. значи цела заједница (и остале државе ЦЕЕја) ? --Mile (разговор) 14:40, 26. фебруар 2018. (CET)

Па вероватно као и свих претходних година. Код нас обично буде у мају. Имаш на мети детаљније --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:44, 26. фебруар 2018. (CET)
@PetarM: биће и ове године ЦЕЕ Пролеће такмичење. Као и увек, трајаће од 21. марта до 21. јуна. Све ће бити на време јављено, овде и на блогу и на страни такмичења, када је будемо направили. :) Ево линка до мете. --IvanaMadzarevic (разговор) 14:54, 26. фебруар 2018. (CET)

Спорна питања[уреди]

Фудбалска репрезентација Србије.--Soundwaweserb (разговор) 21:45, 5. март 2018. (CET)

Срећан 8. март![уреди]

Срећан 8. март свим колегиницама на Википедији на српском језику.

--Soundwaweserb (разговор) 08:57, 8. март 2018. (CET)

Кошаркашка репрезентација Србије[уреди]

Истакнута је објава да је чланак, делом или у потпуности "Промашена тема", а као разлог у разговору о чланку наводи се преопширност истог што, дословце, нема додирних тачака са промашеном темом. Сматрам да шаблон "Промашена тема" унапред штети и да га треба уклонити DusanSilniVujovic (разговор) 23:12, 12. март 2018. (CET)

Добро да нису препричани и тајм-аути утакмица. Жељни реванша, за пораз у групи, "Орлови" су одиграли најбољу одбрану на целом турниру, лимитирајући Аустралијанце на свега 14 датих поена у првом полувремену што никада није забележено у овој фази Олимпијског кошаркашког турнира. Питање победника ниједног тренутка није доведено у питање, па је коначним резултатом 87:61 Србија отишла у ново финале. Неценциклоепдијски, новинарски стил. Право место за разовор је страница за разговор чланка. -- Bojan  Razgovor  23:51, 13. март 2018. (CET)

Уређивачки маратон на тему пантомиме[уреди]

Здраво свима, трећу годину за редом, у сарадњи са Светском организацијом пантомимичара, организујемо уређивачки маратон у писању чланака из области пантомиме. Претходна два маратона донела су преко 50 нових и допуњених чланака на Википедијама на српском и македонском језику о знаменитим пантомимчарима, представама, техникама глуме и пантомиме, организацијама… И ове године ће нам се придружити колеге који уређују Википедију на македонском језику, а маратон ће бити део Прве светске конференције о пантомими, која се одржава у Београду од 17. до 23. марта. Светска организација пантомимичара је обезбедила литературу као изворе за писање чланака, а очекује се да ће и сами учесници конференције донирати књиге и друге записе на ову тему. Позивамо вас да се придружите у писању и допуњавању чланака из ове области, у четвртак, 22. марта у просторијама Српско-корејског информатичког приступног центра, у периоду од 10 до 16 сати. За уреднике који нису из Београда, а желе да присуствују догађају, омогућена је рефундација путних трошкова пријавом на мејл: kancelarija@vikimedija.org. Наравно, увек можете допринети овој теми и онлајн. :) Поздрав! --Ivana Guslarevic (разговор) 15:35, 15. март 2018. (CET)

Петрово Поље (Сјеница)[уреди]

Ако неко може да исправи да чланак Петрово Поље (Сјеница) води на чланак en:Petrovo Polje (Sjenica) а не на en:Petrovo Polje који је преусмерење на чланак en:Petrovo који је взо ... иначе чланак en:Petrovo Polje (Sjenica) води на Петрово Поље (Сјеница) --SrpskiAnonimac (разговор) 12:04, 17. март 2018. (CET)

 Урађено -Александар Живковић () 12:09, 17. март 2018. (CET)

Почиње ЦЕЕ Пролеће 2018[уреди]

Здраво свима... Четврто по реду ЦЕЕ Пролеће почиње за два дана. Ово такмичење на Википедији има за циљ писање и допуну чланака о темама из земаља Централне и Источне Европе, а настало је као резултат сарадње Викимедијиних огранака и заједница из овог региона. Учесници могу почети са изазовом симболично на дан почетка пролећа – 21. марта, а снаге ће одмеравати до 31. маја. За најбоље следе награде – телевизор, екстерни хард диск и књига Европа пред Први светски рат. Позивамо све заинтересоване да се пријаве. То могу урадити преко стране такмичења на Википедији, а детаље могу прочитати на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 12:54, 19. март 2018. (CET)

IvanaMadzarevic: Таман сам се заинтересовао, али дали можемо неке књиге или слично уместо Хај-фај справа. То сам хтео предложити веч на почћетку, и прошле беше технике. Бон за књигу рецимо ? Шта има боље. --Mile (разговор) 13:00, 19. март 2018. (CET)

@PetarM: Покушавамо сваки пут различите награде да обезбедимо. Могу књиге наравно, али смо их већ додељивали. И књиге и ваучере за куповину. Проблем је кад људи нису из Србије, па не могу ни да искористе те ваучере. Сад смо направили микс, тако да је једна од награда књига. Очекујемо одговор од међународних организатора, требало би да две похвале такође буду књиге. :) --IvanaMadzarevic (разговор) 15:32, 19. март 2018. (CET)

Отворен позив за регистрацију учесника ВикиЛајв 2018 конференције[уреди]

Здраво свима, за мање од месец дана очекује нас четврти ВикиЛајв који ће бити у знаку 15 година Википедије на српском језику. Одржава се 14. и 15. априла у Српско-корејском Информатичко приступном центру (Добрињска 11) у Београду. Припремили смо програм који ће бити занимљив онима који година уређују Википедију, али и онима који тек почињу или ће се у наредном периоду укључити у заједницу. Причаћемо о томе како је некад изгледала Википедија и шта се све изменило током ових 15 година, говорићемо о масовним уносима, као и о покретању радионица уређивања Википодатака. За новe колаче припремили смо јавни час уређивања Википедије (неопходна је пријава), али и сесију на којој ће администратори говорити о систему контроле на Википедији.

Цео програм је доступан на страни догађаја на Википедији, а можете пратити и Фејсбук догађај.

Позивамо све заинтересоване да се региструју попуњавањем формулара, а детаљније о овом теми можете прочитати на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 12:39, 22. март 2018. (CET)

Hr.wiki ponovo počašćena u medjima[уреди]

Ekipa, kolege sa susednog projektta ponovo počašeni u jednom mediju i od par profesora na istu tematiku kao pre par godina. Inače interesantno da se srpskojezični deo projekta ne pojavljuje ovde kao kros-wiki referenca za poređenje, nego en. i de. wiki. Ne bi bilo loše da se zapitamo malkice zašto. Tj. da li ima u toj priči o ekvidistanci, kad se implicitno razmatra i naš projekat u ovom konteksu, zrnca istine. Kakvi su nam članci ove tematike? --ANTI_PRO (разговор) 19:45, 26. март 2018. (CEST)

@Ivan VA: Izgleda su i domaći mediji objavili za hr.wiki [1].--Soundwaweserb (разговор) 16:29, 29. март 2018. (CEST)

Читао сам поједине коментаре у вези са овим на њиховом тргу и оно је заиста јадно. Благо речено јадно. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 12:51, 31. март 2018. (CEST)

Pošto je komentare sa njihove verzije trga premestio jedan od administratora pa ih sada nije baš lako naći, evo linka ako drugi žele (pro)čitati. --89.111.226.73 (разговор) 13:18, 31. март 2018. (CEST)

@Soundwaweserb: Inače, i Miljenko Jergović se u svojoj kolumni oglasio povodom kontroverznog sadržaja na hr.wiki. --ANTI_PRO (разговор) 01:00, 3. април 2018. (CEST)

@Ivan VA: Ivane, sve je jasno i šta se dešava tamo, kad sam govorio da je srpska vikipedija oaza neutralnosti i pristojnosti, nisam preterivao i nisam za džaba hvalio ovaj projekat koji ima kvalitet. U svakom slučaju, mene su na hr.wiki blokirali i nemam veze sa njima, a razlog, ni manje ni više zbog onog serb u mom nadimku. Navodno to ne može tamo nacionalni predznak, a admin im bio korisnik Šokac! Toliko o njima.--Soundwaweserb (разговор) 01:08, 3. април 2018. (CEST)
@Soundwaweserb: Ja sam se baš neki dan žučno raspravljao sa Kuburom, jer namerno, kao što je IP ispod napisao, sklanja aktuelne debate sa tamošnjeg trga i namerno cenzuriše. I na kraju sam odustao. Inače, pogledaj ovaj moj post dole na kraju. Imamo i mi itekako vlastitog prljavog veša. Krajnje je vreme da se malo poradi na tome. Ili ćemo stalno bili uvlačeni u ovu priču ekvidistance, sa pravom. --ANTI_PRO (разговор) 01:21, 3. април 2018. (CEST)
@Ivan VA: Kad se sve uporedi, opet je sr.wiki mnogo, mnogo, mnogo ispred njih. U svim segmentima. Pogledaj samo dijalog ovde i tamo. Sve će ti biti jasno. Ovo je slobodna enciklopedija, a tamo svi znamo o čemu se radi. Toliko.--Soundwaweserb (разговор) 01:29, 3. април 2018. (CEST)

Kome treba zahvaliti za pravljenje prljavog veša i kome za njegovo pranje? -- Bojan  Razgovor  04:12, 3. април 2018. (CEST)

Тражимо најбоље Википедијанце за стажирање у установама културе[уреди]

Wiki I Want You For Wiki.jpg

Драги уредници,
Вероватно вам је познат ГЛАМ програм стажирања у институцијама културе, који спроводимо већ неколико година у циљу двосмерних сарадњи са овим установама, односно квантитативном и квалитативном увећању садржаја Википедије и представљању културно-историјског наслеђа наше земље на Википедији и другим вики пројектима. Ове године ћемо усмерити све снаге да устоличимо овај програм као један од значајно плодоносних и обострано корисних програма сарадње са институцијама културе. С тим у вези, потребни су нам уредници Википедије који би били ангажовани као Википедијанци стажисти у додељеним ГЛАМ установама. Они би провели један до два месеца у културној установи обављајући послове дигитализације, постављања дигитализованог материјала на Викимедијину оставу и друге вики пројекте, писању, допуњавању и илустровању чланака на Википедији, организовању и држању обука и радионица уређивања Википедије за запослене у установи, а пре свега као ГЛАМбасадори :), односно представници и лобисти нашег покрета ширења слободног знања.
Посао се обавља у пуном радном времену (8 сати дневно, 40 сати недељно), а са стажистом се закључује Уговор о привременим и повременим пословима. Предвиђена месечна нето зарада је 450 евра у динарској противвредности.
Напомињемо да су нам потребни стажисти из скоро свих крајева земље, с обзиром на (растуће) интересовање институција културе за овај програм. Конкурс је отворен за све, али је најпре намењен вама, активним уредницима Википедије. Чланови заједнице ће имати посебну предност, поготово они који имају искуства у раду са институцијама културе. Пријаве можете слати на имејл kancelarija@vikimedija.org, уз обавезне напомене у којим месецима до краја године сте расположиви за ангажовање и у којим местима у Србији сте расположиви да стажирате.
Комплетан текст огласа можете прочитати на нашем блогу и сајту. Чекамо вас и радујемо се новој заједничкој вики авантури. :) Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 12:03, 29. март 2018. (CEST)

Априлско окупљање Википедијанаца[уреди]

Ћао. Поново организујемо окупљање. Окупићемо се у канцу Викимедије Србије, у среду, 4. априла, од 18 часова. Ово априлско дружење наменићемо четвртој локалној конференцији уредника Википедије – ВикиЛајву 2018. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже, а они који нису из Београда могу се пријавити за рефундацију путних трошкова. Прочитајте више на нашем блогу и страни догађаја на Википедији. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:54, 30. март 2018. (CEST)

Poređenje istorijskih članaka vezano za ratove na hr. i sr.wiki[уреди]

Novinari Jutarnjeg lista su pre par meseci (što sam tek sad video) napisali poučan i indikativan članak, gde porede idređene članke recentne istorije (ratovi 90ih) na srpskojezičnoj i hrvatskojezičnoj Vikipediji. I u poređenju „smo“ prilično loše prošli. Članci puni mitomanije, jednostranosti i POV-a.

Iako mislim da realno ovo nije slika i prilika naše verzije projekta — imajući u vidu da je većina ovih članaka napisana pre oko 7, 8 godina i da se od tad pisanje „ovakvih“ članaka ovde retko više sreće (ali i da isti od tad nisu dorađivani) — želim da upitam zajednicu da li ne bi mogli da nađemo način da ovo dovedemo u red. Konkretno razmišljam da bi bilo dobro da se ove godine pokrene tematsko takmičenje sa striktno zadanom temom (ili *Drugi svetski rat u Jugoslaviji* ili *Raspad SFRJ*)? Mislim da je krajnje vreme da se poguraju ove stvari, jer realno kad se ovakve stvari pišu po medijima, ne odražavaju realnu sliku stvari i napretka ovde. Pošto volonterski ne ide (jer niko neće da piše), onda možda stvaranjem „pull faktora“ (tj. lukrativne nagrade).

Pošto je, koliko kapiram, Vikimedija Srbije infrastrukturno zadužena za ovakve stvari, Filipe (@Dungodung:) i Ivana (@IvanaMadzarevic:), stavljam vas u ping. --ANTI_PRO (разговор) 01:16, 3. април 2018. (CEST) ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @Ivan VA: Не бих се сложио са тобом да је тема Другог светског рата у Југославији овде слабо обрађена. Мислим чак да је та тема код нас најбоље обрађена у односу на остале језички сродне Википедије. Поводом некадашњег Дана републике, 29. новембра прошле године Викимедија Србије и Музеј Југославије су направили акцију Викимаратон у којој су писане биографије личности из периода СФРЈ. Тада се видело да су о свим значајнијим личностима већ написани чланци, а у Викимаратону су обрађене неке много мање значајне особе. Мислим да би се то догодило и са тим такмичењем о Другом светском рату, јер је све главно већ обрађено, сада га само треба можда допунити. Ја сам као једно од капиталних дела на ову тему започео веома обимну Хронологију Народноослодбилачке борбе подељену на 49 ратних месеци.--Pinki (разговор) 11:32, 3. април 2018. (CEST)

Nije problem (ne) spomenuti Ustav iz 1974., vec stil pisanja i oslanjanje na novinske clanke umesto na objektivne istoricare. -- Bojan  Razgovor  04:51, 3. април 2018. (CEST)
Искрено, нисам сигуран да је паметно да ВМРС организује нешто што је толико политички обојено. Генерално се држимо неутралнијих тема, јер смо свесни контраверзе које могу да настану и из њих, а камо ли пипавих тема. Но, ако постоји јако становиште заједнице да се томе прида значај, није проблем подржати тако нешто. --Ф± 05:43, 3. април 2018. (CEST)
@Dungodung: Pa nije politički obojeno ako se piše enciklopedijski na temu, kao i sve ovde. Obrazloženje ne mora da bude političko, može da se kaže da se organizuje iz pukog interesovanja za dotičnu temu. Kao i za astronomiju pre godinu ili sl.
al realno Filipe ako gledaš ova priča kad tad mora da se postavi na dnevni red. Verujem da smo kod medija u Srbiji dosta drugačije kotirani, ovde se (iz različitog društveno-političkog konteksta od Hrvatske koji kapiram) stvari manje gledaju kroz ovu prizmu iz novinskog članka. Tamo je ovo premeravanje dosta veće. Al nije da nemaju poentu. Jer realno toliko smo puta zbog ovih stvari bili u medijima, i bojim se da odgovorom -do it yourself, jer je to motto Vikipedije- stvari neće prestati. Možda ćemo pola javnosti ubediti u ovo i oni to ispoštovati (da su -oni- primerni krivci jer su ovakvi ovi članci jer niko neće da piše), ali uvek će biti druge polovine ili te treće trećine koja će da se bavi premeravanjima i kontroverzama. Imajući to u vidu, jedini iskorak napred je da se ovde kod nas napravi suptilna inicijativa da se zakrpi ta rupa, rugla članaka koje imamo. I onda ostaje jedino neko takmičenje ili tako nešto, da se stvari poguraju. Meni je to očito. Jer sam prihvatio argument da će uvek biti deo javnosti koji neće prihvatiti -do it yourself- motto. To je realnost. Mora se nešto poduzeti. --ANTI_PRO (разговор) 11:26, 3. април 2018. (CEST)

@BokicaK: Bojane nijne problem u tome. Problem je što niko neće da piše te članke. Svi ovi članci su napisani pre 10 godina, verovatno i više, i od tad ih niko nije minimalno pipao. Danas ovakvo nešto ovde ne bi prošlo. Dakle, ja na njih gledam kao na nasleđe projekta iz njegove početne faze. Ne možeš ozbiljno danas (2018) da tvrdiš da se ovde o tim temama piše na nivou citiranja Kurira i Informera. Dosta knjiga je i javno objavljeno u pdf. na netu itd. Al moramo da raščistimo sa ovim. Da se bar malo dovedemo u redi, pročitaj gore moj odg. Filipu da se ne ponavljam. --ANTI_PRO (разговор) 11:26, 3. април 2018. (CEST)

@Pinki: Jesti ti napisao mnogo, najviše, krš članaka iz NOR. Al su oni prevashodno, koliko sam video vezane za linčnosti narodnih heroja. Ali glavni tematski članci su nam očajni. Gde se stvari načelno pišu (bitke, razmatranja, političke proklamacije). A oni su najčitaniji. Inače, ostale strane u ratu (van NOVJ) su prilično slabo odrađene. I to je tek što se tiče WWII.

Pročitaj ovaj članak u Jutarnjem. On se referiše na ratove 90-ih. Tu smo još gori. Upravu su ljudi. --ANTI_PRO (разговор) 11:37, 3. април 2018. (CEST)

@Ivan VA: Слажем се са тобом да би се тема значајно могла проширити, мада није једина. Један он невероватних примера на нашој Википедији је и чланак Гаврило Принцип који је прекратак и где се о његовом животу пре атентата говори само у једној реченици — Гаврило Принцип “сеоски син" се школовао 1914. у Београду, а пре тога у Сарајеву и Тузли. Навео сам ово као пример иако није везано за Други светски рат, али је пример чланка о битној особи из националне историје који у суштини не постоји. Не разумем шта значи тај термин крш чланак. Ја нисам крив што неко није желео да опширније да пише чланке о ЈВуО. --Pinki (разговор) 11:59, 3. април 2018. (CEST)
@Pinki: „Krš članaka“ je sleng xD Kad kažem -krš članaka- mislim da si napisao -tucu članaka-, veliku količinu, što je za svaku pohvalu :) Inače, da slažem se sa tobom vezano za Principa. Tu nepokrivenost smo najbolje videli pre 4 godine kad se u celom svetu komemorisao početak I sv. rata. Ne samo ceremonijalno, nego i akademski (mnogo naučnih knoferencija, radova itd.). I pošto je tema bila nonstop zastupljena u medijima, videlo se koliko smo tu slabi. Koliko su nepokrivene teme iz Prvog rata. Samo je razlika u tome, što iz dubljih (društveno-političkih razloga) ova tema WWII i poslednjeg rata se non stop svako malo pojavljuje u medijima i mi po pravilu bivamo prozvani. Dok je Prvi rat bio u medijima i otišao, kod ove druge dve teme se to ne dešava. I zato ciklično svaki put 3 ili 4 puta u godini nas lupe po glavi. I mi imamo tu realnost: ili ćemo uraditi nešto povodom toga i planski nekako zakrpiti tu rupu ili će se i u buduće ciklično pojavljivati ovakvi članci kao u Jutarnjem svaka 3-4 meseca i lupati nas po glavi, kao što to rade poslednjih 10 godina u pravilnim razmacima. Druge nema nego da se nekako ta tema zakrpi povećavanjem kvaliteta i sređivanjem stanja. --ANTI_PRO (разговор) 12:48, 3. април 2018. (CEST)
@Ivan VA: сложила бих се са Филипом. Јесте да се пише неутрално, али увек ту буде шкакљивих ствари. Ако има интересовања у заједници, можемо да организујемо такмичење (ако нема, слаба вајда од организације). --IvanaMadzarevic (разговор) 12:52, 3. април 2018. (CEST)
@IvanaMadzarevic: Oke, evo ja sam pokrenuo raspravu pa nek se ljudi uključuju. Samo, glede tematike i razmišljanja o ovome, — uvek — treba imati u vidu šta je alternativa i koja je. A ako se malkice tako razmisli, videće se ustvari da je ovo stanje sada najgore. Alternativa je status quo. A to znači perpetuiranje ovih i sličnih članaka kao u Jutarnjem sledećih 10 godina, kao i prošlih 10 godina. Ako se na nekom takmičenju, uz kvalitetan žirij koji strogo pazi na enciklopedičnost i relevantnost referenci, primerom ne pokaže kako ova tema može da izgleda (bar delom, ne moramo sve članke da popravimo, čisto da se pokaže), onda ne znam kako. Only way forward. Ili to ili ovaj ogavni status quo. --ANTI_PRO (разговор) 13:00, 3. април 2018. (CEST)

Двоструки налози[уреди]

Чекјузер провером је утврђено да иста особа управља налозима Rastko Milenkovic (разговор · доприноси), Mudracc (разговор · доприноси) и Ligg12 (разговор · доприноси) (и Shtraus12 (разговор · доприноси), као обзнањеном дуплом налогу корисника Ligg12). --Ф± 23:10, 4. април 2018. (CEST)
Можете обрисати све споредне налоге, молим вас немојте брисати мој главни, молим вас. Извињавам се на кршењу правила Википедије. Стварно ми значи уређивање на википедији, то ми је део живота молим вас ми нејмоте брисати овај налог, молим вас. --Rastko Milenkovic (разговор) 23:18, 4. април 2018. (CET)

Толико ти значи да си само у току једног дана направио три паралелна налога --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:32, 4. април 2018. (CEST)
Знам да сам испао веома гл*п, али уложио сам много труда у Википедију, знам да сам испао као варалица и лажов али не желим да изгубим све моје доприносе. Сво своје време сам провео овде. --Rastko Milenkovic (разговор) 23:34, 4. април 2018. (CET)
Ниси испао варалица и лажов већ јеси варалица и лажов оног момента када си користио своје лутке и гласао за самог себе. А такво понашање је строго забрањено и кажњава се трајним блоком --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:37, 4. април 2018. (CEST)
Молим вас, уколико направим још један такав налог да ми дате трајни блок, молим вас стварно, молим вас. Немојте молим вас! --Rastko Milenkovic (разговор) 23:38, 4. април 2018. (CET)
Не желим да изгубим једино што радим у слободно време, молим вас. --Rastko Milenkovic (разговор) 23:41, 4. април 2018. (CET)
Знам да сам начино огромну грешку, али молим вас могу ли другу шансу, молим вас. --Rastko Milenkovic (разговор) 23:52, 4. април 2018. (CET)

 Коментар: Има коректне доприносе и труди се, мада крши једно од правила Википедије. Видим да моли за другу шансу, што се мене тиче ја бих му је пружио уз будуће надгледање, с тим да се сви луци блокирају на неодређени период -Александар Живковић () 00:08, 5. април 2018. (CEST)

 Коментар: уколико је баш и неопходно, блокирати власника на одређени период -Александар Живковић () 00:10, 5. април 2018. (CEST)

Ako čovek ovoliko moli i želi da uređuje, pustite ga. Ako je nužno zbog važnosti poštovanja pravila, dajte mu manji blok. Al što se mene tiče, ako se već izvinuo i ogradio od svega ovoga (što je za mene glavno u celoj priči), onda je ok. --ANTI_PRO (разговор) 00:57, 5. април 2018. (CEST)

Једина грешка је што је користио налоге за гласање, мада је могао да пријави. Није страшно имати више налога, али пошто је замолио и видим да се каје... Не треба га блокирати у сваком случају, једино да му евентуално одузму статус аутоматски патролисаног, да то буде нека последица, па кад се опет докаже да му врате.--Soundwaweserb (разговор) 01:14, 5. април 2018. (CEST)

Слажем се са Саундом само мислим да му не треба одузети право аутоматски патролираног јер ће се беспотребно затрпавали СИ конструктивним изменама -Александар Живковић () 01:29, 5. април 2018. (CEST)

 Коментар: Мислим да треба поштовати правила и да администратори предузму одређене мере без обзира што ће корисник „да изгубим једино што радим у слободно време”. Знам да је много корисника било блокирано због оваквог прекршаја. Свако непоштовања правила биће пример за нове прекшиоце, „кад се правила могу прекршити због њега, зашто не могу због мене” --Drazetad (разговор) 10:40, 5. април 2018. (CEST)

Колега нема ни 13 година (седми разред?) и већ се покајао... Леп је дао допринос и у чланцима, површно сам погледао. Знам да се нека казнена мера мора предузети, али предлажем да буде привремена и кратка. --Stripar (разговор) 11:16, 5. април 2018. (CEST)

 Коментар: У потпуности се слажем са Дразетадом овакво понашање треба санкционисати. Нема ни 13 година, а већ вара и подмеће. Важно да је сам себи доделио три споменице са лажних налога и да је на Корисничкој страници налепио Вики заклетву — Нећу правити лажне налоге (сокапете) (нити их имам, ово је један једини мој налог); --Pinki (разговор) 11:26, 5. април 2018. (CEST)

Викизаклетву коју сам ја креирао и коју је ископирао од мене. Хехех. Zoranzoki21 (разговор) 11:39, 5. април 2018. (CEST)

 Коментар: Овакво понашање сматрам безобразним, а још да у исти дан креира три налога, и користи их на расправи у сопственој номинацији за враћачко право... Зашто није пријавио те налоге. Ја то не знам. Ако сам ја могао да пријавим налог Zoranzoki21~commons да је то мој налог и зашто сам га креирао, онда не разумем зашто није он. Zoranzoki21 (разговор) 11:39, 5. април 2018. (CEST)

 Коментар: како правила налажу, иде блок на одређено време. -Александар Живковић () 12:25, 5. април 2018. (CEST)

Кажете да нема ни 13 година, а овамо га називате лажовом, варалицом и слично? Па то је дијете, не знам чему толика окрутност. Наравно да је погријешио, али да ли са толико година може бити у потпуности свјестан тежине свих поступака? Ово је толико страшна грешка за дијете од 13 година да му се не може прогледати кроз прсте ако већ има солидан допринос википедији? Схватио је да је то погрешно, заиста би било неразумно дати му дужи блок или трајан како правила налажу. -- Vux33 (разговор) 19:42, 5. април 2018. (CEST)

Slažem se sa Vuxom i Striparom gore. Nisam to video kad sam pisao komentar. Jasno se ogradio od svojih postupaka. I još ima 13 godina. Zrelo ponašanje za 13 godišnjaka da se ogradi i izvine. Sasvim dovoljno. Ponašanje za pohvalu. --ANTI_PRO (разговор) 19:59, 5. април 2018. (CEST)
Упутио је извињење, побогу има само 13 година, покајао се. Не треба га блокирати. Остале налоге је блокирао Милићевић, а он је средио своју корисничку страницу.--Soundwaweserb (разговор) 20:11, 5. април 2018. (CEST)
Пошто је све сређено, да завршимо ову расправу и да можда сагледамо кроз прсте овај пут. -Александар Живковић () 20:19, 5. април 2018. (CEST)
Хвала вам на разумевању, убудуће ћу размишљати шта радим и како радим. --Rastko Milenkovic (разговор) 21:20, 5. април 2018. (CEST)

Дакле @Rastko Milenkovic:, што се мене тиче ја ћу овај пут да ти прогледам кроз прсте, искључиво због твојих година. Понови ли се нешто слично следећи пут пауза ће бити поприлично дуга. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 22:00, 5. април 2018. (CEST)

У реду. --Rastko Milenkovic (разговор) 23:54, 5. април 2018. (CEST)

Реп или хип-хоп?[уреди]

Потребно ми је мишљење заједнице, пошто не бих да било какве крупније ствари самоиницијативно радим.

Наиме, неки праве дистинкцију између репа и хип-хопа, сматрајући први делом другог и наводећи да хип-хоп, поред репа, садржи Ди-џејинг, брејкденсинг и цртање графита. Међутим, у данашње време је ово све исто, сви су и репери и хип-хопери, а и генерално људи не праве разлику између ова два термина. Тако је и код нас на Википедији све помешано, поготово код категорија. Моје питање је да ли раздвајати ова два и, ако да, како. Како категорисати чланке о музичарима — [унеси земљу] репери или хип-хоп музичари? --Miljan Simonović (разговор) 22:02, 28. април 2018. (CEST)

У хипхоп спада управо то наведено. С обзиром да реп спада под хипхоп, репери се могу назвати и хип-хоп музичарима. Мислим да је апсолутно свеједно да ли ће бити репери или хип-хоп музичари. --MareBG (разговор) 23:13, 28. април 2018. (CEST)

Додуше и ди-џејинг је један од елемената хипхопа па исто тако постоје диџејеви усресређени на прављење хипхоп музике. Мислим да би боље било оставити кат. репери а ко зна можда једног дана почну да се праве чланци и о диџејевима усресређеним на хипхоп. Хипхоп музичари је ипак појам који обухвата и једне и друге. --MareBG (разговор) 23:40, 28. април 2018. (CEST)

Покретање радионица за рад на Википодацима[уреди]

Здраво свима. Онима који су били на ВикиЛајву вероватно је позната презентација Горана Миловановића о Википодацима. Поред упознавања са овим Вики пројектом, презентација је била осмишљена са идејом најава радионица у наредном периоду. Радионице ће служити заинтересованим члановима заједнице да се упознају боље са Википодацима, али и да буду део Викидата заједнице у Србији. Обуку ће држати Горан у Српско-корејском ИТ центру, а прва ће највероватније бити одржана крајем јуна. Прва радионица трајаће током једног дана (6 сати), а након њене реализације и оформљавања радне групе, биће дефинисана даља динамика рада. Овом приликом позивам све заинтересоване да се пријаве на мејл ivana.madzarevic@vikimedija.org са кратким објашњењем зашто су се пријавили. Наглашавам да су места ограничена и да ће група бројати до 15 људи. --IvanaMadzarevic (разговор) 14:47, 8. мај 2018. (CEST)

Дупле категорије[уреди]

ΝικόλαςΜπ. , @Soundwaweserb:, @Miljan Simonović:, @Ранко Николић: Чему служе дупле категорије у спортским чланцима? Категорија:Фудбалери по државама и Категорија:Фудбалери по националности. Тако да је и за остале спортове, погледати главне категорије спортисти по државама и спортисти по националности, у обје категорије стоје поткатегорије "атлетичари по државама" и "атлетичари по националности", " фудбалери по државама" и фудбалери по националности"; у обје категорије такође стоје поткатегорије "српски спортисти", " чешки спортисти" итд. У чему је разлика и смисао постојања тих дуплих категорија? Ја предлажем селективно брисање као што је @Djordjes: урадио са категоријама везаним за бициклисте. Испразнити потпуно категорију "Спортисти по националности", тј. обрисати све категорије из ње, а ботом уклонити обрисане категорије из свих чланака. Или то уредити као на енглеској википедији. Код Енглеза се те двије категорије зову:

  • "Sportsmen by nationality", гдје стоје поткатегорије аустријски спортисти, енглески спортисти итд. и
  • "Sports competitors by nationality" гдје су поткатегорије као кошаркаши по националности итд.

То би било добро да се среди, овако стоји дуго времена и нема баш смисла. Означио сам администраторе, ако сматрају да треба обрисати. -- Vux33 (разговор) 10:30, 14. мај 2018. (CEST)

@Vux33: Само једна исправка, једино ја међу њима нисам администратор. Што се тиче предлога, слажем се са Вуксом.--Soundwaweserb (разговор) 10:36, 14. мај 2018. (CEST)
О овоме је и раније било речи. Званично, рецимо, аустријски фудбалери и фудбалери из Аустрије нису нужно исти људи, па би требало да постоје обе категорије. Међутим, ми то немамо разграничено и питање је да ли желимо да то буде разграничено. Ако не, онда коју врсту категорија желимо? Досад готово искључиво постоје категорије [унеси земљу]-ски фудбалери, односно имамо категорије по националности. Уколико желимо да ова врста категорија остане (што је по мени скроз океј), онда би у овом случају требало обрисати категорију фудбалери по државама и све што до ње води преусмерити на категорију фудбалери по националности. --Miljan Simonović (разговор) 11:00, 14. мај 2018. (CEST)

@Vux33: Лако је видети зашто је то тако. Категорија по националности је отворена 2008. (лично мислим да је погрешна) Друга по државама је отворена пре неколико година. На примедбу (сличну твојој) коју сам дао, аутор друге се успротивио, а администратор којем сам се обратио није реаговао. Тако да имамо две истоветне категорије у више спортова. Слажем се да се треба променити, али ни под једним од та два назива. У категорију по државама имамо спортисте из 40-ак земаља које нису државе као Фарска острва, Гренланд, Макао, Хонгконг, Кукова Острва, Америчка Самома, Порторико, Гвам, Северна Маријанска Острва, Ангвила, Бермуде, Гиралтар, Гвам , Кајманска острва, Косово. Британка и Америчка Девичанска острва и још 20-ак, чији је спортисти такмиче на олимпијским играма, светским и континенталним првенствима у свим спортовима. Предлажем да се категорије зове „Спотисти по земљама”, јер је земља је широк појам (од њиве до државе) и све наведена територије и званичне државе ова категорија покрива. --Drazetad (разговор) 11:55, 14. мај 2018. (CEST)

@Soundwaweserb:, Ниси админ, али се бавиш углавном спортом, као и Дражета. :) @Miljan Simonović:, тачно је да то нису нужно исти људи, али су категорије на википедији потпуно исте. Узмимо за примјер само атлетичаре: у категорији атлетичари по државама има 96 поткатегорија, док у категорији атлетичари по националности има 61 поткатегорија. У питању су исте поткатегорије (амерички, аустријски атлетичари итд.) само што неко није нашао за потребно да тих 35 додаје у двије исте категорије, као што је случај са осталима. Не видим ни један разуман разлог да ситуација са тим категоријама остане иста каква је сад, али како хоћете, ја сам само предложио. @Drazetad: је такође дао разуман приједлог, нешто би ваљало да се одради. -- Vux33 (разговор) 20:04, 14. мај 2018. (CEST)

Не видим зашто би због неколико земаља сви спортисти представљали изузетак. Данас се сви чланци везани за занимања налазе у категоријама по националности, па не видим зашто не би и спорт. За спортисте који не представљају државе, већ одређене земље/територије се може наћи неки компромис. Лакше/боље/правилније је то него све спортисте издвајати, као да су они нешто другачији од научника, певача и свих осталих. --Miljan Simonović (разговор) 20:32, 14. мај 2018. (CEST)

Нико не каже да су спортисти другачији, ја сам предложио уклањање једне категорије, мање је битно које. Предложио сам уклањање ове по националности, али није много битно. Осим наравно онима који се појаве да доказују како су те категорије неисправне јер не постоји ова, она нација и слично. -- Vux33 (разговор) 21:42, 14. мај 2018. (CEST)

@Miljan Simonović: Две категорије не могу опстати. А да ли ће се прихвати једна од њих или можда трећа коју сам предложио одлучите кад погледате шта значи националност и наш Устав, да ли је то етничка припадност или држављанство. Мислим да ми морамо примењивати оно како се то овде примењује, без обзира што је код Енглеза националност=државност. Збот тога сам предложио трећу где нема нејасноћа. Кад се одржавају ОИ, СП, ЕП и сл. сви извештаји говоре учествовало је ... спортиста из ... земаља. Пример ОКС [2]--Drazetad (разговор) 10:41, 15. мај 2018. (CEST)


Ново стажирање у Музеју Југославије[уреди]

Драги Википедијанци, 14. маја почео је још један програм стажирања у Музеју Југославије. Овога пута стажирање финансира Министарство културе и информисања Републике Србије, које је одобрило предлог пројекта које је Викимедија Србије поднела на конкурс расписан почетком године. У наредна два месеца Марко Станојевић ће у овом музеју радити на дигитализацији материјала, његовом постављању на вики пројекте, писању и илустровању чланака на Википедији, едукацији запослених о вики мисији... Према одобреном пројекту, до краја године биће реализована још два оваква стажирања у установама културе у Србији. Верујемо да ће ова подршка Министарства умногоме допринети увећању слободног садржаја, а са бројним институцијама културе се тренутно успоставља сарадња на разним моделима доприноса Википедији садржајима који представљају наше културно наслеђе. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 13:34, 17. мај 2018. (CEST)