Вук Росандић

С Википедије, слободне енциклопедије
Вук Росандић
Вук Росандић
Лични подаци
Име по рођењуВук
Датум рођења(1969-07-25)25. јул 1969.(54 год.)
Место рођењаБеоград, СР Србија, СФРЈ
Занимањепевач, музичар, композитор, новинар, водитељ
Музички рад
Активни период1982—данас
ЖанрПоп-рок
ИнструментКлавијатуре
Остало
Веб-сајтhttp://www.gruparuz.20m.com/about.html

Вук Росандић (Београд, 25. јул 1969) српски је музичар, певач, композитор, новинар, водитељ и бивши фронтмен београдског Поп-рок састава Руж.

Каријера у групи "Руж"[уреди | уреди извор]

Године 1982. је формирао, са браћом Козић и Зораном Томом Томашевићем, вокално-инструментални састав Руж у ком је Вук Росандић био главни вокал, а текстописац и композитор песама Милош Козић[1].

У периоду до 1988. године на месту члана вокално-инструменталног ансамбла Руж је отпевао бројне хитове као што су Зубарка, Немица, Американка, Има нешто у твојим очима...

Био је крајем 80-их и почетком 90-их Sex simbol међу тинејџеркама.

Након распада "Ружа"[уреди | уреди извор]

Године 1995. се вокално-инструментални састав Руж распао, а Росандић се те године преселио у САД.

Шест година је био ОП Шор и представник маркетинга Бај Клуб "ТАЈМ ШЕР" ресорса где је имао врло успешну каријеру на Хавајима као ПР за Hawaii Visitors Bureau.

Користио је и методе "један на један" и методе телемаркетинга за комуникацију са клијентима. Одлично је познавао енглески језик што му је добро дошло у професионалној каријери и приватном животу.

Радио је једанаест година као директор маркетинга у модној агенцији Селект. Закључивао је велике уговоре, учествујући у организацији у контексту медија и спонзора.

Вратио се у Србију 2008. године након америчког признања независности Косова.[2]

Живот по повратку у Србију[уреди | уреди извор]

Године 2011. улази у Демократску странку Србије. Неко време је обављао функцију одборника у општини Палилула, и са волонтерским свакодневним радом задужен за инфо портал и ПР. Три дана у недељи и као професионални ангажман у медијској агенцији НИН-а. Након девет месеци напушта "страначку каријеру".

Вук Росандић као члан Демократске странке.

На телевизији "Happy" се емитовала емисија "Учим да се не мучим" у којој је био водитељ. Емисија је обишла све основне школе општине Палилула.Већ неколико година се бави и телевизијским хумористичким програмима "Offline shop" и "Елтон Џо" са својим колегом Сашом Лукићем или његов боље познати алијас Ален Крсманац.[3]

Са другом супругом, Мелитом, има сина Луку и ћерку Лару. Лара је претрпела вршњачко насиље.[4] Вук Росандић, сматрао је као и сваки родитељ, да томе треба стати на крај. Ушао је у физички обрачун са две петнаестогодишњакиње што га је ставило у жижу јавност и осуду медија у Србији.[5]

Лука и Лара се баве интернет каријерама на друштвеној мрежи ТикТок. Обоје се баве кулинарском сфером само што Лука обилази београдске, европске па чак и америчке ресторане, многобројне светске ланце fast food ихране, док Лара своје специјалитете прави сама. У многим "тиктоковима" Ларе појављује се и Вук Росандић са комичним реакцијама и коментарима на ћеркин (не)успех у кувању.

Вук Росандић се последњих година посветио вођењу и раду на Јутјуб каналу Хелмкаст. Стручњак углавном за Америку и политичке и друштвене покрете у Сједињеним Државама. Кота 17 је његов подкаст који се емитује на Хелмкаст-у, где са гостима разговара о ауктелни и битним темама спољне политике, а једна од омиљених тема су му последња два председника САД Доналд Трамп и Џозеф Бајден, као и врло контроверзни Председнички избори у САД 2020.[6]

Вук Росандић као један од комичних ликова у хумористичком програму "Елтон Џо" као Шако Гане Јашаровски (не)успешни певач.

Познат је по емисији забавног карактера Инфомук са колегама Никшом Булатовићем, Милицом Петров и бившим припадником десничарског покрета 1389 Игором Маринковићем.[7] Почетком 2023. године емисија се укида због кршења правила Јутјуба. Росандић, као и све колеге, остаје при раду канала и вођењу подкаста Кота 17.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]