Википедија:Трг/Разно

Из Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.


Окупљање на рођендан[уреди]

Здраво свима! Википедија на енглеском језику 15. јануара обележава 17 година од оснивања овог најуспешнијег светског пројекта. Википедијанци широм света ће окупљањима прославити овај рођендан, као и Викимедија Србије, која је дружење уредника заказала за 15. јануар у 18 сати, у просторијама Викимедије Србије (Дечанска 4/3). Обезбеђена су одређена средства за покривање путних трошкова волонтера који нису из Београда, а имају жељу да присуствују прослави. Будући да је број места ограничен, потребно је да се сви заинтересовани пријаве попуњавањем кратког формулара. Средства су ограничена, па ће предност имати они који се први пријаве. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 11:37, 12. јануар 2018. (CET)

Кампања уређивања референци #1lib1ref[уреди]

Здраво опет :) Још једну занимљиву акцију смо припремили за овај месец. Придружићемо се глобалној кампањи #1Lib1Ref, која има за циљ да мотивише библиотекаре и друге уреднике да побољшају чланке додавајући одговарајуће референце тамо где оне недостају. Кампања почиње 15. јануара и траје до 3. фебруара, а подржана је од стране Библиотеке Википедије и у бројним Викимедијиним огранцима широм света. У Србији ће ова акција бити спроведена у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, која већ четврту годину за редом реализује пројекат „Вики-библиотекар”. У уторак, 23. јануара, у 10 сати, у просторијама Универзитетске библиотеке биће одржана презентација кампање #1lib1ref, обука уређивања Википедије, а у наставку маратон посвећен додавању референци. Више о кампањи прочитајте на страници на Википедији. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 16:29, 12. јануар 2018. (CET)

Викимедија Србије:Нови конкурс за доделу микрогрантова[уреди]

Здраво свима, пре пар дана поделили смо објавили причу и резултате пројеката којима су у 2017. години додељени микрогрантове. Као што смо обећали, настављамо са овом праксом и у 2018. Отворен је позив за подношење пројеката из области слободног знања и културе. За оне који нису до сада чули за ове грантове, ево малог увода. Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и намењени су пројектима мањег обима који касније могу прерасти у веће, годишње подухвате. Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом. Право подношења пројеката имају појединци, организације, инситуције и сви они који имају добру идеју и вољу да је реализују.

Образац за подношење пројеката се преузима на овом линку и попуњен шаље на grants@vikimedija.org. Пре попуњавања обрасца, препоручујемо да пажљиво прочитате позив и услове конкурса. Од помоћи вам могу бити и информације о програмима које реализујемо и стратегија коју смо недавно усвојили. Можете нам слободно писати уколико до сада нисте писали пројекте или вам треба нека друга врста помоћи. У наставку следи временски оквир реализације конкурса:

  • 25.01.2018 — Објављивање позива за прикупљање предлога пројеката.
  • 25.02.2018 — Завршетак пријава и почетак селекције.
  • 02.03. 2018 — Први круг селекције.
  • 15.03.2018 — Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
  • 15.03 – 20.03.2018 — Почетак реализације пројеката.
  • 30. 11. 2018 — Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
  • 30. 12. 2018 — Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Позив можете проследити пријатељима, колегама и онима за које мислите да би били заинтересовани. Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате. :)--IvanaMadzarevic (разговор) 11:24, 25. јануар 2018. (CET)

Мексичка села[уреди]

Док сам од вишезначних одредница правио чланке о мексичким политичарима, приметио сам да сасвим безначајни људи имају нешто названо по себи. На пример Луис Доналдо Колосио који је постао познат теј 1990их већ је стигао да има шлепер нечега названом по себи. Висенте Фокс Кесада исто тако је добио нешто названо по њему. Ја заиста сумњам да Мексиканци штанцају сваке године нова села или преимењавају постојећа. Тако да верујем Висенте Фокс Кесада (Сантијаго Сочијапан) није насеље као што пише у чланку. -- Bojan  Razgovor  05:36, 26. јануар 2018. (CET)

Pazi, na https://en.mexico.pueblosamerica.com nađoh i Luisa u Tisiminu i Luisa u Akokajagvi. Jeste da jedan ima 10, a drugi 12 ljudi (ima i slika da imaju i neku kravu tamo), ali nije izmišljeno i piše "the town of...". Na španskom piše "la localidad". Osim sr i sh, nijedna druga wiki ih ne spominje. "Localidad" je, po definiciji "Any place occupied with one or more dwellings, which may be inhabited or not; This place is recognized by a name given by law or custom. According to their characteristics and for statistical purposes, the localities are classified as urban and rural." Tako da osim ovih sa po 10 ljudi, možemo da imamo i neke sa 0 ljudi, pošto ima tamo neka kuća i ima ime po zakonu ili običajima. --В. Бургић (разговор) 11:37, 26. јануар 2018. (CET)
Предлажем брисање бесмислених насеља али то је нашем највреднијем кориснику тешко објаснити. Он ни не чита оно што пише. Самарџија (разговор) 17:40, 26. јануар 2018. (CET)

Ista je situacija sa italijanskim naseljima npr. njima fracioni može biti jedan lokal u tržnom centru --Милићевић (разговор) 12:04, 6. фебруар 2018. (CET)

Википедијанци за медије[уреди]

Здраво свима, ближи нам се рођендан Википедије на српском језику, а с обзиром на досадашње интересовање медија за разговоре са уредницима Википедије, очекујемо да ћемо имати упита за овакве интервјуе, што поводом рођендана, тако и за неке будуће приче о Википедији. Ко је међу вама заинтересован да буде на располагању медијима на ову тему? :) Направили бисмо оквирни списак расположивих Википедијанаца а медије упућивали на њих у складу са њиховим потребама и упитима. Можете ми се јавити на мејл ivana.guslarevic@vikimedija.org. Хвала и поздрав! --Ivana Guslarevic (разговор) 14:58, 26. јануар 2018. (CET)

Помоћ[уреди]

Како да убацим инфокутију на овај чланак о апликацији?АPKPure Ако још неко зна нешто о овој апликацији нека напише у чланку. Zemljaglupanija (разговор) 12:18, 28. јануар 2018. (CET)Zemljaglupanija

Можеш да искористиш ову инфокутију. Прекопирај само и попуни параметре које знаш. Успут, требало би да средиш мало чланак, да убациш поднаслов спољашње везе, ставиш референце после зареза, мало боље форматираш чланак и убациш категорије које постоје. --Miljan Simonović (разговор) 12:43, 28. јануар 2018. (CET)
Добро,покушаћу да нађем још нешто и средим чланак. Zemljaglupanija (разговор) 10:24, 29. јануар 2018. (CET)Zemljaglupanija

Логор Јасеновац - гласање[уреди]

Јуче сам ставио слику на гласање на енглеској Википедији, ако на гласовању прође има право да буде и на првој страни један дан (као слика дана са описом). Идеја је стигла пошто су у УН отворили расправу. Неки желе ово да се сакрије и протестују, а неки би више волели да се ово обелодани.

Ко има рачун на Енглеској Википедији може да гласа, рачун треба имати бар 25 дана и 100 измена. Гласа се до 8. фебруара 2018.

Овде је линк. --Mile (разговор) 09:54, 30. јануар 2018. (CET)

Позив за волонтирање на конференцији ВикиЛајв 2018.[уреди]

Драги сви, полако нам се приближава четврти ВикиЛајв. За оне који нису до сада били на овом догађају, у питању је локална конференција уредника Википедије. По мишљењу учесника, до сада су ова окупљања била врло успешна, те ми настављамо да их организујемо, у нади да ћемо из године у годину бити све бољи. Баш из тог разлога треба нам ваша помоћ. Позивамо вас да волонтирате за време припреме конференције и у току ње. У зависности од интересовања, времена и искуства волонтера, расподелићемо послове који могу обухватати промо активности, повећање видљивости догађаја, комуникацију са учесницима или логистичке задатке. Позивамо све заинтересоване да се пријаве путем упитника, а пре тога прочитају детаљније о конференцији и волонтирању на блогу Викимедије Србије. :) - --IvanaMadzarevic (разговор) 13:46, 31. јануар 2018. (CET)

Нова албанска кампања на енглеској Википедији[уреди]

Пре неколико дана, поједини албански корисници на енглеској Википедији су започели нову кампању у виду брисања читавих одељака у разним чланцима који садрже посебне сегменте о страдању Срба на Косову и Метохији. Такве ствари су се дешавале и раније, али овога пута њихов удар је био усмерен првенствено ка општим чланцима који садрже целовите одељке о страдању Српске православне цркве на Косову и Метохији. Читав "подухват" је започет у чланку en:Kosovo Liberation Army, а потом се проширио на чланке en:Persecution of Christians и en:Persecution of Christians in the modern era, као и на чланак en:Anti-Orthodoxy. У неколико наврата, албански корисници су једнострано и без икакве расправе брисали читаве одељке, али то није прошло без реакције других корисника, тако да су њихова брисања више пута поништавана. Пошто своје замисли нису успели да спроведу "на препад", исти албански корисници су потом на страницама за разговоре у свим тим чланцима покренули иницијативу за уклањање поменутих садржаја. Тим поводом сам на истим страницама за разговоре додао одговарајућа обавештења о природи читавог тог албанског подухвата, како би остали корисници знали о чему се ту у ствари ради, а додатна обавештења сам ставио и на странице релевантних пројеката на енглеској Википедији. Сматрам да наша заједница треба да поведе више рачуна о оваквим појавама, те стога молим наше кориснике који су активни и на енглеској Википедији да обрате пажњу на овај проблем. Сорабино (разговор) 04:28, 1. фебруар 2018. (CET)

Уз дужно поштовање, али ово нема никакве везе са Википедијом на српском. Дакле, ово није Викпедија Срба, па да ми скачемо свугде где приметимо потенцијалну неправду, већ је ово Википедија на српском, а ми смо ту да целокупно људско знање понудимо на српском језику. --Miljan Simonović (разговор) 09:25, 1. фебруар 2018. (CET)
Занимљиво :) Нисам знао да је на српској Википедији забрањено објављивати информације о дешавањима на другим Википедијама и појавама које се односе на садржаје са српском тематиком. Али ето, сада смо сазнали и за ту "славну" уредбу. А када представници Викимедије куцају на врата државних и јавних установа по земљи Србији и нуде "сарадњу" онда се пева сасвим другачија песма. Уверен сам да ће људи из установа културе бити "одушевљени" горњим коментаром. Али, ко зна зашто је ово добро. Нека се свако покаже. Сорабино (разговор) 10:56, 1. фебруар 2018. (CET)
Прво, није српска (власници нису Срби), већ на српском, а друго, нико није рекао да је забрањено, само да ово није место где се Срби окупљају и јадикују, већ место где се говорници српског језика окупљају и пишу чланке на различите теме, а не само о Србији. А Викимедија Србије, коју беспотребно и бесмислено помињеш, делује на територији Републике Србије и, сходно томе, има за циљ да, између осталог, сарађује са институцијама културе из Србије. --Miljan Simonović (разговор) 11:11, 1. фебруар 2018. (CET)
Ето, сада смо сазнали за још једну "уредбу" по којој се ова Википедија не сме називати српском, иако је српска по језику, и управо је због тога од самог њеног постанка сви називају српском Википедијом, што никада до сада није било спорно. А сазнали смо и за "уредбу" о предусловима за помињање Викимедије :) Иначе, јасно је као дан да горњи коментари немају везе са суштинским стварима о којима сам овде писао, али опет кажем - све је ово веома добро, и то баш усред ове текуће јануарско-фебруарске конкурсне сезоне, па нека људи из Викимедије објасне где треба да ли организација стоји иза горњих ставова. Сорабино (разговор) 11:42, 1. фебруар 2018. (CET)

Мислим да је Миљан Симоновић мало избркао нешто. Ово је место где се о томе пише. --Mile (разговор) 11:06, 1. фебруар 2018. (CET)

Neka tamo rade sta god hoce samo nek ne dolaze sa takvim stavovima ovde. Opste je poznato iz cije perspektive se pise o temama vezanim za Srbiju tamo i sta to treba nekoga da cudi. Tamo smo mi najveci krivci za sve. --Kolega2357 (разговор) 22:51, 1. фебруар 2018. (CET)

Нове датотеке[уреди]

Поздрав, имам питање. Нисам неко време био на Википедији тако да не знам да ли се нешто променило. Само би хтео да знам да ли је све уреду ако овако поставим форографију или морам још нешто додати: Датотека

---Мирно, 12:50, 2. фебруар 2018.(CET)

Мирно: Ko je autor, i pod kojom licencom je objavljena !? Tamo se ništa ne vidi, i ne verujem da možeš ovde da sje staviš. Ako nije tvoje delo, staro više od 100 godina teško. --Mile (разговор) 11:10, 2. фебруар 2018. (CET)

Кандидат за изабрани-расправа Српски војни санитет у албанској голготи[уреди]

Чланак Српски војни санитет у албанској голготи је на расправи за сјајан чланак, комемтаре можете слати на страницу за разговор. --Mile (разговор) 09:01, 13. фебруар 2018. (CET)

Википедија на српском језику слави 15. рођендан[уреди]

Драги сви, ове недеље имамо један важан јубилеј. Википедија на српском језику – највећа јужнословенска Википедија, 16. фебруара обележава пуних 15 година од настанка. Викимедија Србије организује прославу овог јубилеја у понедељак, 19. фебруара, од 18 сати у српско-корејском Информатичком центру, Добрињска 11, Београд. За волонтере који нису из Београда, а волели би да присуствују рођендану, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем кратког формулара. Имајте у виду да су средства ограничена, па ће предност имати они који се први пријаве.

Cover photo 15 years of Serbian Wikipedia.png

За више информација прочитајте пост на блогу Викимедије Србије. Видимо се! :)--IvanaMadzarevic (разговор) 14:44, 13. фебруар 2018. (CET)

Позив[уреди]

Позивам вас све, да проверавате измене овде како би и Википедија на српском језику добила ОРЕС екстензију. (T178108) То је екстензија за проверавање измена (налик патролирању, само што она истиче лоше измене аутоматски). Zoranzoki21 (разговор) 21:12, 19. фебруар 2018. (CET)

Позив за подношење тема за конференцију ВикиЛајв 2018[уреди]

Драги сви, у априлу нас очекује четврта ВикиЛајв конференција. Многи од вас су већ на неки начин допринели конференцији прошлих година, било учешћем у организационом тиму, било као предавач или учесник. Видели сте о чему смо причали, које резултате смо представљали и до којих идеја смо дошли. Сада, када је на помолу још један ВикиЛајв, треба нам ваша помоћ. :) Ове године смо увели једну новину - уредници, волонтери, чланови заједнице могу пријавити тему коју желе да представе на конференцији. Уколико сте на конференцији помислили како желите да поделите неко ваше знање или искуство, како је она управо место да о томе причате, сада је прави тренутак да се пријавите. За оне који нису до сада присуствовали ВикиЛајв конференцији, позивамо и вас да се опробате у презентовању идеја за које мислите да би допринели заједници или резултата које сте постигли неким вашим пројектом. Тему ваше презентације можете пријавити путем кратког формулара до 11. марта. Овај позив можете проследити свим члановима заједнице за које сматрате да би били заинтересовани.

Више о подношењу тема прочитајте на блогу Викимедије Србије. Пишите нам за сва питања на kancelarija@vikimedija.org. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:16, 22. фебруар 2018. (CET)

Zasto je Startit centar zamenjen srpskokorejskim it centrom? --Kolega2357 (разговор) 11:32, 22. фебруар 2018. (CET)

И даље смо пријатељи са Стартитом, али Српско-корејски ИТ центар има више просторија које се могу користити за паралелне сесије и које су опремљене рачунарима. То је повољно због радионица. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:54, 22. фебруар 2018. (CET)
А и мало промене није на одмет :) --Ф± 00:04, 23. фебруар 2018. (CET)