Анорексија нервоза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Анорексија нервоза
Gull - Anorexia Miss A.jpg
„Особа A" - слика из 1866, и 1870. након лечења. Она је била једна од најранијих студираних случајева анорексије нервоза.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност психијатрија, клиничка психологија, психотерапија
ICD-10 F50.0-F50.1
ICD-9-CM 307.1
OMIM 606788
DiseasesDB 749
eMedicine emerg/34 med/144
Patient UK Анорексија нервоза
MeSH D000856

Анорексија нервоза (лат. Anorexia nervosa) психијатријска је дијагноза која описује поремећај у исхрани који карактерише ниска телесна тежина и поремећај перцепције тела уз опсесиван страх од добијања тежине. Особе које пате од анорексије телесну тежину често контролишу вољним гладовањем, булимијом, повраћањем, прекомерним вежбањем, или контролишу тежину другим мерама, као што су таблете за мршављење или диуретици. Првенстено се јавља код младих адолестентих девојака у западном свету и има једну од највећих стопа морталитета међу психијатријским поремећајима, будући да отприлике 10% особа којима је дијагнозиран овај поремећај на крају умре од повезаних фактора.[1] Анорексија нервоза је сложен поремећај, који укључује психолошке, неуробиолошке и социолошке компоненте.[2]

Анорексичне особе никако не сматрају храну незанимљивим аспектом живота [3]. Многе анорексичне особе причају о храни, размишљају о храни, и припремају је за друге. С друге стране, не осећају потребу да храну и конзумирају. Уношење хране је врста стресне ситуације за организам јер се ремети претходна хомеостаза, активира се варење, крв се редистрибује итд. Анорексичне особе су много мање толерантне на овакву врсту стреса.

Анорексија и булимија изазивају различите здравствене проблеме и због тога се различито и третирају. Третман анорексичних особа најчешће се односи на проблем смањеног метаболизма, брадикардију, хипотензију, хипотермију, анемију[4]. Третман булимичних особа односи се на проблем иритације и инфламације езофагуса, недостатак витамина и електролита, дехидратацију и сл. Иако их лекари третирају као посебна стања са аспекта терапије, оба поремећаја започињу опсесијом о изгледу и величини сопствене телесне масе и покушајем да се она за кратко време смањи. Зато се могу сматрати варијантама истог поремећаја.

Референце[уреди]

  1. ^ Birmingham CL, Su J, Hlynsky JA, Goldner EM, Gao M. (2005) The mortality rate from anorexia nervosa. Int J Eat Disord, 38 (2), 143-6. PMID 16134111.
  2. ^ Lask B, and Bryant-Waugh, R (eds) (2000) Anorexia Nervosa and Related Eating Disorders in Childhood and Adolescence. Hove: Psychology Press. ISBN 978-0-86377-804-9.
  3. ^ Драган Маринковић. Биолошке основе понашања. Издавач: Универзитет у Београду - Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију.. 2017. ISBN 978-86-6203-098-6..
  4. ^ Miller, K. K, Grinspoon, S. K, Ciampa, J, Hier, J, Herzog, D, & Klibanski, A. (2005). Medical findings in outpatients with anorexia nervosa. Arch Intern Med, 165(5), 561-566.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Анорексија нервоза на Викимедијиној остави

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).