Пређи на садржај

Вилијам Кемден

С Википедије, слободне енциклопедије
Вилијам Кемден
Вилијам Кемден
Датум рођења(1551-05-02)2. мај 1551.
Место рођењаЛондонЕнглеска
Датум смрти9. новембар 1623.(1623-11-09) (72 год.)
Место смртиЛондонЕнглеска

Вилијам Кемден (енгл. William Camden; Лондон, 2. мај 1551Лондон, 9. новембар 1623) је био енглески историчар и археолог. Написао је прву топологију острва Велике Британије и детаљно описао период владавине Елизабете I

Живот[уреди | уреди извор]

У младости је стекао добро образовање и ступио у државну службу што му је омогућило да унапреди своје истраживање старина.

Једно време је био професор и ректор Вестминстерске школе, а потом је прешао у Колеџ Хералда са звањем „енгл. Clarenceux King of Arms“.

Мање се бавио хералдиком и генеалогијом него Џон Лиленд али то поље ипак чини битан део његових историјских списа. Бављење старинама била је Кемденова страст од детињства и он је свесно за то стицао одређена знања. Осим латинског, Кемден је научио и англосаксонски и велшки, како би могао да проучава имена места. Много је путовао и од двадесетих година живота био је ауторитет европског нивоа. Није имао више од тридесетпет када је објављено његово капитално дело Британија, први општи водич за старине у Британији.

Дело[уреди | уреди извор]

Вилијам Кемден

Кемденова намера је била да Британији обезбеди угледно место у европској култури пре свега наглашавајући значај римског боравка на тим просторима која је Британију повезивала са ренесансним центрима на континенту. Књига прати саксонски и средњовековни период, истичући везу између те римске провинције и новије историјске прошлости.

Значај дела „Британија“[уреди | уреди извор]

У Кемденовој прози нема митова о пореклу, својствених многим тјудорским писцима. Његови описи старина су подробни и темељни, а уврстио је и поглавља о металном новцу и језику. Као и код Лиленда описи постојеће конфигурације терена чине неодвојив део приче о Британији. Кемден се ослањао на Лилендов необјављени рукопис. Истиче се по концизном опису биљних белега - видљивог ефекта који на биљке имају остаци скривени под земљом. Идентификовао је преримске новчиће која су ковала племена у јужној Енглеској, што је Леленд одбацивао.

Део Кемденовог достигнућа је и то што је велику количину информација преточио у књигу коју је и објавио, за разлику од Лиленда. Његово занимање за материјалну културу и спознаја улоге коју би она могла имати у разјашњавању прошлости имало је фундаменталан значај.

Кемденова Британија је била изузетно популарна, а њен склоп омогућавао је измене не само током Кемденовог живота, већ и 200 година након његове смрти. Прво издање на латинском из 1585. имало је само једну илустрацију док су каснија била богатија. Прво издање на енглеском изашло је 1610. а Едмунд Гибсон је 1695. приредио запажену проширену верзију.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]