Википедија:Трг/Правописна питања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.


Напомена: На овој страници се расправља о језичким и правописним питањима. Википедија се одриче одговорности за нетачне закључке, те не гарантује за компетентност корисника који дају одговоре на питања и недоумице.

Могући извори информација пре него што се овде постави питање:

Везано за или у вези са[уреди]

Ово питање је сигурно питано много пута пре, али да ли би овде (на српској Википедији) требало да се користи А везано за Б (Списак личности везаних за Први светски рат) или А у вези са Б (Википедија:Правила у вези са гласањем) када А није буквално везано за Б? Да ли би се овакве грешке могле на неки начин аутоматски исправљати? KockaAdmiralac (разговор) 21:21, 24. март 2019. (CET)

 Коментар: мислим да су оба облика прихватљива. Важно је напоменути да је везан(о) за конгруентна реч — тј. придев, те је погрешно писати реченице типа Предлажемо да се састанак везано за потписивање годишњег уговора… Што се тиче речи у вези с(а), она се увек пише са предлогом с(а) и именицом у инструменталу, а не само са именицом у генитиву (не: у вези упита, него: у вези са упитом). Лепи снови. — Александар () 22:56, 24. март 2019. (CET)

Свакако, боље је популаризовати облик у вези с(а) (неким/нечим). — Александар () 23:03, 24. март 2019. (CET)
Ја мислим да може обоје, а да је форсирање овог другог нешто налик пуританству односно измишљању нечег непостојећег.   Обсусер 19:27, 4. април 2019. (CEST)

Fiamengo ili Fjamengo. Hrvatsko-italijansko prezime[уреди]

Jel može neko da mi kaže je li je u srpskom Fiamengo ili Fjamengo? Pokojni Zlaja mi je pisao da se to u srpski transkribuje, a ja sam prihvatio jer je veći znalac. Ali, pre par dana kad sam čačkao nešto ovaj članak, mi je palo na pamet da je u svim publikacijama na srpskom/odnosno tadašnjem srpskohrvatskom (a to se lako da proveriti na COBISS-u), čovek u jezik usvojen i pisan -ne-fonetskim- (prez)imenom. Dakle, kao Fiamengo. Zlajino -Fjamengo- jer prvi put da se to primenjuje na nj. prezime. Zar nije onda logično da bude -Fiamengo-? Al, sa druge strane, pošto je Zlaja bio ekspert za transkripciju, ne bih tako olako odbacio njegovu sud. Nisam pametan. Jer zna neko? @Maduixa: možda ti? --ANTI_PRO (разговор) 20:58, 9. април 2019. (CEST)

Странка > партија[уреди]

Занима ме мишљење заједнице о употреби термина „странка” и „партија” на нашој Википедији у политичком контексту. Питање покрећем на правописном тргу, јер се не односи само на чланак политичка партија, него и на називе категорије и политичких организација које нису са српског говорног подручја. Моје је мишљење да предност треба дати изразу „странка”, јер је ријеч српског поријекла и према Речнику српског језика Матице српске има и одређеније значење од израза „партија”:

странка ж (дат. -нци; ген. ми. странака) 1. политичка организација с одређеним програмом о економским и друштвеним односима, партија: демократска ~, радикална ~. 2. в. страна (8). 3. онај који се обраћа некоме (обично у каквој установи) са каквом молбом или захтевом: примање странака од 7 до 11. 4. правн. особа која води или против које се води спор пpeд cyдoм.”

— 1251. стр.

партија ж фр. 1. а. пол. политичка организација, странка с одређеним друштвеним, економским и дp. прогpaмoм: социјалдемократска ~, либерална ~. б. удружење, савез људи окупљених заједничким интересом или гледиштем: војничка ~. 2. а. група људи као скуп издвојен из веће целине. — Прва партија болесника је отпуштена. б. извесна количина, дeo нечега већег, комплетнијег, контигент. — Свака партија приспелих књига је одмах распродата. в. дeo који чини посебну целину у оквиру каквог комплетнијег дела, документа и дp., одломак, деоница, пасус, ставак: буџетска ~, соло ~. 3. друштвена игра играна oд почетка дo краја: ~ карата, ~ шаха. 4. (уз одредбу добра, сјајна и сл.) разг. особа пожељна, пробитачна за брак, Прилика. — Богата и лепа, била је добра партија за сваког мушкарца.”

— 900. стр.

Израз „партија” је наведен и у Лексикону страних речи и израза Милана Вујаклије и ту се под двије одреднице као значење наводи „странка” (за коју нема објашњења у Лексикону, јер је српска ријеч):

партија (фр. partie, енг. party, итал. partita, нем. Partei, лат. partiri поделити) 1. странка, група људи истог мишљења, нарочито у политичком смислу, који се удружују да би могли да представљају што јачи фронт према онима што не мисле као они; 2. странка, противна страна, противничка страна, више лица или једно, лице у правном спору са другима, парничар; 3. део, нпр. једне слике и др.; 4. известан број или извесна количина, нпр. неке робе; 5. друштво; 6. забава, једно путовање или шетња ради забаве; 7. једна цела игра (нпр. били јара, шаха, санса и др.); 8. женидба, удаја (добра или слаба партија); 9. куз. ноте исписане, из композиције, за један глас; 10. став у рачуну, рачун; држати некоме партију бити присталица, држати уз некога.”

— 673. стр.

Наравно, стране политичке странке чији су називи устаљени у српском језику не би биле подложне промјенама (пр. Нацистича партија), али мишљења сам да се у називима чланака савремних политичких странака треба користити израз „странка” (пр. турска Странка правде и развоја, а не Партија правде и развоја или британска Конзервативна странка, а не Конзервативна партија). Промјене се не односе на данашње нити историјске политичке странке са простора данашње Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске. — Ранко   Нико лић   00:14, 19. април 2019. (CEST)

 Коментар: Лепо си образложио и навео дефиниције. Слажем се. — Александар () 21:52, 19. април 2019. (CEST)

High-leg delta[уреди]

[1] Da li neko ima ideju kako prevesti ovaj naziv clanka? --Kolega2357 (разговор) 07:44, 21. април 2019. (CEST)

Питања[уреди]

Да ли неко зна како превести? Ако не да ли транскриптовати на Директ-ту--видео? Такође, у чему је разлика између Comics и Comic strips? Ја бих оба превео као стрипови, али на енглеском постоји нека разлика, па не знам да ли и на српском. Хвала унапред! — ВЛАДА да? 10:52, 28. април 2019. (CEST)

Вишезначна одредница[уреди]

Пошто нам је језик такав какав је, посебан на свој начин, шта чинити у случајевима када се неки појам налази у другачијој вишезначној одредници, нпр. Јазу (вишезначна одредница) је на српском и на енглеском језику другачија (Iazu / Yazoo)? Такође постоји дилема коју ми је и Саунд поменуо, преусмерење Yazoo сам очистио од погрешних веза, и предлажем да буде преусмерење на Јазу. — SimplyFreddie (разговор) 17:16, 1. мај 2019. (CEST)

Нинџе корњаче[уреди]

Нинџа корњаче: Нова мутација (тренутно је тако) или Нинџе корњаче: Нова мутација? --Ђорђе Стакић (р) 17:49, 3. мај 2019. (CEST)

Цео живот их гледам и одувек су Нинџа корњаче. --Miljan Simonović (разговор) 12:43, 7. мај 2019. (CEST)
Не мислим на то, него шта је граматички исправно. --Ђорђе Стакић (р) 07:31, 11. мај 2019. (CEST)
Знам, али мислим да овде има већу улогу како је званично преведено, а све синхронизације кажу Нинџа корњаче. --Miljan Simonović (разговор) 09:39, 11. мај 2019. (CEST)

++ Само што у оваквим случајевима није лоше да постоји напомена због чега, шта и како. --Lotom (разговор) 12:43, 11. мај 2019. (CEST)

Певачи/це[уреди]

Имамо мали проблем што се тиче повезивања чланака.

Категорија:Амерички певачи је повезана са en:Category:American singers, што је на први поглед логично. Али, Категорија:Америчке певачице је повезана са en:Category:American female singers тако да en:Category:American male singers остаје неповезана. Ово је један од примера оваквих веза, сигурно их има више. Требало би да смислимо како да решимо ово јер код нас овако разврстано певачице спадају у мушке певаче, а требало би их родно раздвојити. Мој предлог је да се направи категорија која би се звала, у овом примеру, Амерички певачи(це) или нешто слично томе, а друго решење је да се категорија Америчке певачице обрише и чланци убаце са америчким певачима. — SimplyFreddie (разговор) 14:53, 18. мај 2019. (CEST)

Или би главна категорија могла бити „Амерички певачи и певачице”, са поткатегоријама „Амерички певачи” и „Америчке певачице”. Главна категорија би, наравно, требала бити празна и садржавати само поткатегорије.— WR 15:50, 18. мај 2019. (CEST)
Слажем се са Викивиндом. — Жиле () 15:59, 18. мај 2019. (CEST)

Мени је апсолутно бесмислено раздвајати категорије у биографијама по полу. Јер ако имамо певачице и певаче, глумце и глумице итд, онда би требали имати и политичаре и политичарке, физичаре и физичарке итд. Ја сам да се то ставља у једну категорију --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:23, 18. мај 2019. (CEST)

Па ако су у конкретном примјеру категорије раздвојене на 40 википедија, не видим зашто би то било погрешно код нас. Али опет од тих 40, само њих 20 је подијелило категорије на начин на који је викиванд предложио, што је по мени најбоље рјешење, јер није у реду да категорије за пјевачице стоје као поткатегорије у категоријама за пјеваче. -- Vux33 (разговор) 00:05, 19. мај 2019. (CEST)

Помало ми је смешно ово претеривање у борби за равноправност полова. Званичан назив занимања је физичар, математичар, певач, пекар,... тако да категорије треба да носе тај назив, који треба посматрати као родно неутрални, устаљени и формални, а не као сексистички и дискриминишући. Да не причам о томе да за нека занимања у српском језику не постоје женски облици и да су стручњаци против тренда креирања вештачких облика речи које нису у духу српског језика... Фредијев предлог је неодржив за већину категорија, а и сама помисао на постојање категорија попут, рецимо, „Амерички психолози и психолошкиње” је бесмислена. --Miljan Simonović (разговор) 18:59, 19. мај 2019. (CEST)
Пер Миљан --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:56, 19. мај 2019. (CEST)

Писање речи Art Nouveau, Art Deco[уреди]

Почели смо дискусију на Разговор:Сецесија и на сугестију едитора настављамо је овде. Art Deco и Art Nouveau, француски термини на српској Википедији имају различито писање исте речи. Арт се пише са Т у Арт деко, али је у Ар нуво написана без Т. Иста реч која значи исту ствар у оба контекста (уметност), нама се генерално чини да је Арт опште прихваћено. Друга тема је писање назива регионалних варијанти. На пример Бечка сецесија, Југендштил, Стил Либерти. Да ли би почетно слово требало увек да се пише велико зато што је то назив?Sourcerery (разговор) 20:03, 22. мај 2019. (CEST)

Ар деко и ар нуво су правилни облици. Имена стилова и културних епоха пишу се малим словом, осим ако нису на почетку реченице; бечка сецеција, југендштил, стил либерти итд. Узео си о лепој теми да пишеш. Само настави. --Mr. Vols (разговор) 21:55, 22. мај 2019. (CEST)

Горњолужичкосрпске (немачке, чешке) публикације[уреди]

1. Наслови чланака:

  • Časopis Maćicy Serbskeje (горњолужичкосрпски): или „Часопис мачици сербскеје” или „Часопис Матице лужичкосрпске”?
  • Sorbisches Kulturlexikon (немачки): или „Сорбишес културлексикон” или „Лужичкосрпска културна енциклопедија” (није преведена на српски)?
  • Serbski biografiski słownik (горњолужичкосрпски): или „Сербски биографиски словник” или „Лужичкосрпски биографски речник” (није преведен на српски)?
  • Česko-lužický věstník (чешки): или „Ческо-лужицки вестник” или „Чешко-лужички гласник”?

2. У тексту чланка пишемо „Česko-lužický věstník” или „Česko-lužický věstník” или Česko-lužický věstník? Ништа не разумем, где су правила? --Slavic frontier (разговор) 07:45, 25. мај 2019. (CEST)

Rassemblement national[уреди]

Француска странка Национални фронт је у јуну 2018. године промијенила назив из Front national у Rassemblement national. Ја сам чланак преименовао у Национални савез, јер је неко (да не тражим сада по историји ко и када) у уводу чланка ставио да је то садашњи назив странке, али превод ријечи rassemblement на сајту onlinerecnik.com не наводи „савез” као могући превод, него имамо „гомила”, „збор”, „окуп”, „сабирање” итд.[1] У нашим медијима се јавља назив Национално окупљање, али тај назив ми је некако неприродан, па ме занима шта заједница мисли који би се назив требао користити? — Ранко   Нико лић   22:45, 29. мај 2019. (CEST)

Назив национални сабор делује сасвим океј (а сабор и окупљање су синоними) --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 18:39, 11. јун 2019. (CEST)

 Коментар: Слажем се с Николом да се може искористити појам „Национални сабор”. — Жиле () 20:51, 11. јун 2019. (CEST)

Референце

  1. ^ „Rassemblement prevod | Francusko - Srpski rečnik i prevodilac teksta”. onlinerecnik.com. Приступљено 29. 5. 2019. 

Лига Европе[уреди]

Зашто су сви чланци везани за Лигу Европе написани са малим словом л? Ако је УЕФА Лига шампиона, онда би требало и УЕФА Лига Европе, али у читавој категорији је мало слово л. Био сам убеђен да треба велико л, али сада сам у дилеми, шта кажу остали? — SimplyFreddie (разговор) 13:15, 11. јун 2019. (CEST)

Транскрипција[уреди]

Како се транскрибује име неколко италијанских насеља. La Roscia. Код нас је Ла Розча. Мислим да је погрешно и да треба Ла Роша јер пре4двокалско sci се транскирбује као ш. Да ли грешим? Хвала --Drazetad (разговор) 20:25, 12. јун 2019. (CEST)

Википедија:Транскрипција са италијанског језика#Опис система потврђује твоје мишљење. --Miljan Simonović (разговор) 20:41, 12. јун 2019. (CEST)

Апсолутна висина[уреди]

Није ли боље овај чланак насловити „Надморском висином” будући да је то учесталији појам? Тренутно се ту налази преусмерење, па ако се може некако преместити чланак на ту локацију. — Жиле () 01:10, 14. јун 2019. (CEST)

Мислим да није боље јер иако се у свакодневном говору, па и у уџбеницима, више среће термин надморска висина (и ја га лично користим), ипак је израз апсолутна висина са аспекта науке исправнији --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:20, 15. јун 2019. (CEST)

Придевски облик код Абхазије[уреди]

Да ли би исправније било написати апхаски уместо абхаски? --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:25, 15. јун 2019. (CEST)

Мислим да треба да остане Б јер бисмо и саму област прекрстили у Апхазија што је свакако неисправно. — SimplyFreddie (разговор) 23:10, 17. јун 2019. (CEST)

Превод[уреди]

Треба ми превод за en:soluble RNA, ранији назив за транспортну РНК (en:transfer RNA) --SrpskiAnonimac (разговор) 01:25, 30. јун 2019. (CEST)

Можда Растворљива (солубилна) РНК? — Жиле () 10:25, 30. јун 2019. (CEST)

Lav Jašin[уреди]

Ima li neko odgovor na ovo pitanje?

@Uspjeh je ključ života: moje iskustvo je da ćeš pre dobiti odgovor na ova pitanja ako ih postaviš na pravopisnom trgu. --ANTI_PRO (разговор) 00:12, 4. јул 2019. (CEST)

@Uspjeh je ključ života: Мислим да је Лав, јер Руси Лава Толстоја, Лава Троцког и остале лавове зову Лев. Поздрав, Марина Симић (разговор) 00:29, 4. јул 2019. (CEST)

У оригиналу је Љев, у српском је руска верзија имена Лев устаљена као Лав (а посебно када је реч о Јашину). Слично као и код имена Александр које ми преносимо као Александар --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 11:37, 5. јул 2019. (CEST)

Молба[уреди]

Молио би за транскрипцију имена ове румунске атлетичарке Ileana Silai. Хвала --Drazetad (разговор) 12:17, 10. јул 2019. (CEST)

@Drazetad: Према систему транскрибовања са румунског, требало би Иљана Силај. Срдачан поздрав. — Жиле () 13:30, 10. јул 2019. (CEST)

Шаблон:Округ Јута (Јута)[уреди]

Ако неко може да преименује чланке Santaquin и Lehi у Шаблон:Округ Јута (Јута) --SrpskiAnonimac (разговор) 16:50, 10. јул 2019. (CEST)

 Урађено — чланци преименовани и шаблон ажуриран — Жиле () 18:25, 10. јул 2019. (CEST)

Садржај параметара у инфокутији, велико почетно слово[уреди]

Мислим да је смешно сматрати ћелије табела као такве да све што се нађе у њима мора да буде реченица. Дакле, садржај у десној колони инфокутија за лево наведене параметре, одувек се већ пише и треба да се пише малим почетним словом, осим ако је властити назив сам по себи. Пример је инфокутија за музичаре где жанрови треба да се пишу малим почетним словом, нема разлога за „Поп-фолк, турбо-фолк”, треба „поп-фолк, турбо-фолк”, само пример.

Недавно разилажење је на чланку о биографијама војних личности, нпр. Живојин Мишић, где неки хоће да истерају своје без расправе па се упуштају у рат изменама и терају другог да их прати, а само да би њихова измена остала последња. То није начин уређивања.

Оставио сам поруку на СЗР неких чланака да треба мало, али мислим да треба централизована расправа овде да се зна за иначе. И не може се ово поредити са енгл. Вики јер они користе у инфокутијама велико почетно слово углавном, јер имају могућност ’капитализовања’ и кад треба и кад не треба, нпр. при транскрипцији односно преузимању назива песама (код српских иду некад на латиницу и свака реч велико почетно слово).   Обсусер 12:24, 18. јул 2019. (CEST)

Слажем се. Почетак реченице (ако баш треба тако да се посматра) јесте параметар који је наведен са леве стране и он почиње великим словом. Нема потребе писати занимање, жанрове, инструменте и сличне ствари великим словом. --Miljan Simonović (разговор) 13:10, 18. јул 2019. (CEST)
Слажем се, али мислим да не треба силом уједначавати те параметре, корисници могу сами закључити када је велико а када мало слово. Ако се у шаблону подеси да одређени параметар иде увијек малим словом то може довести до различитих проблема због немогућности да предвидимо шта све може писати у шаблонима на позицијама тих параметара. Ја сам прије пар мјесеци имао проблем јер нисам могао у шаблону ставити линк ка одређеном одјељку у чланку због тог форсирања малог слова.— WR 14:21, 18. јул 2019. (CEST)
И био сам сигуран да је тако. А у инфокутије као сажетак чланка не иду никакве референце или напомене; то је у чланку. Ако негде има проблем може се додати {{replace}} на инфокутију да се коригује, али то указује на неправилно коришћење инфокутије и треба поправити сам садржај параметра.   Обсусер 14:34, 18. јул 2019. (CEST)
Требало би писати малим почетним словом, осим код властитих имена. Али, не треба сад масовно исправљати тако ситне, скоро и неважне, ствари. Онде где је то могуће, могло би у шаблону ставити да се тест аутоматски прикаже малим словом без обзира како је унето у коду. — Жиле () 16:24, 18. јул 2019. (CEST)
Ето, слажу се сви. То је и  урађено.   Обсусер 17:24, 18. јул 2019. (CEST)

Због чега су линкови са чинова укинути? По тој логици онда у инфокутији не би требало да буде ни један линк ка другој страници Википедије. Рецимо, ако је неки Јапанац био војсковођа највишег чина, писало би да је био генсуји (не знам ккао би се изговорило на српском), а у загради иза фелдмаршал. Али требало би ставити линк на реч генсију како би људи које занима шта је то могли већ с почетка, из инфокутије, да оду на страницу, а не да траже у тексту реч генсуји и кликну на њу како би на посебној страници за тај чин видели нешто више о њему. Андрејевић (разговор) 15:15, 18. јул 2019. (CEST)

Датум рођења и опште ствари као што су називи жанрова којима уметници припадају и сл. не треба да се линкују. Кога интересује чланак о томе то ће и да тражи, а ово су биографски чланци.   Обсусер 17:24, 18. јул 2019. (CEST)
Ко овде спомиње датуме рођења и жандоре. Биографски податак за војсковође је и њихов чин, који треба бити линкован за оне које то занима. Шта ћеш рећи за Геринга? Он је био рајхсмаршал и једини је носио тај чин. Како неко года занима нешто о том чину да нађе тај члана? Да тражи у тексту? Инфокутија је оно шт људи прво виде и одатле је најлакше отићи на лнковане чланке уместо тражити по тексту линковану реч истог. --Андрејевић (разговор) 19:50, 18. јул 2019. (CEST)
Кога занимају подаци и значење неких чинова, тражиће чланак о томе. Кога занима који чин је имао тај и тај, доћи ће на његову биографију.   Обсусер 00:03, 19. јул 2019. (CEST)
По тој логици ни Кнежевина Србија, Краљевина Србија, Краљевина СХС и Краљевина Југославија не треба да буду линковане. Кога занима отићиће на странице о њима или ће линковане речи пронаћи у тексту биографије. --Андрејевић (разговор) 10:56, 19. јул 2019. (CEST)
Али то су државе, оне треба да се линкују, није општи појам као што је жанр, чин, занимање и сл.   Обсусер 11:51, 19. јул 2019. (CEST)

Војни чинови сами по себи нису баш толико свеопште познати да нема потребе да се линкују. Поготово не онима који баш и не прате војничку терминологију. Не контам у чему је проблем да се линкују ти појмови и у инфокутији --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 12:24, 19. јул 2019. (CEST)

Сад сте ме баш подсетили да код нас, у нашој војној терминологији и историји војвода никад није био племић, већ војни командант. А одна настаје проблем, јер смо имали три војводе, да тако кажем. Војвода у српским устанцима, бојни војвода и четничко звање војводе. Зато, да неко не би помислио на четничког војводу треба линковати ка страници о чину бојни војвода (фелдмаршал) (видео сам да код некихх четника у биографији пише да су имали војни чин војвода, а не четничко звање, што је огромна грешка и прави велику забуну). --Андрејевић (разговор) 12:33, 19. јул 2019. (CEST)
Приоритетније је да буде мало почетно слово и да се не линкују општепознати чинови. Да би се линковали само случајеви које Андрејевић наводи, ставити {{replace| пре инфокутије а после |наведени_чин|[[одредишни_линк_за_чин|наведени_чин]]}} (поновити ако је више чинова) — и и други проблем решен.   Обсусер 14:49, 19. јул 2019. (CEST)
Ето. --Андрејевић (разговор) 15:38, 19. јул 2019. (CEST)

Транскрипција са француског језика[уреди]

Како се транскрибује име Fred Lenoir? Мислим да треба Фред Леноар, али нисам сигуран због правила али крајње D често (а увек у -nd, -rd) немо ∅ (фр. Rimbaud, Godard, Edmond — Рембо, Годар, Едмон). Хвала унапред. LazarShy (разговор) 07:49, 23. јул 2019. (CEST)

Мислим да у овом случају мора бити Фред, јер у овом случају нема сугласника пре слова Д. Ево, проверавам чак и на преводиоцу, изговара Фред Реноар. --Андрејевић (разговор) 08:07, 23. јул 2019. (CEST)

 Коментар: Мислим да је једино исправно Фред Ланоар. Правило о нестанку гласа „д” овде се не практикује јер је на изговор овог имена утицао изговор истог на енглеском језику. Иако се са француског не врши фонетска транскрипција ваља погледати IPA запис — fʁɛd lənwaʁ. Приметимо да се у њему појављује глас „д”, за разлику од поменутих примера ʁɛ̃.bo, ɡɔ.daʁ и ɛd.mɔ̃. Иначе француско „en” обично се преноси као ан. Тако да је зато Фред Ланоар. Срдачан поздрав! — Жиле () 12:40, 23. јул 2019. (CEST)

Креанга[уреди]

Данашњи изабрани чланак на насловној страни о румунском писцу који се зове Ion Creangă на српској Википедији се зове Јон Кренге. Ако погледамо правила транскрипције са румунског језика, видећемо да се "еа" транскрибује као "еа" (не као "е") док се "ă" транскрибује као "а" (а не као "е"). Дакле правилно је Јон Креанга, не Кренге. Alexzr88 (разговор) 20:24, 19. септембар 2019. (CEST)

@Alexzr88: Хвала на информацији, то је ријешено. Аутор тог чланка сам ја, не знам којим током размишљања сам дошла до закључка да се презива Кренге. — Марина Симић (разговор) 23:25, 19. септембар 2019. (CEST)

Преусмерења[уреди]

Јел треба да постоје преусмерења Умјетна интелигенција/Уметна интелигенција, Умјетно језеро/Уметно језеро, Умјетни сателит, за чланке Вештачка интелигенција, Вештачко језеро, Вештачки сателит?

вештачки/вјештачки је српска реч, а умјетни (не уметни, већ умјетни) – хрватска...мислим да на sr.wiki треба да постоје само преусмерења вештачки/вјештачки, док hr.wiki користи само умјетни, а sh.wiki и вештачки/вјештачки и умјетни --SrpskiAnonimac (разговор) 00:18, 29. септембар 2019. (CEST)

По ком закључку си дошао да је „умјетни” хрватска ријеч? У осталом шта су то хрватске ријечи? Рјечник српског језика наводи сљедеће:

умјетан, -тна, -о (јек.; ретко ек. уметан) 1. који не настаје, који се не врши природним путем, вештачки: ~ гнојиво, ~ дисање, ~ свила. 2. (одр.) који се односи на уметност, уметнички: ~ реализација.”

— 1367. стр.
— Ранко   Нико лић   00:51, 29. септембар 2019. (CEST)
Мислим да није битно да ли је српска или хрватска реч, свако преусмерење које није погрешно је корисно. --Ф± 11:34, 29. септембар 2019. (CEST)

ФК[уреди]

Видим да је код нас постала пракса да се код назива чланака клубова додаје ФК на почетак, да ли због медијског утицаја или нечег другог, не знам. То је у реду за клубове који имају речи „фудбалски клуб” у свом званичном имену, а такође и за оне који се зову исто као и град у којем се налазе па се додаје ради разликовања. Али да ли је заиста потребно стављати га код клубова који га немају у званичном имену и за оне који су као такви препознатљиви? Ако се каже ПСВ Ајндховен зна се да је то фудбалски клуб. Иначе, на том примеру само ми и Белоруси смо додали ФК на почетак, а мислим да их има још много. По томе би онда логично било да се ФК Хамбургер преименује у Хамбургер СВ и сл. Какво је мишљење заједнице по овом питању, да ли уклањати ФК тамо где је вишак? — SimplyFreddie (разговор) 09:16, 4. октобар 2019. (CEST)

У принципу, ретки су клубови који имају то ФК у свом називу, то је само одредбеница, исто као и назив места у ком се налазе. [Типа: (ФК) „Будућност“ (Добановци, Поповац, Ариље, Конарево...)] Међутим, ја сам за то да се остави, управо из тог разлога. У неким другим језицима се другачије интерпретира, али има исто значење. Подржавам уклањање у случају да не постоји нити једно спортско друштво, клуб, или тим који користи то име. Међутим, пракса је да велика спортска друштва имају одвојене мушке и женске тимове, па из тог разлога треба да постоји неки префикс. Али треба установити неки модел по ком ћемо да се водимо. Ја гледам да то склањам у случајевима где би било дуплирање [Уместо ФК ТСЦ → ТСЦ Бачка Топола, ФК ЧСК → ЧСК Пивара (Челарево), ФК БСК (Борча, Батајница, Боговина, Бујановац...) без ФК и тако даље.] Овде је мало специфичнији проблем, пошто се, кроз папире ФСС-а, Борча води као БСК Београд, а познато је да је некада постојао југословенски БСК. Иначе, медији ове сезоне често потенцирају ТСК за Бачку Тополу, али званично је ТСЦ. ТСК је клуб из Темерина.
Међутим, опет се јавља проблем како водити женске тимове. У сваком случају, ја кроз текст, а посебно инфокутију то увек склањам, јер је сувишно. Логично је да у инфокутију за фудбалера неће ићи одбојкашка каријера, на пример. Пошто неки комбинују фудбал и футсал, за ово друго није проблем да стоји КМФ испред, уколико се наводи. --Lotom (разговор) 09:36, 4. октобар 2019. (CEST)
@Lotom: Ја сам првенствено мислио на стране тимове, али и ово што си ти навео тера на размишљање. — SimplyFreddie (разговор) 09:45, 4. октобар 2019. (CEST)
@SimplyFreddie: Капирам ја тебе, али је проблем свеобухватнији. Ако решавамо парцијално, можемо да дођемо у проблем касније, па да поново све треба да мењамо. Догађало се да постоје два клуба са истим именом, из истог града, само што им је префикс другачији. Типа, један је ФК, а други СК. Ја тренутно немам конкретну идеју како ово разврстати. Било би пожељно да се укључи још неко, са конкретним предлогом. --Lotom (разговор) 09:52, 4. октобар 2019. (CEST)

Овде треба заиста приступити опрезно, пошто ја стварно не знам шта радити. У случају ПСВ је негде јасно, да то ФК у наслову је апсолутно непотребно. Овде има и један специфичан моменат, тако рецимо, нико од корисника не тражи у претрази са тим ФК јер рецимо сви прво махинално укуцају у претрагу Црвена звезда или Динамо Загреб. Дакле без тих ФК или ГНК се углавном тражи, примери су и за друге клубове као што је Партизан, додуше у том случају има више клубова у више спортова па је ФК сасвим логичан испред. Не знам заиста шта радити, али у сваком случају за многе клубове су потребна преусмерења, што више то боље.--Soundwaweserb (разговор) 13:48, 7. октобар 2019. (CEST)

А можда да се иде са праксом да се у заграду ставља одговарајући спорт. Нпр Црвена звезда (фудбалски клуб), Раднички Ниш (фудбалски клуб), Виртус Болоња (кошаркашки клуб), Младост Загреб (ватерполо клуб) ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:26, 7. октобар 2019. (CEST)

@НиколаБ: Тако Руси стављају и мени се чини да би то било одлично решење. — SimplyFreddie (разговор) 23:30, 7. октобар 2019. (CEST)
И мени то делује као океј решење. Написао сам баш доста чланака о хокејашким клубовима и баш ми некако безвезе изгледа кад видим категорију са 100 чланака којо почињу са ХК. А то ХК не мора примарно да значи хокејашки клуб. Овако би наслови били много прецизнији ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:34, 7. октобар 2019. (CEST)
Сад размишљам о овоме нешто, то би онда повукло и масовно прављење вишезначних одредница и потребу за сређивањем викивеза, а то може представљати проблем. Лако би било да нема много чланака, овако је већ мало проблематична ситуација. — SimplyFreddie (разговор) 23:40, 7. октобар 2019. (CEST)
То у неку руку није лоше решење, али опет вуче неке проблеме. Прво што је предугачак наслов, а друго што то треба масовно изменити. Ботовски би могао да се уради део тога, али опет ће имати посла. Притом још увек нисмо начисто и треба да извагамо предности и мане. Мислим да треба још мало да размислимо шта би било најприхватљивије решење. И даље је питање шта радити са женским фудбалским клубовима. И да ли је ово питање које се тиче само фудбалских клубова, или као што је Никола поменуо хокеј, може бити одбојка, кошарка, односно било који други спорт. Треба сагледати ширу слику, по којој бисмо установили неки модел за даље. --Lotom (разговор) 09:35, 8. октобар 2019. (CEST)
То би требало да се односи на све клубове јер реално скраћенице ФК, РК, ОК, ПК, ВК и слично тешко да се могу схватити без да прочиташ чланак. А и често су ти акроними вишезначни, нпр, РК може бити и рукометни, рагби, рвачки клуб, ОК може значити и одбојкашки клуб, али и омладински клуб итд. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 20:10, 8. октобар 2019. (CEST)
Ево један пример взо чланка са ru.wiki ru:Партизан (футбольный клуб) --SrpskiAnonimac (разговор) 18:12, 10. октобар 2019. (CEST)

Транслејт[уреди]

Пошто је корисник Obsuser трајно блокиран, исти избегава блок и доприноси. Има доста добрих измена, али наставља стару праксу да све ради на своју руку. Поред тога, исто ради на на Транслејту, због чега је ово питање постављено у правопису. Да решимо ово једном, да ли сте за то да се приказује верзија на српском језику, или да се држимо његовог става да је једноставније терати све по енглеском? --Lotom (разговор) 13:27, 11. октобар 2019. (CEST)

Нема разлога да не буде на српском језику. --MareBG (разговор) 13:44, 11. октобар 2019. (CEST)

 Коментар: Ако већ пише Приказ за мобилне уређаје, онда се слажем да би требало да пише и Приказ за стоне рачунаре, иако ми је то екстремно накарадан израз и губи се смисао иза тога. Не може се баш сваки појам везан за ИТ превести дословно, ријеч десктоп се користи и код нас (рачунар је десктоп, а не стони). — Марина Симић (разговор) 14:06, 11. октобар 2019. (CEST)

Код нас се користи реч стони и правилније га је тако назвати ако причамо о српском језику. --MareBG (разговор) 14:23, 11. октобар 2019. (CEST)
Ја то нисам чула, декотоп пише и у књигама из информатике. Толико англицизама у српском језику (и осталих -изама), не видим проблем са десктопом. — Марина Симић (разговор) 15:44, 11. октобар 2019. (CEST)
Аца је објаснио зашто је правилније. --MareBG (разговор) 16:03, 11. октобар 2019. (CEST)

 Коментар: Проблем код десктопа јесте то што је широка реч. Десктоп може да значи и радна површина и уопште (стони) рачунар. Приказ за стоне рачунаре је недвосмислен и прецизан појам и слаже се са приказом за мобилне уређаје. — Жиле () 15:00, 11. октобар 2019. (CEST)

Да се допуним. Велике терминологије попут Гуглове и Мајкрософтове такође користе овај термин (Гугл, Мајкрософт). Микрокњига такође. — Жиле () 16:58, 11. октобар 2019. (CEST)

Те терминологије су преводили појединци и нису званичне. Ако мислите да знате боље превести од Десктоп енглеско оригинално Desktop које милијардама говорника енглеског не смета деценијама и које је потпуно правилно, онда 👏. И није нико објаснио промену, зато сам је и вратио док се консензус не постигне (прва верзија етаблираног преводиоца на Транслејтвикију Михајла мењана је без образложења а како се испоставило она је остала као исправна до дан-данас и тренутно је у употреби, први пут мењана од исто тако етаблираног Ранчера али непромишљено у Обично [а свашта може да буде обично па је ревертовано], а онда у ове сад бесмислице са изразом као из романа дугим километар од неетаблираног извесног BadDog-а који је недавно почео чачкати све преводе и који је пријављен тамо и који даје невалидан аргумент и логичку грешку успоредбе са некориштеним термином који је неко измислио; а онда Зоранзоки тврди да треба питати заједницу и ревертује а првобитна верзија коју ја подржавам стајала трипут дуже континуирано, и то тенкс ту томе што нико није био или ја нисам имао времена да пратим Транслејтвики па да је поништим и пре).
И лаптоп не мора да буде стони рачунар него у крилу, што му и име говори, као и још неки који су десктоп а нису стони. Зато је тренутни превод добар а тренутни приказани лош, а аодејтовање иде у бечевима и кад се изврши врати се у добар. (Користим мак. таст. па не могу писати два слова а не могу добити другу; зато тако пишем...) --5.43.99.155 (разговор) 16:06, 16. октобар 2019. (CEST)
Баш је и мени пало на памет да онда лаптоп треба превести као крилни рачунар по тој логици. Стварно не видим проблем да стоји десктоп као на милион других сајтова. — Марина Симић (разговор) 18:13, 16. октобар 2019. (CEST)

Писање музичких група, технолошких компанија, рачунарских програма и видео-игара[уреди]

Годинама се јављају недоумице око одабира оригинала или транскрипције у насловима чланака. На савет Твртка Прћића, обратио сам се Одбору за стандардизацију српског језика око овог питања. Јуче сам добио одговор, па сам желео да поделим исти са вама. На овом линку налази се одговор Одбора. Што се музичких група тиче, препоручује се избегавање транскрипције кад се појављује неизоставни члан „the” (Rage Against the Machines) и где је назив бенда акроними (U2, R.E.M, AC/DC). У већини других случајева примењује се транскрипција. Називи компанија се такође у већини случајева могу транскрибовати. Што се рачунарских програма и игрица тиче, и ту се може применити транскрипција (Виндоус, Мозила, Симс, Мајнкрафт), док би се вишечлани називи остављали у оригиналу (AutoHotkey, The Elder Scrolls: Legends). Требало би усладити и стандардизовати наслове. — Жиле () 13:49, 17. октобар 2019. (CEST)

Било би добро да се овај одговор као препорука и саветодавно мишљење пребаци на неку од одговарајућих страница везаних за правописна правила ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:24, 17. октобар 2019. (CEST)