Глобално кашњење у развоју

С Википедије, слободне енциклопедије

Глобално кашњење у развоју је кровни термин који се користи када деца значајно касне у свом когнитивном и физичком развоју. Може се дијагностиковати када дете касни у једној или више прекретница, категорисано у моторичке вештине, говор, когнитивне вештине и друштвени и емоционални развој[1] Обично постоји специфично стање које узрокује ово кашњење, као што је синдром фрагилног Х или друге хромозомске абнормалности. Међутим, понекад је тешко идентификовати ово основно стање.[2]

Узроци[уреди | уреди извор]

Кашњење у развоју може бити узроковано сметњама у учењу, у ком случају се кашњење обично може превазићи временом и подршком - као што су физиотерапеути, радни терапеути и говорни и језички терапеути. Други узроци који могу узроковати трајно кашњење у развоју. Метаболички поремећаји чешће изазивају закашњење у развоју код старије деце, јер се тестирају многи урођени метаболички проблеми који се лако решавају. Употреба токсичних супстанци у трудноћи, посебно алкохола, може довести до кашњења у развоју ако утичу на неуролошки развој фетуса, као што је фетални алкохолни синдром. Иако постоје многи познати узроци кашњења, нека деца никада неће добити дијагнозу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Global developmental delay”. Mencap (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-30. 
  2. ^ Srour, Myriam; Mazer, Barbara; Shevell, Michael I (2006). "Analysis of Clinical Features Predicting Etiologic Yield in the Assessment of Global Developmental Delay". Pediatrics. Srour, Myriam; Mazer, Barbara; Shevell, Michael I. (2006). „Analysis of Clinical Features Predicting Etiologic Yield in the Assessment of Global Developmental Delay”. Pediatrics. 118 (1): 139—145. PMID 16818559. S2CID 19036421. doi:10.1542/peds.2005-2702.